Hollandaise sauce laves af æggeblommer og smør, og den er ikke svær at lave. Men du skal være opmærksom på et par ting, som jeg fortæller dig her.
Mange forbinder nok ofte sauce hollandaise og sauce bearnaise med hinanden, og det er da heller ikke helt forkert.
Men der er alligevel lidt forskel. Begge er lavet af æggeblommer, der piskes op med rigelige mængder smeltet smør, og man skal passe på de to saucer ikke bliver for varme. Men man bruger dem til vidt forskellige retter.
Sauce bearnaise er perfekt til gode oksebøffer, oksefilet og culottesteg, mens hollandaisen går perfekt til især fisk som laks og dampet torsk.
Du kan lave sauce hollandaise over et vandbad, men det er ikke nødvendigt. Blot du laver sovsen på lav varme, så undgår du at den skiller.
Og skulle uheldet være ude, ja så kan du piske den sammen igen med en smule vand. Kommer du lidt flødeskum i din hollandaise, ja så har du den lækre Sauce Mousseline.
Opskriften er til fire personer.
Se også mine opskrifter på:
- Hollandaise sauce sous vide
- Eggs Benedict
- Grøntsagsfad med laks og hollandaise sauce
- Stegt laks med hollandaise
Opskrift på hollandaise sauce
Hollandaise sauce - nem opskrift
Ingredienser
- 200 g smør
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 1 spsk hvidvin
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk vand
- salt
- hvid peber
Fremgangsmåde
- Smelt smørret i en kasserolle, og stil den til side.
- I en anden kasserolle (eller mindre gryde) kommer du de pasteuriserede æggeblommer i sammen med en spiseskefuld hvidvin, citronsaft og vand.
- Pisk det luftigt under svag varme på komfuret.
- Tilsæt så smørret gradvist og forsigtigt. Start med at piske en smule af det smeltede smør ind i æggeblommerne, og efterhånden kan du piske en tynd stråle ind i sovsen.
- Men tilsæt ikke smørret hurtigere end du kan få det til at binde i hollandaisen. Det lyder besværligt, men det er det IKKE!
- Fortsæt med at piske - stadig ved lav varme, så saucen ikke bliver så varm, at den begynder at skille.
- Smag hollandaisen til med lidt citronsaft, salt og hvid peber. Der skal formentlig ikke så meget salt i, da smørret jo er smeltet.
- Anret straks, og hæld en eventuel rest i en sovseskål, da hollandaisen falder sammen, hvis den bliver stående ved varmen på komfuret.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Anret straks din sauce hollandaise, og hæld en eventuel rest i en sovseskål, da hollandaisen falder sammen, hvis den bliver stående ved varmen på komfuret.
Serveres til fisk, grønne asparges og meget andet godt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Vibeke Kjeldsen barut
Hejsa. Kan den laves uden hvidvin ? Mvh Vibs
Holger Rørby Madsen
Hej Vibeke
Ja, det kan den sagtens. Smag eventuelt til med lidt mere citronsaft i stedet.
Alt det bedste
Holger
Søren Mogensen
Perfekt til fisk!
Dennis Sommer
Virker hver gang!
Så lækker en sauce til fx hvidvinsdampet laks.
Isabella
Eksem dårlig opskrift.
10 små portioner af smør, med lange mellemrum og alligevel skilles den.
Holger Rørby Madsen
Hej Isabella
Tak for din tilbagemelding, og det lyder da underligt. Som om du ikke har fået pisket den ordentligt ind fra starten?
For jeg synes da altid at denne hollandaise lykkes.
De bedste hilsner
Holger
Medworldis
Hej Mads Gl?der mig til at prove kr?fter med en hjemmelavet bearnaise for forste gang, og din opskrift virker dejlig nem og overskuelig ?? Jeg har dog lige et hurtigt sporgsmal. Kan man bruge pasteuriserede ?ggeblommer til formalet eller skal de v?re de rigtige ?
Holger Rørby Madsen
Hej
Det kan du sagtens.
God fornøjelse
De bedste hilsner
Holger