Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Forloren skildpadde

Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)

Forloren skildpadde
4.8 fra 26 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
215
SHARES
FacebookMessenger215PinterestEmailSMS
Indhold
  • Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)
  • Opskrift på forloren skildpadde
  • Servering
  • Kommentarer

Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)

Karen SenecaKaren Seneca
4.8 fra 26 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 2 timer t 30 minutter min
Tilb. tid: 2 timer t 30 minutter min
Samlet tid: 5 timer t
Forloren skildpadde er en klassisk ret, som tager tid at lave. Når det er gjort, er resultatet fremragende. Se, hvordan du gør skridt for skridt.
Antal: 8 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1,6 kg kalvebov
  • 4 gulerødder
  • 0,5 knoldselleri
  • 3 løg
  • 1-2 porrer
  • 1,5 l vand
  • 1 bouillonterning
  • 2 laurbærblade
Frikadeller og kødboller
  • 500 g hakket svin og kalv
  • 1 æg
  • 1 løg revet
  • 0,75 dl hvedemel
  • 0,5 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
Fiskefrikadeller og fiskeboller
  • 400 g fiskefars
  • 0,5 håndfuld purløg hakket
  • citronsaft
  • 1 tsk muskatnød stødt
Sauce
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 2 tsk paprika
  • 1,5 l suppe fra kalveboven
  • 2 spsk tomatpure
  • 2 dl sherry
  • 1 spsk citronskal fintrevet
  • madkulør
  • 1 tsk muskatnød revet el stødt
  • salt og friskkværnet peber
  • 8 æg smilende

Fremgangsmåde

Kalvebov og suppe
  1. Begynd med at tilberede grøntsagerne: Skræl gulerødder, skær det yderste af den halve selleriknold og skær begge i store stykker. Del løgene i fire dele og skær porrerne i store skiver.
  2. Læg kalvebov i en stor suppegryde, tilsæt grøntsagerne, bouillonterning, laurbærblade og vand. Bring vandet i kog.
  3. Når vandet koger, skummer du lige af med en ske i overfladen. Herefter lader du kødet simre i to timer, du kan eventuelt hælde mere vand ved undervejs, hvis du synes, at det skrumper for meget. Imens kan du lave frikadeller og fiskefrikadeller samt kød- og fiskeboller.
Frikadeller og kødboller
  1. Riv løget. Bland farsen med æg, mel, mælk, løg samt salt og peber.
  2. Lad farsen stå i køleskabet i en halv time, inden du laver frikadeller og kødboller.
  3. Steg små minifrikadeller i smør på panden, brug to tredjedele af frikadellefarsen og gem en tredjedel til kødboller. I mens de steger, sætter du vand over i en gryde til kødbollerne.
  4. Form små kødboller i hånden med en ske og hæld dem i vandet, når det koger. Lad dem koge i fem minutter, og tag dem herefter op med en hulske eller hæld dem i si.
  5. Kom henholdsvis frikadeller og fiskefrikadeller i hver sin skål og sæt til side.
Fiskefrikadeller og fiskeboller
  1. Klip purløg ned i fiskefarsen, dryp lidt citronsaft i, tilsæt muskat og rør godt rundt.
  2. Steg små minifiskefrikadeller på medium til lav varme i fem-syv minutter. Gem en tredjedel til fiskeboller, hvis du vælger at lave dem selv. Ellers steger du blot dem alle.
  3. Fiskebollerne laves nemmest med en tyl. Sæt vand over kog i en lille gryde, sprøjt små boller ud af tyllen og lad fiskebollerne koge seks minutter.
Sovsen
  1. Når kalveboven er mør, tager du den op af suppen og placerer den på et spækbræt. Her sørger du for at presse den sammen ved at tage endnu et spækbræt og lægge ovenpå.
  2. Si suppen og hæld den i en stor skål. Du kan bruge suppegryden til saucen.
  3. Smelt smør i gryden og hæld melet ved. Pisk godt, så det bliver en klumpet masse. Tilsæt 2 teskefuld paprika og pisk det ind i klumpen.
  4. Hæld sherryen i og pisk. Kom tomatpure i, og hæld herefter langsomt suppe i lidt efter lidt, imens du pisker godt.
  5. Når du har en god, tyk sovsekonsistens, kommer du revet citronskal kulør, salt og peber i. Smag til og tilsæt eventuelt mere sherry og citronskal.
Servering
  1. Skær kalvebov i tern og bland i sovsen.
  2. Hæld også frikadeller og boller i sovsen, vend det hele rundt og varm op i ca. fem minutter.
  3. Kog smilende æg. Æggene skal i vandet, når det koger og skal syv minutter. Herefter pilles de og skæres på langs.
  4. Nu serverer du retten med de halve æg på toppen, lidt persilledrys og et kuvertbrød eller flutes-skiver. Velbekomme.

