Farsretter er nogle af de mest populære retter i Danmark, og vi spiser enormt mange måltider med hakket kød.
Fars er et nogenlunde vidt begreb, hvor forskellige typer af hakket kød typisk røres sammen med salt, hvedemel, æg og andre ingredienser.
Det kan være hakket svin, kalv, okse eller kylling, der så kan bruges hver for sig - eller blandes.
Hakket oksekød alene anvendes blandt andet til hakkebøf, og her kan du finde flere opskrifter med hakket oksekød. Og her er alle opskrifter med hakket kalv og svin.
Hvorfor hedder det fars?
Navnet fars stammer fra betydning "at farsere". Altså fylde noget, eksempelvis en kalkun, med hakket kød tilsat andre ingredienser.
En god grundfars består typisk af hakket kød, æg, mel og mælk, og det kender vi jo blandt andet fra frikadellerne.
De senere år er dog også kommet en vegansk fars til, og den laves typisk af kikærter.
Selve ordet fars kommer (som så mange andre ord) fra latin, hvor farsum betyder at stoppe noget i. Altså som omtalt blandt andet fars i en kalkun.
Hvad er farsretter?
Farsretter er retter lavet af hakket og krydret kød (typisk okse, svin, kalv, kylling eller en blanding), og ofte tilsat løg, krydderier, æg, mælk og mel eller rasp.
Fars kan formes til frikadeller, boller, farsbrød, pølser og meget mere.
Danske klassikere
- Frikadeller
- Boller i karry
- Farsbrød
- Forloren hare
- Krebinetter
- Kødboller til suppe
Farsretter er hjørnesten i dansk husmandskost, nemme at lave, billige og mættende.
Farsretter i andre lande
- Italien: Polpette (italienske kødboller), lasagne med kødsovs.
- Sverige: Köttbullar (svenske kødboller).
- USA: Meatloaf og hamburgere.
- Mellemøsten: Köfte/kebab - ofte med lam og krydderurter.
- Asien: Dumplings og wontons med kødfars.
Opskrifter på farsretter
Her får du de mest populære farsretter på Madens Verden.










- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Holger Rørby Madsen skriver
Hvad synes du om artiklen?
Astrid Greve skriver
Jeg har forgæves forsøgt at finde en bestemt opskrift, som var i JV for ca. 2 år siden.
Det var en ret med hakk. oksekød, kartofler mm. Men der var flere ting i som f.eks. kikærter. På en eller anden måde er den blevet væk for mig. Kan du evt. sende den til mig?