Hampefrø er det nye sort indenfor frø og kerner. De har en nøddagtig smag, og er spækket med gode fedtsyrer. Her er fakta om de små frø.
Hampefrø er ikke euforiserende. Så fik vi det på plads. De små frø fra hampplanten er derimod særdeles sunde og velegnet til madlavning. Særligt i brød og boller smager de supergodt.
Frøene kommer godt nok fra samme cannabis-familie som hash, men de høstes fra en anden plante og indeholder stort set ikke det euforiserende stof THC som hash. Det er nemlig ikke i hampefrø, at THC sidder - men i plantens blade.
Alligevel kan der være små spor af THC i hampefrø, men de er så minimale, at der ikke er risiko for at blive påvirket på nogen måde.
Faktisk er det kun to år siden, at Fødevarestyrelsen ændrede reglerne for fødevarer med hampefrø.
Her satte man grænsen for indhold af THC i fødevarer til 0,2 procent i forhold til nul procent .
Hvad kan frøene bruges til?
Hampefrø kan både fås hele og afskallede. De har en særlig lettere krydret, nøddeagtig smag, der går godt i spænd med boller og brød.
Da hele frø er temmelig sprøde , giver de en superlækker konsistens i bagværket.
Du kan bruge afskallede hampefrø i en god smoothie eller som drys på grød, yoghurt, supper og salater. Ja, alle de retter der er naturligt at bruge frø og kerner i.
Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen fraråder mad med hamp til børn under fire år.
Så sunde er frøene
Hampefrø har et højt indhold af protein og kostfibre samt de gode Omega 3- og Omega 6-fedtsyrer.
Frøene indeholder desuden vigtige mineraler som magnesium og zink samt A-, D- og B12-vitaminer.
🌿 Hvad er hampefrø?
- Hampefrø kommer fra planten Cannabis sativa – samme art som cannabis, men industriel hamp indeholder ingen eller meget lidt THC (det psykoaktive stof).
- Frøene har en nøddet smag, og bruges både hele og som skrællede frø (hampehjerter).
- De er teknisk set en nød, men kaldes frø pga. deres brug i mad.
🧪 Næringsindhold (ca. 30 g / 3 spsk skrællede hampefrø):
- Kalorier: ca. 170 kcal
- Protein: 10 g (komplet protein!)
- Fedt: 13 g – især sunde fedtsyrer
- Omega-3 & omega-6: I en ideel balance på ca. 1:3
- Kostfibre: Ca. 1-2 g
- Mineraler: Magnesium, jern, zink, fosfor, kalium
- Vitaminer: B1, B2, E
✅ Et af de få plantebaserede fødevarer med alle 9 essentielle aminosyrer.
💚 Fordele ved hampefrø
- God proteinkilde – især for vegetarer og veganere
- Hjertesundt fedt – omega-fedtsyrerne understøtter hjerte og hjerne
- Godt for fordøjelsen – især hele frø med skal
- Kan hjælpe med stabilt blodsukker og mæthed
- Letfordøjeligt og allergivenligt
🥗 Sådan bruger du dem
- Drys over yoghurt, grød eller salat
- Blend i smoothies eller hjemmelavet plantemælk
- Brug i bagværk, granola eller energibarer
- Kan røres i dressing, pesto eller hummus
OBS: De må ikke opvarmes for meget, da de fine olier kan blive ødelagt. Brug dem helst kolde eller let lune.
❄️ Opbevaring
- Lufttæt og mørkt: Gerne i køleskab eller fryser efter åbning – for at bevare de sunde fedtsyrer.
🤓 Sjove fakta
- Hamp har været dyrket i over 10.000 år – både til mad, tøj og reb!
- Hampeplanten er super bæredygtig – den vokser hurtigt, kræver ingen pesticider og binder CO₂.
- Hampefrøolie presses af frøene og er lige så sund – men bør kun bruges koldt.
Opskrifter med hampefrø
Du kan prøve en af disse opskrifter og erstatte frøene eller kernerne med ristede frø fra hampplanten:
Solsikkeboller - lækre boller med solsikkekerner
Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
Fuldkornsboller - nemme og luftige boller med fuldkorn
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
Stenalderboller fuld af kerner og nødder
Stenalderbrød
Kernerugbrød
Græskarboller med ristede græskarkerner
Sprøde flutes
Kernestykker
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Birgit
Vi fodrer fugle med hampefrø, og de elsker det, men spiser ikke det hele. De tabte frø spirer og der kommer nogle høje flotte og velduftende planter. Kan man spise disse blade, altså f.eks lave pesto? Det kunne være lidt spændende.
VH Birgit