Opskrift på nemme og luftige gulerodsboller. Du kan også se, hvordan du laver den grove, koldhævede og sunde udgave af boller med gulerod.
Det her er den bedste opskrift på hjemmebagte gulerodsboller, der er bløde, lette og luftige. Dejen er nem at ælte sammen, og er bygget på en klassisk bløddej, som blot tilsættes reven gulerod.
Du kan også se hvordan man laver sunde og grove gulerodsboller, og prøv endelig også den koldhævede udgave, der virkelig også er lækker. De laves med blandt andet yoghurt og hæver natten over i køleskabet. Så de er både koldhævede og langtidshævede.
Hvor meget gulerod skal der så i bollerne? Jeg synes denne mængde gulerod som angivet er tilpas, men du kan sagtens tilsætte lidt mere eller mindre gulerod.
Pas dog på med ikke at bruge så meget gulerod, at bollerne bliver for tunge. Omvendt må de jo også gerne smage lidt af gulerødderne.
Lav gerne bolledejen på din røremaskine, men den kan selvfølgelig sagtens også laves i hånden.
Opskriften giver 15 store og lækre boller med gulerod. Og de kan sagtens fryses ned.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på gulerodsboller
Gulerodsboller
Ingredienser
- 350 g vand - lunkent, svarende til 3,5 dl.
- 40 g gær
- 1 stort æg
- 600 g hvedemel - evt. lidt mere mel
- 50 g sukker
- 2 tsk salt - strøgne
- 50 g smør - meget blødt
- 100 g gulerod - reven
Pensling
- 1 æg
- 4 spsk mælk
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Smuldr gær ned i vand i røreskålen, og rør gæren ud.
- Kom æg i og rør den ud i gærvæsken.
- Bland hvedemel i en anden skål med sukker og salt og kom det i dejen på én gang. Ælt nu 5 minutter ved høj hastighed, og dejen er stadig noget fast. Det skal den være. Ælt så tre minutter ved lav hastighed.
- Tilsæt så smør (blødt), og ælt dejen i yderligere tre minutter ved lav hastighed.
- Gulerod vaskes og rives på den grove side af rivejernet. Kommes i dejen, som derefter æltes igennem i et par minutter.
- Læg dejen ud på køkkenbordet og træk den et par gange og fold den sammen. Lægges i en skål, som beklædes med husholdningsfilm. Hæver 15 minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet igen, og fold den igen et par gange. Den skal IKKE æltes. Kom lidt mel på bordet.
- Del dejen i 15 lige store stykker, som spændes op til boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. Tre rækker med fem boller i hver, og de må gerne stå lidt tæt og vokse sammen under bagningen i ovnen.
- Beklæd igen med husholdningsfilm og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Til pensling piskes æg sammen med lidt mælk og salt. Gulerodsbollerne pensles med æggemassen og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor de skal have omkring 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Fryseegnet
Lad de færdigbagte gulerodsboller køle af på en rist.
Gulerodsbollerne kan fryses ned.
Grove gulerodsboller
Du kan nemt lave grove gulerodsboller ved at tilsætte fuldkornsmel i stedet for noget af den almindelige hvedemel.
Samlet er der jo 600 gram hvedemel i opskriften, men prøv at udskifte 200 gram af melet med fuldkorn.
Hvis du stadig vil bevare den lyse gulerodsbolle og ikke gøre bollerne alt for grove, kan du anvende en hvid fuldkorns hvedemel.
Det er almindeligt fuldkorns hvedemel, men blot en lysere udgave, og den bevarer den lyse brødsmag. Blandt andet Amo producerer denne type hvedemel, og der kan købes i de fleste supermarkeder. Og den lyse fuldkornsmel indeholder alle de vigtige næringsstoffer i kornet.
Og ellers kan du jo også anvende andre typer af fuldkornsmel.
