• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Ferskner og nektariner – fakta, forskelle og tips

Ferskner og nektariner – fakta, forskelle og tips

Billede med fersken.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

En fersken eller nektarin kan være så saftig og solmoden, at saften løber ned ad hagen, når man bider i den. Aromaen er nærmest forførende og fortæller om varmere lande og eksotiske retter.

De kan også være hårde og utilnærmelige, hvis man er uheldig at få fat i de umodne, der ofte ligger køligt på danske supermarkeders hylder.

Mennesker har kendt til ferskner i tusinder af år. Frugterne kommer fra Kina og er blevet transporteret til Persien via Silkevejen i oldtiden.

Der er fundet adskillige mosaikker af ferskner både fra romertiden og oldtidens Grækenland og historikere mener, at Alexander den Store er manden, der bragte fersknerne fra Persien til Europa.

Der skulle gå mange år, før ferskner blev en frugt for folket. Den var så kostbar op gennem historien, at det kun var adelen og de kongelige, der fik mulighed for at nyde frugten.

Solkongen Louis den 10.  var så vild med frugten, at han dyrkede 30 forskellige ferskensorter. Han mente også, at den kunne bruges som et potensmiddel.

Forskellen

Der er ikke en entydig konklusion på, hvordan nektarinen opstod. En ting er sikkert. Ferskenen kom først og enten er nektarinen en naturlig mutation eller også har datidens botanikere prøvet at lave en hybrid af fersken og blomme.

Skindet på de to frugter er forskellige. Ferskenen har fint, dunet skind, hvor nektarinen er glat som blommer.

Da nektarinen er en ferskensort, er der ikke mere forskel på de to frugters smag, end der er på to forskellige ferskensorters smag.

Næringsindhold

100 gram rå ferskner indeholder følgende:

49 kilokalorier (Kcal) svarende til 206 kilojoule (KJ).
Proteiner: 0,7 gram.
Kulhydrater: 9,8 gram.
Fedt: 0,4 gram.

100 gram rå nektarin indeholder følgende:
42 kilokalorier (Kcal) svarende til 177 kilojoule (KJ).
Proteiner: 0,8 gram.
Kulhydrater: 9,1 gram.
Fedt: 0 gram.

Begge frugter er rige på A og E-vitaminer samt kalium.

Opbevaring

Ferskner og nektariner kan holde et par dage ved stuetemperatur. Det er også ved den temperatur, at de smager bedst.

Men skal de holde længere end to dage, er det nødvendigt at lægge dem i køleskabet. Her vil de kunne holde sig helt op til en uge.

Er du kommet til at købe en pose umodne ferskner, kan du lægge dem sammen med æbler i en papirspose eller i en skål.

Æbler udskiller nemlig et stof, der får andre frugter til at modne.

Køb dem økologiske

Ferskner og nektariner er desværre nogle af de frugter, som mange steder er blevet sprøjtet til for at vokse. Ifølge Dansk Naturfredningsforening blev der fundet sprøjtegift i to tredjedele af ikke-økologiske nektariner og hele 90 procent af ferskenerne.

De økologiske indeholder ingen sprøjtegifte, så vil du være helt sikker, skal du holde dig til dem.

Anvendelse

Udover at spise en fersken - eller nektarin - direkte fra træet eller frugtskålen, kan de anvendes til det meste mad. Vi kender dem nok især fra desserter og tærter, men ferskner fungerer rigtig godt i forskellige middagsretter - for eksempel i kylling i karry.

Du kan også grille hele ferskner eller give dem en en halv times tid i ovnen, flække dem og servere dem sammen med vaniljeis. Lettere dessert kan man ikke lave og så smager den supergodt.

Opskrifter

Ferskensalat med melon og parmaskinke

5 fra 1 stemme
Ferskensalat er en lækker og nem salat, der selvfølgelig laves med fersken. I salaten kommer du også melon, parmaskinke og pinjekerner.
Gå til opskrift
Billede resultat for ferskensalat

Spinatsalat med blomkål

5 fra 5 stemmer
Her får du opskriften på en skøn og smuk spinatsalat med blomkål, fersken og blåbær og en lækker dressing.
Gå til opskrift
spinatsalat med blomkål

Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)

5 fra 1 stemme
Sådan laver du en lækker nektarinsalat med avocado og salattern. En opskrift på salat med nektariner og feta, der passer til mange retter.
Gå til opskrift
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)

Omvendt ferskenkage med søde ferskner

4.8 fra 6 stemmer
Omvendt ferskenkage med friske, søde ferskner er den lækreste sommerkage, som også er helt utrolig smuk. Den kaldes også for upside down kage.
Gå til opskrift
Omvendt ferskenkage

Galette med fersken

5 fra 2 stemmer
Galette med fersken er en skøn, fransk tærte, som er nem at lave til dessert. Galetten laves med mørdej og uden brug af tærteform.
Gå til opskrift
galette med fersken

Ferskentærte i airfryer (nem opskrift)

5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på ferskentærte i airfryer. En lækker tærte og kage med fersken og mazarinmasse, som du meget nemt bager i din airfryer.
Gå til opskrift
ferskentærte i airfryer

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

Forsiden lige nu

ugens madplan uge 26
Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu→ Se opskriften
Billede af kødboller med blomkål og ærter.
Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)→ Se opskriften
billede til jordbær med chokolade
Jordbær med chokolade (dyppet i mørk chokolade)→ Se opskriften
nem tomatsalsa
Nem tomatsalsa - opskrift på frisk salsa med tomater→ Se opskriften
billede med Vinglas
Sådan får du vin til at smage bedst muligt→ Se opskriften
italienske kalveschnitzler
Kalveschnitzler - italiensk opskrift med rosmarin og lækker sauce→ Se opskriften
En let og lækker lun kartoffelsalat, der laves med stegte kartofler, salat og tomater. Dertil kommer en dejlig vinaigrette, og kartoffelsalaten er fremragende som tilbehør til de fleste kødretter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Opskrift på lun kartoffelsalat med vinaigrette→ Se opskriften
Sankt Hans menu
Menu til Sankt Hans aften 2025 (nemme forslag)→ Se opskriften
bastogne trifli med vaniljeis og rabarberkompot
Bastogne trifli med vaniljeis og rabarberkompot→ Se opskriften
Hvor ofte man skal skifte sin gasflaske til sin gasgrill afhænger af flere forhold. Men under normale omstændigheder holder en 11 kilos flaske fint i et halvt år. Foto: Madensverden.dk.
Hvor længe holder en flaske gas til gasgrill?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her