Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Hampefrø

Hampefrø (hvad er det - og hvad kan de bruges til?)

billederesultat for hampefrø
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad kan frøene bruges til?
  • Så sunde er frøene
  • Hvad er hampefrø?
  • Næringsindhold (ca. 30 g / 3 spsk skrællede hampefrø):
  • Fordele ved hampefrø
  • Sådan bruger du dem
  • ❄️ Opbevaring
  • Sjove fakta
  • Opskrifter med hampefrø
  • Kommentarer

Hampefrø er ikke euforiserende. Så fik vi det på plads. De små frø fra hampplanten er derimod særdeles sunde og velegnet til madlavning. Særligt i brød og boller smager de supergodt.

Frøene kommer godt nok fra samme cannabis-familie som hash, men de høstes fra en anden plante og indeholder stort set ikke det euforiserende stof THC som hash. Det er nemlig ikke i hampefrø, at THC sidder - men i plantens blade.

Alligevel kan der være små spor af THC i hampefrø, men de er så minimale, at der ikke er risiko for at blive påvirket på nogen måde.

Faktisk er det kun to år siden, at Fødevarestyrelsen ændrede reglerne for fødevarer med hampefrø.

Her satte man grænsen for indhold af THC i fødevarer til 0,2 procent i forhold til nul procent .

Hvad kan frøene bruges til?

Hampefrø kan både fås hele og afskallede. De har en særlig lettere krydret, nøddeagtig smag, der går godt i spænd med boller og brød.

Da hele frø er temmelig sprøde , giver de en superlækker konsistens i bagværket.

Du kan bruge afskallede hampefrø i en god smoothie eller som drys på grød, yoghurt, supper og salater. Ja, alle de retter der er naturligt at bruge frø og kerner i.

Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen fraråder mad med hamp til børn under fire år.

Så sunde er frøene

Hampefrø har et højt indhold af protein og kostfibre samt de gode Omega 3- og Omega 6-fedtsyrer.

Frøene indeholder desuden vigtige mineraler som magnesium og zink samt A-, D- og B12-vitaminer.

Hvad er hampefrø?

  • Hampefrø kommer fra planten Cannabis sativa - samme art som cannabis, men industriel hamp indeholder ingen eller meget lidt THC (det psykoaktive stof).
  • Frøene har en nøddet smag, og bruges både hele og som skrællede frø (hampehjerter).
  • De er teknisk set en nød, men kaldes frø pga. deres brug i mad.

Næringsindhold (ca. 30 g / 3 spsk skrællede hampefrø):

  • Kalorier: ca. 170 kcal
  • Protein: 10 g (komplet protein!)
  • Fedt: 13 g - især sunde fedtsyrer
  • Omega-3 & omega-6: I en ideel balance på ca. 1:3
  • Kostfibre: Ca. 1-2 g
  • Mineraler: Magnesium, jern, zink, fosfor, kalium
  • Vitaminer: B1, B2, E

Et af de få plantebaserede fødevarer med alle 9 essentielle aminosyrer.

Fordele ved hampefrø

  • God proteinkilde - især for vegetarer og veganere
  • Hjertesundt fedt - omega-fedtsyrerne understøtter hjerte og hjerne
  • Godt for fordøjelsen - især hele frø med skal
  • Kan hjælpe med stabilt blodsukker og mæthed
  • Letfordøjeligt og allergivenligt

Sådan bruger du dem

  • Drys over yoghurt, grød eller salat
  • Blend i smoothies eller hjemmelavet plantemælk
  • Brug i bagværk, granola eller energibarer
  • Kan røres i dressing, pesto eller hummus

OBS: De må ikke opvarmes for meget, da de fine olier kan blive ødelagt. Brug dem helst kolde eller let lune.

❄️ Opbevaring

  • Lufttæt og mørkt: Gerne i køleskab eller fryser efter åbning - for at bevare de sunde fedtsyrer.

Sjove fakta

  • Hamp har været dyrket i over 10.000 år - både til mad, tøj og reb!
  • Hampeplanten er super bæredygtig - den vokser hurtigt, kræver ingen pesticider og binder CO₂.
  • Hampefrøolie presses af frøene og er lige så sund - men bør kun bruges koldt.

Opskrifter med hampefrø

Du kan prøve en af disse opskrifter og erstatte frøene eller kernerne med ristede frø fra hampplanten:

Solsikkeboller - lækre boller med solsikkekerner
En nem opskrift på solsikkeboller, hvor dejen røres sammen. Dejen hæver 10-12 timer, og derfor er det nemt at bage boller med solsikkefrø om morgenen.
Se opskriften her
solsikkeboller
Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Se opskriften her
billede med grovboller
Fuldkornsboller
Min bedste opskrift på fuldkornsboller. Sunde og luftige boller med masser af fuldkorn og havregryn. De er gode til madpakken, sandwich eller til fryseren.
Se opskriften her
fuldkornsboller
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
Hjemmebagte knækbrød med 5-kornsblanding og birkes på toppen er sundhed i sin sprødeste form. Og de kan laves på under en halv time.
Se opskriften her
Hjemmebagte knækbrød
Stenalderboller fuld af kerner og nødder
Stenalderboller fuld af kerner og nødder tager kun 30 minutter at lave, og så er de både sunde og super lækre. De er perfekte til madpakken.
Se opskriften her
Stenalderboller
Stenalderbrød
Nem og lækker opskrift på sundt stenalderbrød, der bages uden hvedemel. Det hele røres hurtigt sammen og brødet kan bruges som rugbrød.
Se opskriften her
billede med stenalderbrød
Kernerugbrød
Den bedste opskrift på kernerugbrød med surdej, som du kan bage på 2 timer. Et nemt, saftigt og velsmagende rugbrød. Opskriften giver 3 stk.
Se opskriften her
hjemmebagt kernerugbrød
Græskarboller med ristede græskarkerner
Langtidshævede og nemme græskarboller med ristede græskarkerner er super godt brød, der kan bruges både som kuvertbrød og til madpakken.
Se opskriften her
græskarboller
Sprøde flutes
Flutes. Her kan du se, hvordan du nemt bager det perfekte flute, der altid bliver sprød og lækker. Grundopskrift inkl. en forklarende video.
Se opskriften her
billede med hjemmebagte flutes
Kernestykker
Her er min opskrift på kernestykker. Nemme og sprøde brød med masser af kerner, og de passer perfekt som lækkert morgenbrød. Kan fryses.
Se opskriften her
billede med kernestykker
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Birgit skriver

    oktober 14, 2020 at 2:49 pm

    Vi fodrer fugle med hampefrø, og de elsker det, men spiser ikke det hele. De tabte frø spirer og der kommer nogle høje flotte og velduftende planter. Kan man spise disse blade, altså f.eks lave pesto? Det kunne være lidt spændende.
    VH Birgit

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.