• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad

Forloren hare - opskrift på en klassiker med vildtsovs

billede med forloren hare
Forloren hare med god sovs er klassisk mormormad, som smager helt vidunderligt. Sovsen er smagt til med ribsgele. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  1. marts 2018

Del gerne:
738
SHARES
FacebookMessenger738PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Forloren hare
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Servering
  8. Hvorfor hedder det forloren hare?
  9. Variationer
  10. Værd at vide
4.8 fra 207 stemmer
Gå til opskrift

Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.

Retten, der er et farsbrød med bacon, er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.

Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter. Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler til retten.

Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder et farsbrød som forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader.

Opskriften er beregnet som aftensmad til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Kyllingefarsbrød
  • Farsbrød i airfryer
  • Farsbrød med porrer
  • Forlorne harekillinger

Opskrift

billede med forloren hare

Forloren hare

Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Bedømmelse
4.8 fra 207 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 55 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 10 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 400 g hakket svin og kalv
  • 1 tsk salt
  • 1 æg
  • 1 tsk løgpulver - eller et revet løg
  • 1 dl hønsefond - 1 dl. vand + 1 terning
  • 1 dl piskefløde
  • 75 g rasp
  • 8 skiver bacon

Væde

  • 3 dl vand
  • 3 dl mælk

Sovs

  • væden fra fadet
  • 2 dl piskefløde
  • 4 tsk ribsgele
  • 1 spsk gastrik - eller engelsk sauce
  • madkulør
  • 1 spsk majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Fars til forloren hare: Kom hakket svine- og kalvekød op i en skål, og tilsæt salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
  • Rør så æg ud i farsen, og tilsæt løgpulver, hønsefond og piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom rasp i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
  • Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
  • Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
    billede med farsbrød formet til forloren hare
  • Læg baconskiver på tværs af "haren". Måske et par skiver mere hvis du synes.
    billede med forloren hare med bacon
  • Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
    billede med forloren hare pakket ind i bacon
  • Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
  • Skru derefter ned for varmen til 200 grader varmluft, hæld vand og mælk ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen i et farsbrød skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet.
  • Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt væden fra fadet ned i en kasserolle.
  • Kog det op sammen med piskefløde og ribsgele, og jævn med lidt majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand.
    billede med vildtsovs til forloren hare
  • Tilsæt lidt gastrik eller lidt engelsk sauce, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt madkulør.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
638
% Daglig værdi*
Fedt
 
54
g
83
%
Mættet fedt
 
28
g
175
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
18
g
Kolesterol
 
208
mg
69
%
Natrium
 
599
mg
26
%
Kalium
 
579
mg
17
%
Kulhydrater
 
14
g
5
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
10
g
11
%
Protein
 
24
g
48
%
Vitamin A
 
1297
IU
26
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Calcium
 
178
mg
18
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Servering

Servér den forlorne hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter. Eller med de brunede kartofler, der også passer godt til.

Forslag:

  • Kartofler: Nye eller kogte kartofler, mos eller ovnstegte.
  • Grønt: Rødkål, dampede rodfrugter eller en frisk spidskålssalat.
  • Sauce: Flødesovs, brun skysauce eller en peber­/senneps­sauce.

Hvorfor hedder det forloren hare?

Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.

Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.

Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor retten blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.

Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.

Retten var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet – eller i hvert fald næsten.

  • Introduceret i Danmark i starten af 1900-tallet som en billig og nem erstatning for vildt­steg.
  • Navnet spiller på retten “hare­steg”, men billigere og lettere tilgængelig farse gjorde den populær i hjemmekøkkener.
  • Klassisk husmandskost – fast inventar i familie­kogebøger og kantiner fra 1950’erne og frem.

