• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Glaskål - fakta og opskrifter med knudekål

Glaskål - fakta og opskrifter med knudekål

Billede med glaskål og knudekål.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe

Glaskål, der også kaldes knudekål, overrasker med smag og er god til dem, der ikke er vilde med kålsmag. Den er nemlig sund, sødmefuld og fuld af vitaminer.

Glaskål er kål, men til forskel fra sine fætre og kusiner i kål-familien vokser den ikke som en blomst på planten.

I stedet er glaskålen en opsvulmet stængel på planten. Ja, nærmest en knude på stængelen, derfor bliver den også kaldet knudekål.

Den lille kålknold vokser over jorden i modsætning til kålrabi, den ofte forveksles med. I 1700-tallet kaldtes den overjords-kålrabi og den dag i dag hedder glaskål kohlrabi på tysk og kolrabbi i Sverige.

Det er ikke så mærkeligt, at man bliver forvirret, men glaskålen er meget anderledes end kålrabien. Den er lille og sprød som et æble, og den kan bruges i alle former for salater og simreretter.

Næringsindhold

Der er ikke mange kalorier i glaskål, kulhydrater ditto, faktisk er 80 procent af indholdet vand, men den lille knold gemmer på en masse A- og C-vitaminer samt kalium.

Næringsindholdet er pr. 100 gram rå glaskål og stammer fra DTU Fødevareinstituttets mad-database.

Energi: 106 kJ/25 kcal
Kulhydrat: 2,6 gram
Protein: 1,7 gram
Fedt: 0,1 gram

Sådan skærer du den ud

Skær toppen og bunden og skær skrællen af med en køkkenkniv.

Prøv at følge den runde form, så der ikke går for meget til side.

Anvendelse

Brug glaskål i salater ved at skrælle skiver af den med gulerodskrælleren. Det ser flot ud, fordi kålen nærmest er gennemsigtig, når skiverne er tynde.

Skær kålen i tern og vend dem ti minutter i olie på stegepanden. Krydr dem efter smag og behag og server som tilbehør til for eksempel frikadeller eller kyllingebryst.

Skær glaskål i stave og vend dem i olivenolie med krydderier, hvidløg, salt og peber, bag dem ca. en halv time ved 200 grader, så har du nogle anderledes fritter.

Glaskål kan sagtens spises rå i stave og serveres sammen med agurker, gulerødder, selleri og andre grøntsager på et fad med dip.

Du kan også bruge bladene fra denne lille kåltype. De er næringsrige og kan bruges i for eksempel salaten.

Holdbarhed

Så længe du har glaskålen i køleskabet, kan den holde sig helt op til tre uger.

Oprindelse og sæson

  • Stammer fra Europa og har været dyrket i århundreder
  • Sæson: Forår til sen efterår, men vinterglaskål kan lagres længe
  • Trives i dansk klima – ofte brugt i nordisk madlavning

Værd at vide

  • Glaskål betyder egentlig "glasagtig kål", pga. sin knasende konsistens
  • De unge blade kan bruges som spinat eller i pesto
  • Meget populær i Tyskland, Østeuropa og Indien
  • Glimrende til madpakker – skåret i stænger som snack.

Opskrifter med glaskål

Kålen er som sagt fremragende i madlavningen, og her er nogle opskrifter med den.

Salat med glaskål, æble og feldsalat

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på salat med glaskål, æble og feldsalat. Glaskål er god i salatskålen, hvor den med sin milde smag også giver lidt sprødhed.
Gå til opskrift
billede til salat med glaskål, æble og feldsalat

Pasta med glaskål og palmekål - sundt, hurtigt og godt

5 fra 1 stemme
Få min nemme og lækre opskrift på pasta med glaskål og palmekål, der er en meget hurtig og velsmagende pastaret med sunde kål.
Gå til opskrift
pasta med glaskål og palmekål

Opskrift med glaskål og kartofler bagt i ovn

5 fra 1 stemme
Her er en god opskrift med glaskål, hvor glaskålen bages i ovnen sammen med små kartofler. Retten bruges som tilbehør til bøffer og stege.
Gå til opskrift
Opskrift med glaskål og kartofler i ovn

Laksespyd med squash, peberfrugt og glaskål

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
laksespyd med squash

Fritter af glaskål - nemme kålfritter af knudekål

Gå til opskrift
fritter af glaskål knudekål
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften
Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her