• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hampefrø - hvad er det? Og hvad kan de bruges til?

Hampefrø - hvad er det? Og hvad kan de bruges til?

billederesultat for hampefrø
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. april 2025 - Udgivet:  24. august 2020

Hampefrø er det nye sort indenfor frø og kerner. De har en nøddagtig smag, og er spækket med gode fedtsyrer. Her er fakta om de små frø.

Hampefrø er ikke euforiserende. Så fik vi det på plads. De små frø fra hampplanten er derimod særdeles sunde og velegnet til madlavning. Særligt i brød og boller smager de supergodt.

Frøene kommer godt nok fra samme cannabis-familie som hash, men de høstes fra en anden plante og indeholder stort set ikke det euforiserende stof THC som hash. Det er nemlig ikke i hampefrø, at THC sidder - men i plantens blade.

Alligevel kan der være små spor af THC i hampefrø, men de er så minimale, at der ikke er risiko for at blive påvirket på nogen måde.

Faktisk er det kun to år siden, at Fødevarestyrelsen ændrede reglerne for fødevarer med hampefrø.

Her satte man grænsen for indhold af THC i fødevarer til 0,2 procent i forhold til nul procent .

Hvad kan frøene bruges til?

Hampefrø kan både fås hele og afskallede. De har en særlig lettere krydret, nøddeagtig smag, der går godt i spænd med boller og brød.

Da hele frø er temmelig sprøde , giver de en superlækker konsistens i bagværket.

Du kan bruge afskallede hampefrø i en god smoothie eller som drys på grød, yoghurt, supper og salater. Ja, alle de retter der er naturligt at bruge frø og kerner i.

Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen fraråder mad med hamp til børn under fire år.

Så sunde er frøene

Hampefrø har et højt indhold af protein og kostfibre samt de gode Omega 3- og Omega 6-fedtsyrer.

Frøene indeholder desuden vigtige mineraler som magnesium og zink samt A-, D- og B12-vitaminer.

🌿 Hvad er hampefrø?

  • Hampefrø kommer fra planten Cannabis sativa – samme art som cannabis, men industriel hamp indeholder ingen eller meget lidt THC (det psykoaktive stof).
  • Frøene har en nøddet smag, og bruges både hele og som skrællede frø (hampehjerter).
  • De er teknisk set en nød, men kaldes frø pga. deres brug i mad.

🧪 Næringsindhold (ca. 30 g / 3 spsk skrællede hampefrø):

  • Kalorier: ca. 170 kcal
  • Protein: 10 g (komplet protein!)
  • Fedt: 13 g – især sunde fedtsyrer
  • Omega-3 & omega-6: I en ideel balance på ca. 1:3
  • Kostfibre: Ca. 1-2 g
  • Mineraler: Magnesium, jern, zink, fosfor, kalium
  • Vitaminer: B1, B2, E

✅ Et af de få plantebaserede fødevarer med alle 9 essentielle aminosyrer.


💚 Fordele ved hampefrø

  • God proteinkilde – især for vegetarer og veganere
  • Hjertesundt fedt – omega-fedtsyrerne understøtter hjerte og hjerne
  • Godt for fordøjelsen – især hele frø med skal
  • Kan hjælpe med stabilt blodsukker og mæthed
  • Letfordøjeligt og allergivenligt

🥗 Sådan bruger du dem

  • Drys over yoghurt, grød eller salat
  • Blend i smoothies eller hjemmelavet plantemælk
  • Brug i bagværk, granola eller energibarer
  • Kan røres i dressing, pesto eller hummus

OBS: De må ikke opvarmes for meget, da de fine olier kan blive ødelagt. Brug dem helst kolde eller let lune.


❄️ Opbevaring

  • Lufttæt og mørkt: Gerne i køleskab eller fryser efter åbning – for at bevare de sunde fedtsyrer.

🤓 Sjove fakta

  • Hamp har været dyrket i over 10.000 år – både til mad, tøj og reb!
  • Hampeplanten er super bæredygtig – den vokser hurtigt, kræver ingen pesticider og binder CO₂.
  • Hampefrøolie presses af frøene og er lige så sund – men bør kun bruges koldt.

Opskrifter med hampefrø

Du kan prøve en af disse opskrifter og erstatte frøene eller kernerne med ristede frø fra hampplanten:

Solsikkeboller - lækre boller med solsikkekerner

4.6 fra 5 stemmer
En nem opskrift på solsikkeboller, hvor dejen røres sammen. Dejen hæver 10-12 timer, og derfor er det nemt at bage boller med solsikkefrø om morgenen.
Gå til opskrift
solsikkeboller

Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn

4.8 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Gå til opskrift
billede med grovboller

Fuldkornsboller - nemme og luftige boller med fuldkorn

4.7 fra 77 stemmer
Min bedste opskrift på fuldkornsboller. Sunde og luftige boller med masser af fuldkorn og havregryn. De er gode til madpakken, sandwich eller til fryseren.
Gå til opskrift
fuldkornsboller

Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner

5 fra 8 stemmer
Hjemmebagte knækbrød med 5-kornsblanding og birkes på toppen er sundhed i sin sprødeste form. Og de kan laves på under en halv time.
Gå til opskrift
Hjemmebagte knækbrød

Stenalderboller fuld af kerner og nødder

4.6 fra 5 stemmer
Stenalderboller fuld af kerner og nødder tager kun 30 minutter at lave, og så er de både sunde og super lækre. De er perfekte til madpakken.
Gå til opskrift
Stenalderboller

Stenalderbrød

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på sundt stenalderbrød, der bages uden hvedemel. Det hele røres hurtigt sammen og brødet kan bruges som rugbrød.
Gå til opskrift
billede med stenalderbrød

Kernerugbrød

5 fra 2 stemmer
Den bedste opskrift på kernerugbrød med surdej, som du kan bage på 2 timer. Et nemt, saftigt og velsmagende rugbrød. Opskriften giver 3 stk.
Gå til opskrift
hjemmebagt kernerugbrød

Græskarboller med ristede græskarkerner

5 fra 1 stemme
Langtidshævede og nemme græskarboller med ristede græskarkerner er super godt brød, der kan bruges både som kuvertbrød og til madpakken.
Gå til opskrift
græskarboller

Sprøde flutes

4.8 fra 32 stemmer
Flutes. Her kan du se, hvordan du nemt bager det perfekte flute, der altid bliver sprød og lækker. Grundopskrift inkl. en forklarende video.
Gå til opskrift
billede med hjemmebagte flutes

Kernestykker

5 fra 1 stemme
Her er min opskrift på kernestykker. Nemme og sprøde brød med masser af kerner, og de passer perfekt som lækkert morgenbrød. Kan fryses.
Gå til opskrift
billede med kernestykker
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Birgit

    oktober 14, 2020 at 2:49 pm

    Vi fodrer fugle med hampefrø, og de elsker det, men spiser ikke det hele. De tabte frø spirer og der kommer nogle høje flotte og velduftende planter. Kan man spise disse blade, altså f.eks lave pesto? Det kunne være lidt spændende.
    VH Birgit

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her