Variationer

  • Krydret udgave: Tilsæt røget paprika, chili eller karry for ekstra “bid”.
  • Grøntsagsboost: Blend gulerod, pastinak eller spinat i farsen for farve og fibre.
  • Luksus­version: Vend hakket bacon, champignon og løg i farsen, og top med blå­ost inden bagning.
  • Sundere udgave: Brug mager fars, skyr i stedet for fløde og spring baconet over.

Værd at vide

  • Retten kaldes også “forloren kalv” i nogle opskrifter, hvis farsetypen ændres.
  • Mange familier har deres egen hemmelige twist – eks. en spsk revet peberrod eller lidt hakket persille.
  • Forloren hare er en fast del af “klassens husmandskost”-temaer i danske mad­kundskabs­bøger.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Willy Bak

    februar 18, 2025 at 10:40 am

    Det er bare en super god ret. Børne børnene elsker den. Nem forklaring om fremgangsmåde, og selve opskriften er nem at forstå og udføre, TAK!

    Svar
  2. Folmer

    januar 25, 2025 at 10:03 am

    Den forlorne hare smager rigtig godt.
    Jeg har dog en kommentar til opskriften, hvor der står, at der skal tilsættes vand og mælk efter 10 minutter, hvilket jeg gjorde med det resultat, at mit ildfaste fad gik i stykker. Jeg vil derfor foreslå, at både mælk og vand opvarmes før der kommes i retten.

    Svar
  3. Birgit Kamp Poulsen

    december 01, 2024 at 4:36 pm

    Elsker forloren hare. Din opskrift lyder til at være rigtig god. Men men forstår ikke det skal være på varmluft. ????
    Bedste hilsner Birgit

    Svar
  4. Eva Sørensen

    september 20, 2024 at 4:11 pm

    opskriften er vældig god. Men jeg har ikke brug for 15 sider komentarer fra andre.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 21, 2024 at 5:49 am

      Hej Eva
      Tak for det. Som medlem kan du logge ind og lave en fin og simpel print af den 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Ole

    august 10, 2024 at 4:07 am

    Måske det lige er værd at rette, at i ingrediens listen står der:

    "1 spiseskefuld gastrik - eller engelsk sauce"

    Men i fremgangsmåden står der:

    "Tilsæt 1 spiseskefuld gastrik eller lidt eddike/citronsaft"

    Men ellers en god gammeldags opskrift 🙂

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 10, 2024 at 7:18 am

      Hej Ole
      Tak for det og godt spottet. Jeg har rettet den til nu 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. jonna vibe

    juli 18, 2024 at 1:46 pm

    Dejlig hare. 😉

    Svar
  7. Gitte Kirchhoff

    juni 18, 2024 at 4:50 pm

    Super lækkert opskrift, med en fantastisk sovs.Vh Gitte Kirchhoff

    Svar
  8. Kirsten Beck Thompsen

    november 10, 2023 at 2:17 pm

    Som tilbehør til forloren hare, kan anbefales æblemos med friskrevet peberrod, og kartofelmos.

    Svar
  9. Laura

    april 01, 2023 at 5:57 pm

    Kan den laves med madlavningsfløde fremfor piskefløde?

    Svar
  10. Lisbeth Svendsen

    februar 11, 2023 at 5:02 pm

    Nogen har spurt, hvad er vildtsås? Du har svaret at det er tilsätningen av ribsgele og enebär, men der er ikke nävnt ,noget om enebär i denne opskrift på sovsen. hilsen Lisbeth

    Svar
  11. Hanne Brogner

    september 21, 2022 at 2:50 am

    Forloren hare er en populær ret når børn og børnebørn kommer på besøg. Vi putter som regel stenfrie svesker i den ene ende. Så kan man tage stilling til om man helst vil have forloren “and” eller forloren hare. Vi havde et barnebarn på besøg. Da hans far spurgte ham hvad han han havde fået at spise hos os, tænkte han lidt og svarede så. Jeg kan ikke lige huske det, men det var noget “kanin- agtigt” noget. Kært barn har mange navne,😊

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required