Min bedste opskrift på fuldkornsboller. Sunde og luftige boller med masser af fuldkorn og havregryn. De er gode til madpakken, sandwich eller til fryseren.
Det her er verdens bedste fuldkornsboller, og det er helt sikkert en opskrift, som du kommer til at vende tilbage til igen og igen.
De skønne grovboller bages med masser af fuldkorn og havregryn, men alligevel får du meget lette og luftige boller, som alle kan lide.
Fuldkornsbollerne er fremragende til morgenbordet, madpakken, som brød til sandwich eller når du bare har lyst til et godt stykke brød.
Servér dem også gerne til fødselsdagen, hvis du vil gøre den lidt sundere.
Opskriften giver 12 store og luftige fuldkornsboller.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på sunde fuldkornsboller
Fuldkornsboller - nemme og luftige boller med fuldkorn
Ingredienser
- 350 g vand - lunkent
- 50 g gær
- 350 g hvedemel
- 200 g fuldkornsmel
- 50 g havregryn
- 1 æg
- 30 g honning
- 75 g smør
- 10 g salt
Fremgangsmåde
- Vej lunkent vand af i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
- I en anden skål vejes hvedemel af sammen med fuldkornsmel, havregryn og salt. Blandes sammen.
- Pisk et æg sammen med 30 gram honning. Eventuelt akaciehonning.
- Smelt smørret i mikroovn eller gryde.
- Ælt nu melblanding ind i dejen sammen med æg/honning og det smeltede smør.
- Æltes to minutter ved lav hastighed og derefter otte minutter ved høj hastighed.
- Tag dejen ud på bordet og virk den op. Se eventuelt her hvordan du nemt virker dej op. Lad kuglen ligge og hvile i 15 minutter.
- Virk derefter dejen op igen.
- Nu har du cirka 1.100 gram dej, som deles i 12 lige store stykker til fuldkornsboller. Vej gerne dejstykkerne af og de skal veje cirka 90 gram pr. styk.
- Trilles til boller som sættes på smurt hulrist eller bageplade med bagepapir. Du får det bedste resultat med en hulplade.
- Pensl grovbollerne med lidt vand og lad dem hæve 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 240 grader varmluft og stil et lille fad eller bradepande ind nederst i ovn. Varm ovnen godt igennem.
- Drys de færdighævede fuldkornsboller med lidt fuldkornsmel, og stil dem i ovnen.
- Kom en lille sjat vand ind i fadet/bradepanden, luk straks ovnlågen og skru ned til 210 grader varmluft.
- Fuldkornsbollerne bages cirka 12 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De bagte fuldkornsboller køles af på en rist, hvorefter de er klar til servering.
Et par noter om opskriften: Du kan bruge fuldkornsmel som du synes eller lige har i køkkenskabet, og jeg har her anvendt en økologisk fuldkorns ølands hvedemel fra Claus Meyer, som jeg synes er fantastisk til grovbollerne.
Havregryn kan både være finvalsede eller grovvalsede, selvom jeg foretrækker de grovvalsede gryn.
Omkring honning kan du anvende en almindelig honning, eller bruge en akaciehonning. Jeg synes begge giver et godt resultat, og med honningen kan du bage fuldkornsbollerne uden sukker.
Frysning
De nemme fuldkornsboller kan sagtens fryses ned når de er kølet lidt af.
Ved brug efter frost skylles bollerne hurtigt under vandhanen, vandet rystes af igen og de bages cirka 4-5 minutter ved 200 grader varmluft.
Så er grovbollerne sprøde og nybagte igen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Dina
Hej. Jeg vil igang med dine fuldkornsboller, men har købt fuldkornshvedemel, kan jeg lave bollerne på samme måde ?
Vh. Dina
Torben Christensen
Fremragende boller, og opskriften var for mig perfekt afstemt. Tak for den.
Christina
Super lækre boller - store, luftige og med god smag! Jeg måtte dog også tilsætte en del ekstra mel, selvom jeg æltede i lang tid på røremaskine.
