• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)

Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)

Forloren skildpadde
4.8 fra 26 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
205
SHARES
FacebookMessenger205PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  9. september 2022 - Udgivet:  4. februar 2021

Forloren skildpadde er en klassisk ret, som tager tid at lave. Når det er gjort, er resultatet fremragende. Se, hvordan du gør skridt for skridt.

Forloren skildpadde har en helt særlig plads i manges hjerter. Det er en ret, der er spækket med smag, hvis den laves fra bunden. Og en ret, som tager tid at lave.

Men hvorfor dette mærkelige navn? Det er der en enkel forklaring på. I Victoriatidens England var det mode at spise skildpaddesuppe lavet af kød fra den grønne skildpadde.

Det var vanvittig dyrt, så middelklassen fandt på en gryderet baseret på et kogt oksehoved. De mente, at kødet mindede om skildpaddekød. Altså en snyderet, som vi kender det herhjemmefra med eks. forloren hare.

Retten kom til Danmark, og her tilføjede vi fiskefrikadeller og fiskeboller, så der både var kød fra vanddyr og landdyr.

Da skildpadden både hørte til i vandet og på jorden, virkede det som en god løsning.

Kalvebov og grøntsager i gryde til forloren skildpadde.
Trin et er at koge kalvebov i et par timer med klassiske, danske suppegrøntsager. I mellemtiden kan man lave frikadeller, fiskefrikadeller og kødboller. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

I dag spiser vi forloren skildpadde med hele fem forskellige slags kød: Kalvebov, kødboller, fiskeboller, frikadeller og fiskefrikadeller.

Sovsen laves på den suppe, der har fået saft og kraft efter kogningen af kalvekødet, og så skal der selvfølgelig en ordentlig sjat sherry i. Og smilende æg på toppen.

Her får du en trin for trin guide til en ret, der kan kan det hele, hvad angår smag.

Bemærk, at jeg bruger en købt fiskefars, da det er et af de trin, jeg synes, man med fordel kan springe over, uden det går udover smagen.

Vil du lave fiskefars fra bunden, kan du følge den opskrift, der er nederst i artiklen.

Opskrift på forloren skildpadde

Forloren skildpadde
Karen SenecaKaren Seneca

Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)

4.81 fra 26 stemmer
Forloren skildpadde er en klassisk ret, som tager tid at lave. Når det er gjort, er resultatet fremragende. Se, hvordan du gør skridt for skridt.
Forb. tid 2 timer t 30 minutter min
Tilb. tid 2 timer t 30 minutter min
Samlet tid 5 timer t
Antal: 8 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 1032
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1,6 kg kalvebov
  • 4 gulerødder
  • 0,5 knoldselleri
  • 3 løg
  • 1-2 porrer
  • 1,5 l vand
  • 1 bouillonterning
  • 2 laurbærblade
Frikadeller og kødboller
  • 500 g hakket svin og kalv
  • 1 æg
  • 1 løg - revet
  • 0,75 dl hvedemel
  • 0,5 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
Fiskefrikadeller og fiskeboller
  • 400 g fiskefars
  • 0,5 håndfuld purløg - hakket
  • citronsaft
  • 1 tsk muskatnød - stødt
Sauce
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 2 tsk paprika
  • 1,5 l suppe - fra kalveboven
  • 2 spsk tomatpure
  • 2 dl sherry
  • 1 spsk citronskal - fintrevet
  • madkulør
  • 1 tsk muskatnød - revet el stødt
  • salt og friskkværnet peber
  • 8 æg - smilende

