• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Feta ost - fakta og viden om grækernes salte ost

Feta ost - fakta og viden om grækernes salte ost

Billede med feta ost.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Feta ost kan forvandle en salat, den kan bruges i dip, i varme retter. Osten er nærmest uundværlig. Læs om den græske ost med de mange fans.

Feta ost har eksisteret i flere tusind år. Det ved vi, fordi osten bliver omtalt i den berømte Odysseen af Homer.

Her ankommer helte Odysseus til en ø, hvor de uhyggelige enøjede kykloper bor. I en af kyklopernes huler er der stakke af ost, fetaost.

Odysseen blev skrevet for næsten 3.000 år siden, så den ost vi spiser i dag, er altså en historisk spise.

Feta er sammen med halloumi Grækenlands mest berømte oste, og de minder en del om hinanden. Halloumi er dog mere fast i konsistensen.

Men hvad er feta egentlig for en ost? Og hvordan bliver den produceret? Det kan du læse om her.

Smag og produktion

Feta er en halvfast, salt ost, der laves af fåremælk eller af en blanding af fåre- og gedemælk. Smagen er salt og lettere skarp.

Kun producenter der bor på det græske fastland og på øen Lebos, må bruge betegnelsen feta om deres ost - uanset om produktionsmetoden er den samme. Det blev besluttet af EU-domstolen i 2005.

Produktionen foregår i store træk ved at opvarme pasteuriseret fåremælk til 30 grader og så tilsætte løbe og mælkesyrekultur . En halv time efter har massen samlet sig til en meget blød ost.

Denne ost skæres i store blokke og placeres på ostelærred, så væsken kan sive ud og osten blive mere fast. Det tager op til 18 timer. I løbet af den tid vendes osten løbende.

Til sidst er osten så fast, at man kan skære den i mindre blokke. Disse lagres i saltlage i tre måneder, og så er de klar til at blive spist.

Næringsindhold og fedtprocent

En typisk fetaost har en fedtprocent på 40-45 ligesom vores Danbo-ost. Men det er muligt at få en, der er oppe på 60 procent og nede på 30 procent.

Den har et højt indhold af kalk, kalium, folat og A-vitamin. Og så er den en god kilde til proteiner.

Her ses energifordelingen i 100 gram feta med en fedtprocent på 40 (Kilde: Frida Fooddata.dk)

Energi: 255 kalorier
Kulhydrat: 1,5 gram
Protein: 19,4 gram
Fedt: 19,2 gram

Opbevaring og holdbarhed

Feta kan holde sig i køleskabet en måned eller mere, når du ikke har åbnet kartonen. Har du først åbnet den, kan den holde sig i fem-seks dage.

Den kan ikke fryses ned, da konsistensen bliver ødelagt under frost.

Anvendelse og opskrifter med feta

Den klassiske græske salat kender vi næsten alle: Modne tomater, løgringe, oliven, agurketern og fetaost enten i en blok oven på salaten eller i tern.

Men feta er også god til varme retter, fordi den ikke flyder helt ud, når den opvarmes. Den kan for eksempel bruges i farsbrød, i brød og som fyld i koteletter og kyllingebryst, som du ser nedenfor.

Det er også en dejlig ost at bruge i dip, da osten bliver cremet, når den blendes.

Her får du en række gode opskrifter, hvor fetaost indgår:

Nemme fetakartofler

4.8 fra 18 stemmer
Fetakartofler er dejligt tilbehør. Og så er det nemt: Kartofler bages i ovnen og derefter drysses fetablandingen ud over de sprøde kartofler.
Gå til opskrift
billederesultat for fetakartofler

Græsk farsbrød

4.7 fra 42 stemmer
Græsk farsbrød er en nem ret til aftensmad med inspiration fra Grækenland. Farsbrødet er bla. med grøntsager og feta, Her lavet i fad med kartofler.
Gå til opskrift
billederesultat for græsk farsbrød

Græsk salat - den ægte opskrift

4.9 fra 17 stemmer
Græsk salat er en klassisk salat. Her er min opskrift med tomater, agurk, oliven og feta ost. Den græske salat er perfekt som tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for græsk salat

Kylling med feta

4.9 fra 50 stemmer
Her er en lækker opskrift på kylling med feta. Det er kyllingebryst fileter, der fyldes med fetaost, og derefter bages ca. 25 min. i ovnen.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling med feta

Bulgursalat

4.7 fra 45 stemmer
Bulgursalat er sundt tilbehør til de fleste kødretter. Kog bulgur ved svag varme, og vend din bulgur salat med bla. tomater, agurk og persille. Eller feta.
Gå til opskrift
billede med bulgursalat med eller uden feta

Vegetartærte med spinat, feta og kartofler

4.9 fra 12 stemmer
Vegetartærte med spinat, feta og kartofler er den lækreste tærte, som både er sund og helt vildt velsmagende. Se, hvordan du laver den.
Gå til opskrift
Vegetartærte med feta

Græske frikadeller med feta (på grill eller pande)

4.8 fra 17 stemmer
Græske frikadeller med feta er saftige og krydrede. De kan både steges på pande og på grill, og smager skønt med tzatziki og græsk salat.
Gå til opskrift
Græske frikadeller

Cremet fetadressing - opskrift på en lækker dip

5 fra 3 stemmer
Her får du en opskrift på cremet fetadressing. Den lækre dressing med blandt andet feta og hvidløg er god som dip eller til sprøde kartofler.
Gå til opskrift
En nen, lækker og cremet fetadressing, der blandt andet er god som dip. Foto: Maria Ullergaard.

Fetadip med peberfrugt - opskrift på tyrkisk haydari

5 fra 4 stemmer
Fetadip med ristede peberfrugter, hvidløg og persille er den ultimative dip. Den er cremet, fuld af smag og så kan den bruges til alt.
Gå til opskrift
Fetadip haydari

Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing

5 fra 3 stemmer
Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing er super lækker samt sund og hurtig at lave. En rigtig god hverdagsret eller tilbehør.
Gå til opskrift
Quinoa salat
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Forsiden lige nu

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.
Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager→ Se opskriften
Billed resultat for mini pavlova md jordbær
Mini pavlova med jordbær og flødeskum→ Se opskriften
Billede af lammekoeteletter.
Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Sådan ser de færdige kartofler med smeltet smør og persille ud. Og det ligner vaskeægte dansk sommermad, når den er allerbedst. Kartoflerne er perfekte som tilbehør til alt fra frikadeller til stegt rødspætte og stegt flæsk. Foto: Madensverden.dk.
Kartofler med smeltet smør og persille→ Se opskriften
peberfrugtsalat
Italiensk peberfrugtsalat med pinjekerner→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
italiensk bøf
Italiensk bøf→ Se opskriften
billede med et stykke gateau marcel kage
Gateau Marcel - nem og lækker opskrift på glutenfri kage→ Se opskriften
billede med svinemørbrad
Svinemørbrad på grill (med stegetid og kernetemperatur)→ Se opskriften
billede med smørstegte kartofler
Smørstegte kartofler→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her