Næringsindhold

Kalorier1032kcalKulhydrater60gProtein104gFedt38gMættet fedt16gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt15gTransfedt0.2gKolesterol428mgNatrium45464mgKalium2340mgKostfibre4gSukker33gVitamin A5814IUVitamin C16mgCalcium237mgJern9mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på forloren skildpadde

Forloren skildpadde har en helt særlig plads i manges hjerter. Det er en ret, der er spækket med smag, hvis den laves fra bunden. Og en ret, som tager tid at lave.

Men hvorfor dette mærkelige navn? Det er der en enkel forklaring på. I Victoriatidens England var det mode at spise skildpaddesuppe lavet af kød fra den grønne skildpadde.

Det var vanvittig dyrt, så middelklassen fandt på en gryderet baseret på et kogt oksehoved. De mente, at kødet mindede om skildpaddekød. Altså en snyderet, som vi kender det herhjemmefra med eks. forloren hare.

Retten kom til Danmark, og her tilføjede vi fiskefrikadeller og fiskeboller, så der både var kød fra vanddyr og landdyr. Da skildpadden både hørte til i vandet og på jorden, virkede det som en god løsning.

Kalvebov og grøntsager i gryde til forloren skildpadde.
Trin et er at koge kalvebov i et par timer med klassiske, danske suppegrøntsager. I mellemtiden kan man lave frikadeller, fiskefrikadeller og kødboller. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

I dag spiser vi forloren skildpadde med hele fem forskellige slags kød: Kalvebov, kødboller, fiskeboller, frikadeller og fiskefrikadeller.

Sovsen laves på den suppe, der har fået saft og kraft efter kogningen af kalvekødet, og så skal der selvfølgelig en ordentlig sjat sherry i. Og smilende æg på toppen.

Her får du en trin for trin guide til en ret, der kan kan det hele, hvad angår smag.

Bemærk, at jeg bruger en købt fiskefars, da det er et af de trin, jeg synes, man med fordel kan springe over, uden det går udover smagen. Vil du lave fiskefars fra bunden, kan du følge den opskrift, der er nederst i artiklen.

Servering

Forloren skildpadde serveres straks med smilende æg og et drys af persille eller purløg på toppen.

En herlig dansk ret, som det tager lang tid at lave, men som også kan fryses ned, så du har får aftensmåltider ud af retten.

Flere inspirerende opskrifter:

Forloren agerhøne
Her får du opskriften på forloren agerhøne, der er et lækkert og nemt farsbrød med blandt andet svampe, tranebær og bacon.
Se opskriften her
Billederesultat for forloren agerhøne
Forloren pindsvin
Forloren pindsvin, farspindsvin eller farsbrød med pølser. Her er opskriften på den populære ret fra 1970erne, og det er en børnevenlig ret.
Se opskriften her
Billede resultat for forloren pindsvin
Forloren hare med bacon
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Se opskriften her
billede med forloren hare
Forloren and
Her er min opskrift på forloren and, der intet har med and at gøre. Det er en snyderet med svinemørbrad, der fyldes med svesker og æble.
Se opskriften her
forloren and
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. sven zaber skriver

    juli 24, 2023 at 10:02 am

    Hvorfor skal vi læse om dit familieliv. Giv så da bare retten

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af kalkun med salvie og pappardelle.
    Kalkun med salvie og pappardelle
  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)
  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce
  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required