Her kan du se, hvordan du pisker flødeskum luftigt, og der er et godt trick. Få også lidt fakta om piskefløde og den nødvendige fedtprocent.
Mange begår en typisk fejl, når der skal piskes fløde til flødeskum. Men det får vi styr på her i denne artikel, hvor der også er lidt fakta og viden om piskefløde.
For selvom det lyder helt tåbeligt at skrive om piskning af fløde, så er der faktisk en række gode råd, der gør, at du får flødeskummet pisket perfekt.
Fedtprocent i fløde
Helt generelt skal en fløde have en fedtprocent på 30, før du kan piske den stiv til en flødeskum.
Og da en klassisk piskefløde har en fedtprocent på 38, ja så er det bare med at komme i gang.
Til gengæld kan du altså ikke piske fløde med en fedtprocent på under 30, og derfor er det omsonst at forsøge med en kaffefløde eller madlavningsfløde. Der er simpelthen ikke fedt nok i disse produkter.
Vær i øvrigt opmærksom på, at du sagtens kan fryse en piskefløde ned, men så kan du ikke efterfølgende piske den til flødeskum.
Pisk fløden i hånden
Generelt skal du aldrig piske flødeskum med en elpisker, men istedet gøre det i hånden. Og det er der flere gode grunde til.
- Du undgår, at flødeskummet skiller. Med en elpisker kommer man nemt til at piske fløden for længe, og så risikerer du at fløden skiller. Du er nemlig praktisk talt ved at lave din fløde om til smør.
- Dit flødeskum bliver mere luftigt. Ved at piske fløden i hånden, får du en mere luftig skum, fordi du ikke presser fløden så meget sammen.
- Smagen. Min påstand har altid været, at man kan smage om en flødeskum er pisket i hånden eller ved hjælp af en håndmikser. Prøv selv at lave testen, og du vil opdage, at den håndpiskede fløde bare smager bedre.
- Nemmere at arbejde med. En håndpisket flødeskum er nemmere at sprøjte ud, da konsistensen simpelthen er blødere.
- Større mængde. Du får i øvrigt også en lidt større mængde flødeskum ved at håndpiske frem for at maskinpiske fløden. Igen handler det om, at du får mere luft ind i fløden.
Se video med fremgangsmåde:
Hvordan gør man?
Mange pisker nok flødeskum uden at tænke over dette vigtige punkt. For hvordan pisker man flødeskum? Altså på den rigtige måde?
De fleste kommer fløde i en skål, og derefter piskes løs med piskeriset - eller håndmikseren nede i skålen. Men det er forkert.
Faktisk skal piskeriset helst ikke røre bunden af skålen. Den luftige og cremede flødeskum får du nemlig ved, at holde piskeriset halvt oppe af fløden.
Forklaringen er, at du så får suget mere luft ned i fløden, og dermed bliver flødeskummet mere luftigt og fyldigt. Faktisk bliver mængden fordoblet under piskning fra fløde til skum.
Det gør i øvrigt også, at du noget hurtigere har pisket fløden stiv.
Pisk desuden aldrig en flødeskum for længe, og stop når du begynder at kunne lave mønstre i flødeskummet. Så er den nemlig klar til brug.
Flødeskummet sætter sig i øvrigt efter endt piskning. Det betyder, at det bliver mere stift, efter du er færdig med at piske.
Flødeskum med smag
Skal du bruge flødeskummet til en dessert, frugt eller lignende, kan du piske lidt vaniljesukker i fløden.
Det giver en dejlig smag.
Flødeskummet kan også vendes sammen med en creme, og så har du en konditorcreme.
Se også disse opskrifter:
Fastelavnsboller af vandbakkelser med flødecreme
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Susanne Petersson skriver
Du skriver at man ikke kan piske piske fløde til flødeskum hvis den har været frossen
Dette har jeg haft succes med i flere år.
Mvh Susanne
Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du læser med. Skriv gerne din mening om artiklen her.
Anni Høj Olsen skriver
Du skriver at fedtprocenten normalt er 38% den har snart i mange måneder været sat ned til 36%. Syntes det tager en evighed for at få det pisket i dag
Dorrit skriver
Skal piskefløden komme fra køleskab eller fra stuetemperatur?
Mvh Dorrit
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Dorrit
Altid kold fløde direkte fra køleskabet - så er den nemmest at piske 🙂
Alt det bedste
Holger