• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed

Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed

Billede med figner.
Figner har en sødlig smag, der kan minde meget om honning, og de kan bruges på et utal af måder. Udenpå er de modne figenfrugter lilla som på billedet her, mens de indeni er mere rødlige. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  2. maj 2025

Del gerne:
128
SHARES
FacebookMessenger128PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Figner i rom
  2. Figner i cognac
  3. Bagte figner i ovn
  4. Figner i rødvin
  5. Figner som topping
  6. Figner i bacon
  7. Figensalat
  8. Figenmarmelade
  9. Sæson
  10. Plukning
  11. Frysning
  12. Holdbarhed
  13. Næringsindhold
  14. Opskrifter
  15. Bagte figner
  16. Figentærte med gedeost
  17. Semifreddo med figner og valnødder
  18. Figenpålæg
  19. Figenmarmelade med valnødder fra Mellemøsten
  20. Figenkage med mandler

Der er mange gode grunde til at spise masser af figner, og en af dem er blandt andet, at fignerne faktisk masser af fibre.

Men figner indeholder også en række vitaminer og mineraler, herunder en god mængde A-vitamin. Så det er altså en særdeles sund frugt, som samtidig er nem at få fat i, da de

Figenfrugterne er søde med en smag, der måske kan minde lidt om honning.

Fignerne er på størrelse med store blommer, og de kan spises som de er i hel tilstand, eller skåret over, hvor de indtages med en ske.

Figner er selvfølgelig fremragende til alt fra figenmarmelade, figenpålæg, dessert og meget andet. For ikke at glemme de tørrede figner, der bruges som snack.

Derfor er der her en række opskrifter med figner og mere viden om denne fantastisk frugt.

Figner i rom

Figner i rom er en klassisk opskrift, hvor du sylter fignerne i en sukkerlage tilsat rom.

Fire figenfrugter skylles og skæres i kvarte, hvorefter de kommes i et marmeladeglas med låg. Glasset skoldes først.

En deciliter hvid rom kommes i en lille gryde, hvor det koges op sammen med 100 gram rørsukker og en deciliter vand. Tilsæt også en hel stang kanel.

Lad det koge to minutter, hvorefter det hældes i glasset til fignerne. Tilsæt også en halv deciliter rom mere.

Sæt låget på, og stil på køl.

Glasset med figenfrugter i rom må gerne trække mindst en uge, og gerne længere, så de virkelig når at samle smag.

Figner i cognac

Figner i cognac er en anden variant, hvor figenfrugterne syltes i spiritus.

Her skal du anvende fire flotte figenfrugter, der prikkes med en gaffel, og derefter lægges i et syltetøjsglas. Husk at skolde glasset først.

To deciliter vand koges op sammen med 150 gram rørsukker og en flækket vaniljestang. Kom også lidt citronsaft ved, og lad det koge fem minutter.

Tag gryden af blusset og tilsæt en deciliter cognag, hvorefter du hælder lagen ned til fignerne.

Figner i cognac må også gerne trække mindst en uge, og gerne længere.

Bagte figner i ovn

Du kan også meget nemt lave bagte figner i ovn.

Beregn en hel figen til hver person. Del figenfrugten på midten og læg den i en lille bradepande eller ildfast fad.

Drys med en smule sukker og lidt skal fra en økologisk lime på. Dryp også de halverede figenfrugter med lidt rom.

Bag fignerne midt i ovnen ved 175 grader varmluft, hvor de skal have cirka 15 minutter.

De bagte figenfrugter kan serveres med hjemmelavet is. Se også opskriften på en lækker figenkage.

Figner i rødvin

Figner i rødvin er en anden variant, og her er opskriften på de rødvinskogte figner. Bemærk, at der her er tale om tørrede figner!

Her skal du bruge cirka en halv flaske rødvin, der koges op sammen med 50 gram rørsukker, lidt reven citronskal og et stykke kanel. Et par tørrede nelliker kan kan også anvendes.

Kom 300 gram tørrede figner i, og lad det koge cirka 15 minutter under låg. Koges ved svag varme.

Kom indholdet i syltetøjsglas med låg, og lad det trække til dagen efter.

De rødvinskogte figner anvendes til dessert, hvor de kan nydes med is eller flødeskum.

Figner som topping

Prøv også de friske figner som topping til din morgenmad.

Her skæres fignerne ud i mindre stykker, og kommes de ovenpå dine havregryn, mysli eller yoghurt.

Du kan i øvrigt også prøve at komme fignerne ovenpå din havregrød, det smager også godt.

Figner i bacon

Figner i bacon er super lækre som snack, og så er de nemme at lave.