Vær dog lige opmærksom på, at når man erstatter almindeligt hvedemel med fuldkorn, så skal der tilsættes en smule mere væske, og altså her i form af lunkent vand.
Sunde gulerodsboller
Hvis du vil lave de mere sunde gulerodsboller, kan der tilsættes kerner til opskriften.
Selv holder jeg meget af at tilsætte en deciliter solsikkekerner til dejen, og så kan du jo samtidig også pynte gulerodsbollerne med solsikkekerner når bollerne er penslet.
Men du kan også anvende andre typer af kerner, og græskarkerner går også rigtig godt sammen med gulerødderne i dejen.
Tilsæt så også mere fuldkorn, ligesom du kan droppe sukkeret - eller i hvert fald skære lidt ned på indholdet.
Bliver dejen til de sunde gulerodsboller for fast i det under æltningen i røremaskinen, kan du tilsætte lidt mere lunkent vand.
Som sagt trækker fuldkorn og kerner lidt mere væske end almindeligt hvedemel, så prøv dig lidt frem.
Koldhævede gulerodsboller
Hvis du vil have et endnu bedre resultat, kan du lave koldhævede gulerodsboller.
Og her er min bedste opskrift på de koldhævede gulerodsboller, der passer sig selv i køleskabet om natten, hvorefter du nemt kan bage bollerne til morgenmad.
Her starter du med at komme tre deciliter koldt vand i en skål, og derefter rører du otte gram gær ud i vandet. Brug bare en grydeske, for du skal ikke ælte dejen med hænderne. Derfor er det også en nem opskrift.
Derefter røres 75 gram grovvalsede havregryn i sammen med 1 deciliter yoghurt og 100 gram reven gulerod. Kom også en god teskefuld salt ved sammen med cirka 450 gram hvedemel. Mængden af hvedemel kan variere lidt, så gå forsigtig frem.
Rør i dejen indtil den er samlet godt (det tager blot et par minutter), og den skal ikke være hverken for tynd eller for fast. Så tilsæt mere hvedemel indtil du har den rette konsistens.
Dæk skålen til med husholdningsfilm, for filmen holder på fugten i dejen, så ikke den tørrer for meget ud mens bolledejen hæver.
Stil skålen med gulerodsbolledejen i køleskabet natten over.
Om morgenen beklædes en bageplade med bagepapir, hvorefter dejen tages ud på køkkenbordet, hvor du forinden lige har drysset lidt mel ud.
Saml dejen hurtigt uden at ælte den, og del i 12 lige store stykker, der sættes på bagepladen. Læg en dyb bradepande omvendt ovenpå, og lad de koldhævede gulerodsboller hæve i 25 minutter. Pensles med sammenpisket æg og mælk.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft, og bag gulerodsbollerne i cirka 15 minutter midt i ovnen. Måske lidt længere tid, men hold øje med dem.
Lad de nybagte gulerodsboller køle lidt af på en rist og nyd dem så med smør eller en god marmelade.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Pia wibe
Hejsa
Nu har jeg lavet disse boller, så mange gange, at nu bliver jeg nød til, at komme med en kommentar 🤗
Disse boller er helt fantastiske og uanset hvem, jeg har serveret dem for, er de gået rent ind.
Jeg har eksperimenteret lidt med opskriften og bagt den, på måden her (som i opskriften og uden røremaskine) og hvor jeg kommer 100 g fuldkornshvedemel i blandingen, samt lidt ekstra gulerødder. ( kan godt lide gulerødder i mit bagværk).
Så 👍 op herfra og et klart 12 tal.
Mvh Pia
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Hvor er det fedt - det er jeg glad for at høre.
Og tak for dine tips - de er hermed givet videre.
Ekstra tip: Du kan også dem bruge som sandwichbrød 🙂
Alt det bedste
Holger
Ulla Kongsberg Brink
Bollerne er supergode 😋
AK
Mine børnebørn elsker at forme (og spise) de bløde og lækre gulerodsboller:-)