Her får du den bedste opskrift på stegning af gråand og vildand i gryde og ovn. En lækker ret med vildt, der er nem at gå til i køkkenet.
Sådan tilbereder du gråand og vildand i en gryde og ovn. En nem opskrift på gråanden, der giver en vildtret med masser af smag.
Gråanden er ikke så stor, og derfor skal du beregne en and til to personer, hvor du altså til fire personer skal bruge to gråænder.
Det er en god grundopskrift på grydestegt og gammeldags vildand, men længere kan du se, hvordan du også kan tilberede den i ovnen.
Opskrift på gråand
Gråand - sådan steger du en vildand
Ingredienser
- 2 gråænder - vildænder
- 1 liter andefond - eller vand
- 2 spiseskefulde smør
- 1 lille løg - grofthakket
- 1 gulerod - grofthakket
- 1 persillerod - grofthakket
- 2,5 deciliter fløde
- 2 teskefulde ribsgele
- 1 citron - lidt friskpresset saft
- 2 teskefulde honning
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til stegt gråand starter du med at brune gråænderne i smør i en varm gryde. Ænderne skal brunes hele vejen rundt.
- Tilsæt løg, gulerod og persillerod, og lad det kort svitse med.
- Hæld så andefond eller vand ved, så det netop dækker ænderne i gryden.
- Læg låg på og lad de små ænder grydesteg i en time ved svag varme.
- Her tages ænderne op og lægges i et ovnfast fad. Pensl dem med lidt honning, og giv dem ca. 20 minutter i ovnen ved 200 grader Så får du et sprødt skind på gråænderne.
- Skyen i gryden sigtes og koges op. Kom fløde ved, og smag til med lidt ribsgele, friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber. Jævn sovsen med lidt majsstivelse, der er udrørt i lidt koldt vand.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Den færdigstegte gråand serveres med kogte kartofler og eventuelt en waldorfsalat eller en sund kålsalat. Her er en spidskålssalat med æble særlig god.
Vildand i ovn
Du kan også nemt tilberede en vildand i ovn, og her skal du stadig beregne en and til to personer.
Gråanden fyldes med æbler, svesker eller hvad du synes, og krydres grundigt med salt og peber. Også indvendigt.
Brunes godt i smør i en gryde, og steges derefter i ovn i ca. 25 minutter ved 200 grader varmluft med brystkødet opad.
Tag anden ud og pensl med lidt honning, og steg så gråanden færdig i yderligere 5 minutter ved 200 grader varmluft.
Se også: Andebryst i ovn - sådan skal andebryst ovnsteges
Langtidsstegt gråand i ovn
Tænd din ovn på 130 grader almindelig over- og undervarme.
Fyld gråanden/gråænderne med svesker, æble og lidt appelsin, og krydr dem med salt og peber.
Læg ænderne i en stegepose med brystkødet nedad, og steg ænderne i ca. 2,5 timer.
Derefter tages gråanden ud og skyen sigtes i en gryde. Bruges som en lækker sovs, men skum gerne lidt af fedtet fra. Kog op med fløde, evt. lidt mere andebouilon og smages til med ribsgele og gastrik.
Anden/ænderne pensles med honning, og steges i yderligere ca. 5 minutter ved 200 grader varmluft - nu med brystkødet opad.
Bjarne Schøler
Skal ænderne ikke krydres med salt og peber, inden de brunes?
Vh Bjarne