Her anvendes tørrede figner, der lige nippes fri for stilke.

Vikl et stykke bacon om hver figen, og læg dem i et ildfast fad.

Steges ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter, og kan med fordel vendes nogle gange undervejs.

Figner med bacon er også gode til grillen, hvor de steges ved direkte varme. Fignerne lægges i en alubakke.

Figensalat

Du kan også nemt lave en super lækker salat med figner, og her anvender du de friske figenfrugter.

Her skal du bruge fire figenfrugter, der deles i mindre både. Kommes i en salatskål.

To æbler udkernes, deles i både og kommes ned til fignerne.

Du skal også anvende 75 gram blandet grøn salat. Vend salat sammen med fignerne og æbler.

Lav en nem dressing med fire spiseskefulde olivenolie, en teskefuld honning, en teskefuld sennep, og lidt salt og peber. Smag eventuelt også til med en smule balsamico.

Dryp dressingen over figensalaten, og slut med at fordele en håndfuld grofthakkede valnødder over salaten.

Figenmarmelade

Det er også meget nemt at lave en figenmarmelade, der her er lavet med friske figenfrugter.

To deciliter vand koges op sammen med 300 gram sukker og 25 gram vaniljesukker. Du kan også bruge flækket vaniljestang, hvor du skraber kornene ud og kommer både stang og vaniljekorn i gryden. Så skal du skrue sukkermængden op til 325 gram.

Kog sukkerlagen indtil sukkeret er helt opløst.

Du skal bruge 7-8 figner. Skær top og bund af fignerne, og del dem i kvarte.

Kom fignerne i sukkerlagen, og lad det koge stille i cirka 15 minutter.

Pres lidt saft fra en frisk citron i, og hæld din figenmarmelade på skoldede glas med lidt Atamon.

Prøv også at lave figenmarmelade med valnødder og citronsaft.

Sæson

Sæsonen for figen i Danmark er fra midt på sommeren og ind i det tidlige efterår.

Det vil sige, at man kan plukke fignerne fra juli og frem til ind i september.

I butikkerne er sæsonen lidt anderledes, for her afhænger det selvfølgelig af hvor på kloden fignerne er importeret fra.

Derfor vil du her kunne finde friske figenfrugter i andre tidsrum også.

Fignerne produceres i store mængder i blandt andet området omkring Middelhavet, men også Californien har en kæmpe produktion af figenfrugter.

Plukning

Fignerne skal først plukkes når de er helt modne.

Figenfrugterne modner nemlig ikke længere, når først de er plukket af figentræet.

Her skal fignerne være næsten mørkelilla, før du napper dem af træet.

Frysning

Man kan sagtens fryse figner ned.

Her kommes de hele figenfrugter i en frysepose, der lægges i fryseren.

Du kan dog også skære fignerne i mindre stykker, inden de fryses ned.

I fryseren kan fignerne holde sig i et halvt år eller længere.

Holdbarhed

Fignerne har en ret kort holdbarhed, og de skal helst opbevares på køl.

Her kan de holde sig i op til en uge.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 75
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 19 gram
Protein: 1 gram

Opskrifter

Her finder du flere opskrifter med figen:

Bagte figner

5 fra 1 stemme
Bagte figner med honning og vaniljeis er en skøn dessert, som er nem at lave og smager forrygende. Se opskriften her.
Gå til opskrift
Bagte figner

Figentærte med gedeost

4.7 fra 3 stemmer
Figentærte med gedeost og rosmarin samt honning og valnødder er den lækreste madtærte, der har den perfekte kombination af sødt og salt.
Gå til opskrift
Figentærte med gedeost

Semifreddo med figner og valnødder

5 fra 2 stemmer
Semifreddo er en italiensk isdessert, som laves helt uden en ismaskine. Den smager helt fantastisk med figner og valnødder som her.
Gå til opskrift
Semifreddo med figner

Figenpålæg

5 fra 2 stemmer
Figenpålæg er lavet af tørrede figner, og så har det et lækkert knas af cashewnødder. Smør det på brød, eller spis det, som det er.
Gå til opskrift
Figenpålæg

Figenmarmelade med valnødder fra Mellemøsten

4.8 fra 22 stemmer
Figenmarmelade med valnødder og citronsaft er vildt lækkert både på brød eller som tilbehør til et ostefad. Opskriften er fra Mellemøsten.
Gå til opskrift
Figenmarmelade med valnødder

Figenkage med mandler

4.7 fra 3 stemmer
Figenkage med mandler er den lækreste dessert fra de varmere himmelstøj i Italien. I opskriften bruges der friske figner og mandelmel.
Gå til opskrift
Figenkage med mandler
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her