Karin
Jeg har ingen problemer med vådt / flydende dej. Den var perfekt og nem at virke. Lige nu er de i ovnen så jeg glæder mig til at smage dem.
Maja
Hej,
Tak for du deler denne lækre opskrift med os! Jeg er super spændt på at prøve disse boller.
Men kan man mon erstatte noget af vandet med kærnemælk? Synes kærnemælk giver gode bløde boller.
Ser frem til dit svar.
Mvh Maja
Holger Rørby Madsen
Hej Maja
Det kan du sagtens - og jeg er enig. Kærnemælk er godt i brød 🙂
De bedste hilsner
Holger
Mette
Har lige lavet dejen og ja - den er som grød. Har æltet på køkkenmaskine som skrevet men har alligevel måtte komme en del mere mel i. Ca 200 gr og så godt med mel på bordet, da den hang fast i bord og hænder. Meget mystisk.
Kit
Jeg kaster mig i koret af klæg masse. Jeg har tilføjet lidt mel og ikke arbejdet mere med den.
Håber alligevel bollerne bliver gode😊
Dorte Laursen
Hej Holger
Jeg har nu bagt dine fuldkorns boller. Måtte som andre her i tråden også tilsætte mere mel. Jeg har i alt tilsat 750 gram mel. Jeg har valgt at bruge halv af hver.
De er blevet super gode 😀😀
Jeg har et program i min ovn der holder på væsken når man bager. Det var nok, så ikke noget vandfad for mit vedkomne 🤓
Venlig hilsen Dorte
Holger Rørby Madsen
Hej Dorte
Tusind tak for tilbagemeldingen - det lyder som om min vægt har snydt mig. Jeg tror lige jeg testbager dem igen og får rettet til med korrekt mængde mel 🙂
Dejligt det lykkedes for dig.
Alt det bedste
Holger
Anita
Hej
Der står at der skal 350 gram lunkent vand er det rigtig?
Holger Rørby Madsen
Hej Anita
Ja, det er korrekt. Bla. havregryn suger en del væske 🙂
God fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Trine Jakobsen
Jeg har også fulgt opskriften, og endte også med en meget tynd - nærmest flydende dej. Jeg tilføjede 150g hvedemel og 150g fuldkornshvedemel. Det virkede til at ramme mængden ret godt. Så altså 300g mere end opskriften, men bollerne blev og er super lækre!
Tina Østergaard
Er der mon en fejl i opskriften?
Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, men dejen er fuldstændig flydende... har nu fordoblet mængden af hvedemel, og må se hvordan det går.
Charlotte
Hej
Også her skulle der meget mere mel i.
Det var som tynd grød.
Cecilie Roost Christiansen
Hej. Jeg har også problemer med at der ikke er nok mel i. Måtte tilføje en del mere for at den blev sammenhængende og ikke bare en klæg masse. De står lige nu til hævning, så må se hvordan resultatet bliver 🙂
Bente
Hej Holger
Vil lige høre om jeg kan lave dine fuldkorns boller som Koldhævede
Holger Rørby Madsen
Hej Bente
Det kan du sagtens, men så skal du sætte mængden af gær meget ned. Måske blot anvende fem gram, hvis du lader den koldhæve natten over.
Alt det bedste
Holger
Lis Heisselberg
Min dej er meget flydende, ikke egnet til "at virke", den er simpelthen for klistret. Nu har jeg tilsat lidt mel, så ser jeg, hvordan det går. Den kunne heller ikke virkes efter hævningen, så jeg formede boller med en ske. Bollerne blev fine, men jeg synes, det er lidt underligt....
Holger Rørby Madsen
Hej Lis
Tak for tilbagemeldingen, og det lyder underligt. Hvedemel kan opføre sig lidt forskelligt, og nogle gange skal der ikke så meget til før man skal tilsætte en smule mere mel. Og det lyder som om der har manglet lidt mel. Jeg plejer nemlig aldrig at have problemer med at virke dejen op. Dejen skal også æltes længe nok, men det har du sikkert også gjort 🙂
Så det lyder mest som om der blot skulle lidt mere mel til. God fornøjelse med bollerne.
Alt det bedste
Holger