Fremgangsmåde
 

Kalvebov og suppe
  1. Begynd med at tilberede grøntsagerne: Skræl gulerødder, skær det yderste af den halve selleriknold og skær begge i store stykker. Del løgene i fire dele og skær porrerne i store skiver.
  2. Læg kalvebov i en stor suppegryde, tilsæt grøntsagerne, bouillonterning, laurbærblade og vand. Bring vandet i kog.
  3. Når vandet koger, skummer du lige af med en ske i overfladen. Herefter lader du kødet simre i to timer, du kan eventuelt hælde mere vand ved undervejs, hvis du synes, at det skrumper for meget. Imens kan du lave frikadeller og fiskefrikadeller samt kød- og fiskeboller.
Frikadeller og kødboller
  1. Riv løget. Bland farsen med æg, mel, mælk, løg samt salt og peber.
  2. Lad farsen stå i køleskabet i en halv time, inden du laver frikadeller og kødboller.
  3. Steg små minifrikadeller i smør på panden, brug to tredjedele af frikadellefarsen og gem en tredjedel til kødboller. I mens de steger, sætter du vand over i en gryde til kødbollerne.
  4. Form små kødboller i hånden med en ske og hæld dem i vandet, når det koger. Lad dem koge i fem minutter, og tag dem herefter op med en hulske eller hæld dem i si.
  5. Kom henholdsvis frikadeller og fiskefrikadeller i hver sin skål og sæt til side.
Fiskefrikadeller og fiskeboller
  1. Klip purløg ned i fiskefarsen, dryp lidt citronsaft i, tilsæt muskat og rør godt rundt.
  2. Steg små minifiskefrikadeller på medium til lav varme i fem-syv minutter. Gem en tredjedel til fiskeboller, hvis du vælger at lave dem selv. Ellers steger du blot dem alle.
  3. Fiskebollerne laves nemmest med en tyl. Sæt vand over kog i en lille gryde, sprøjt små boller ud af tyllen og lad fiskebollerne koge seks minutter.
Sovsen
  1. Når kalveboven er mør, tager du den op af suppen og placerer den på et spækbræt. Her sørger du for at presse den sammen ved at tage endnu et spækbræt og lægge ovenpå.
  2. Si suppen og hæld den i en stor skål. Du kan bruge suppegryden til saucen.
  3. Smelt smør i gryden og hæld melet ved. Pisk godt, så det bliver en klumpet masse. Tilsæt 2 teskefuld paprika og pisk det ind i klumpen.
  4. Hæld sherryen i og pisk. Kom tomatpure i, og hæld herefter langsomt suppe i lidt efter lidt, imens du pisker godt.
  5. Når du har en god, tyk sovsekonsistens, kommer du revet citronskal kulør, salt og peber i. Smag til og tilsæt eventuelt mere sherry og citronskal.
Servering
  1. Skær kalvebov i tern og bland i sovsen.
  2. Hæld også frikadeller og boller i sovsen, vend det hele rundt og varm op i ca. fem minutter.
  3. Kog smilende æg. Æggene skal i vandet, når det koger og skal syv minutter. Herefter pilles de og skæres på langs.
  4. Nu serverer du retten med de halve æg på toppen, lidt persilledrys og et kuvertbrød eller flutes-skiver. Velbekomme.

Næringsindhold

Kalorier: 1032kcalKulhydrater: 60gProtein: 104gFedt: 38gMættet fedt: 16gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 15gTransfedt: 0.2gKolesterol: 428mgNatrium: 45464mgKalium: 2340mgKostfibre: 4gSukker: 33gVitamin A: 5814IUVitamin C: 16mgCalcium: 237mgJern: 9mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Forloren skildpadde serveres straks med smilende æg og et drys af persille eller purløg på toppen.

En herlig dansk ret, som det tager lang tid at lave, men som også kan fryses ned, så du har får aftensmåltider ud af retten.

Se også disse snydeopskrifter (forlorne):

Forloren kylling - farsbrød med hakket kylling

Forloren pindsvin - farsbrød med pølser

Forloren agerhøne

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. sven zaber

    juli 24, 2023 at 10:02 am

    Hvorfor skal vi læse om dit familieliv. Giv så da bare retten

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required