Feta ost kan forvandle en salat, den kan bruges i dip, i varme retter. Osten er nærmest uundværlig. Læs om den græske ost med de mange fans.
Feta ost har eksisteret i flere tusind år. Det ved vi, fordi osten bliver omtalt i den berømte Odysseen af Homer.
Her ankommer helte Odysseus til en ø, hvor de uhyggelige enøjede kykloper bor. I en af kyklopernes huler er der stakke af ost, fetaost.
Odysseen blev skrevet for næsten 3.000 år siden, så den ost vi spiser i dag, er altså en historisk spise.
Feta er sammen med halloumi Grækenlands mest berømte oste, og de minder en del om hinanden. Halloumi er dog mere fast i konsistensen.
Men hvad er feta egentlig for en ost? Og hvordan bliver den produceret? Det kan du læse om her.
Indhold på siden
- Feta ost kan forvandle en salat, den kan bruges i dip, i varme retter. Osten er nærmest uundværlig. Læs om den græske ost med de mange fans.
- Smag og produktion
- Næringsindhold og fedtprocent
- Opbevaring og holdbarhed
- Anvendelse og opskrifter med feta
- Nemme fetakartofler
- Græsk farsbrød
- Græsk salat - den ægte opskrift
- Kylling med feta
- Bulgursalat
- Vegetartærte med spinat, feta og kartofler
- Græske frikadeller med feta (på grill eller pande)
- Cremet fetadressing - opskrift på en lækker dip
- Fetadip med peberfrugt - opskrift på tyrkisk haydari
- Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing
- Kommentarer
Smag og produktion
Feta er en halvfast, salt ost, der laves af fåremælk eller af en blanding af fåre- og gedemælk. Smagen er salt og lettere skarp.
Kun producenter der bor på det græske fastland og på øen Lebos, må bruge betegnelsen feta om deres ost - uanset om produktionsmetoden er den samme. Det blev besluttet af EU-domstolen i 2005.
Produktionen foregår i store træk ved at opvarme pasteuriseret fåremælk til 30 grader og så tilsætte løbe og mælkesyrekultur . En halv time efter har massen samlet sig til en meget blød ost.
Denne ost skæres i store blokke og placeres på ostelærred, så væsken kan sive ud og osten blive mere fast. Det tager op til 18 timer. I løbet af den tid vendes osten løbende.
Til sidst er osten så fast, at man kan skære den i mindre blokke. Disse lagres i saltlage i tre måneder, og så er de klar til at blive spist.
Læs også: Ostehaps – hvad indeholder den populære snack?
Næringsindhold og fedtprocent
En typisk fetaost har en fedtprocent på 40-45 ligesom vores Danbo-ost. Men det er muligt at få en, der er oppe på 60 procent og nede på 30 procent.
Den har et højt indhold af kalk, kalium, folat og A-vitamin. Og så er den en god kilde til proteiner.
Her ses energifordelingen i 100 gram feta med en fedtprocent på 40 (Kilde: Frida Fooddata.dk)
Energi: 255 kalorier
Kulhydrat: 1,5 gram
Protein: 19,4 gram
Fedt: 19,2 gram
Se også: Bradepandetærte med fars og feta ost
Opbevaring og holdbarhed
Feta kan holde sig i køleskabet en måned eller mere, når du ikke har åbnet kartonen. Har du først åbnet den, kan den holde sig i fem-seks dage.
Den kan ikke fryses ned, da konsistensen bliver ødelagt under frost.
Anvendelse og opskrifter med feta
Den klassiske græske salat kender vi næsten alle: Modne tomater, løgringe, oliven, agurketern og fetaost enten i en blok oven på salaten eller i tern.
Men feta er også god til varme retter, fordi den ikke flyder helt ud, når den opvarmes. Den kan for eksempel bruges i farsbrød, i brød og som fyld i koteletter og kyllingebryst, som du ser nedenfor.
Det er også en dejlig ost at bruge i dip, da osten bliver cremet, når den blendes.
Her får du en række gode opskrifter, hvor fetaost indgår:
Nemme fetakartofler
Græsk farsbrød
Græsk salat - den ægte opskrift
Kylling med feta
Bulgursalat
Vegetartærte med spinat, feta og kartofler
Græske frikadeller med feta (på grill eller pande)
Cremet fetadressing - opskrift på en lækker dip
Fetadip med peberfrugt - opskrift på tyrkisk haydari
Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments