Glaskål, der også kaldes knudekål, overrasker med smag og er god til dem, der ikke er vilde med kålsmag. Den er nemlig sund, sødmefuld og fuld af vitaminer.
Glaskål er kål, men til forskel fra sine fætre og kusiner i kål-familien vokser den ikke som en blomst på planten.
I stedet er glaskålen en opsvulmet stængel på planten. Ja, nærmest en knude på stængelen, derfor bliver den også kaldet knudekål.
Den lille kålknold vokser over jorden i modsætning til kålrabi, den ofte forveksles med. I 1700-tallet kaldtes den overjords-kålrabi og den dag i dag hedder glaskål kohlrabi på tysk og kolrabbi i Sverige.
Det er ikke så mærkeligt, at man bliver forvirret, men glaskålen er meget anderledes end kålrabien. Den er lille og sprød som et æble, og den kan bruges i alle former for salater og simreretter.
Næringsindhold
Der er ikke mange kalorier i glaskål, kulhydrater ditto, faktisk er 80 procent af indholdet vand, men den lille knold gemmer på en masse A- og C-vitaminer samt kalium.
Næringsindholdet er pr. 100 gram rå glaskål og stammer fra DTU Fødevareinstituttets mad-database.
Energi: 106 kJ/25 kcal
Kulhydrat: 2,6 gram
Protein: 1,7 gram
Fedt: 0,1 gram
Sådan skærer du den ud
Skær toppen og bunden og skær skrællen af med en køkkenkniv.
Prøv at følge den runde form, så der ikke går for meget til side.
Anvendelse
Brug glaskål i salater ved at skrælle skiver af den med gulerodskrælleren. Det ser flot ud, fordi kålen nærmest er gennemsigtig, når skiverne er tynde.
Skær kålen i tern og vend dem ti minutter i olie på stegepanden. Krydr dem efter smag og behag og server som tilbehør til for eksempel frikadeller eller kyllingebryst.
Skær glaskål i stave og vend dem i olivenolie med krydderier, hvidløg, salt og peber, bag dem ca. en halv time ved 200 grader, så har du nogle anderledes fritter.
Glaskål kan sagtens spises rå i stave og serveres sammen med agurker, gulerødder, selleri og andre grøntsager på et fad med dip.
Du kan også bruge bladene fra denne lille kåltype. De er næringsrige og kan bruges i for eksempel salaten.
Holdbarhed
Så længe du har glaskålen i køleskabet, kan den holde sig helt op til tre uger.
Oprindelse og sæson
- Stammer fra Europa og har været dyrket i århundreder
- Sæson: Forår til sen efterår, men vinterglaskål kan lagres længe
- Trives i dansk klima – ofte brugt i nordisk madlavning
Værd at vide
- Glaskål betyder egentlig "glasagtig kål", pga. sin knasende konsistens
- De unge blade kan bruges som spinat eller i pesto
- Meget populær i Tyskland, Østeuropa og Indien
- Glimrende til madpakker – skåret i stænger som snack.
Opskrifter med glaskål
Kålen er som sagt fremragende i madlavningen, og her er nogle opskrifter med den.
Salat med glaskål, æble og feldsalat
Pasta med glaskål og palmekål - sundt, hurtigt og godt
Opskrift med glaskål og kartofler bagt i ovn
Laksespyd med squash, peberfrugt og glaskål
Gå til opskriftFritter af glaskål - nemme kålfritter af knudekål
Gå til opskrift- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: