Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
Jo, brunsviger eller brånsvir er en nationalkage på Fyn, men faktisk er kagen populær over hele Danmark.
Brunsvigeren er egentlig en nem gærdejskage, der toppes med remonce bestående af smør og brun farin.
Før du går i gang
- Beklæd gerne din form med bagepapir - eller lav brunsvigeren direkte i en aluform. Så sparer du dig selv for en del opvask.
- Kom lidt kagecreme i din remonce. Så opnår du endnu mere velsmagende og snasket brunsviger.
- Pensl kanten af brunsvigeren med sammenpisket æg. Og efter bagning kan kanten pensles med sukkerstrygelse, der laves af to spiseskefulde kogende vand og to spiseskefulde sukker, der røres du. Giver en blank overflade.
Jeg plejer også at tilsætte lidt kagecreme til remoncen, hvilket gør den ekstra snasket og lækker. Se også fremgangsmåde i min video.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på snasket brunsviger
Brunsviger - nem opskrift
Ingredienser
Dej til brunsviger
- 200 g mælk - lun, svarende til 2 deciliter
- 50 g gær
- 1 æg
- 400 g hvedemel - cirka mængde
- 50 g sukker
- 100 g smør - blødt
Snasket remonce
- 100 g smør - blødt
- 150 g brun farin
- 75 g kagecreme - kan udelades
Fremgangsmåde
- Rør gær ud i den lunkne mælk. Rør derefter æg i.
- Ælt derefter hvedemel i sammen med sukker og blødt smør. Anvend gerne en røremaskine, men dejen kan også æltes i hånden. Virk dejen op og lad den hvile et lunt sted i 15 minutter. Se evt. her hvordan en dej virkes op.
- Del så dejen i to lige store stykker, der strækkes ud, så de passer med to forme på ca. 20 gange 20 centimeter. Eller anden tilsvarende størrelse - det kommer sig ikke så nøje. Du kan også lave én stor brunsviger
- Med fingrene laves nogle fordybninger i dejen.
- Remonce: Blødt smør røres sammen med brun farin, hvorefter lidt kagecreme røres i. Jeg synes kagecreme giver en bedre remonce til brunsviger, men du kan udelade cremen.
- Fordel den snaskede remonce på gærdejen, og lad nu den fynske brunsviger hæve i 30 minutter. Dette gælder begge forme. Ekstra tip: Pensl evt. kanten på dine brunsvigere med sammenpisket æg, da det gør kagen endnu mere lækker.
- Forvarm din ovn til 200 grader varmluft.
- Bag dine brunsvigere i ca. 15-17 minutter - afhængig af hvor meget din ovn varmer.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Advarsel mod varm remonce
Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af.
Pas på, for kanelremoncen er RYGENDE VARM!!!
Et godt tip
Jeg har bagt mine brunsvigere i en firkantet form, men andre former kan selvfølgelig sagtens bruges.
Et godt tip er bare, at du ruller dejen ud med en kagerulle, og i en størrelse så du har en lille kant. Så hindrer du nemlig at den lækre remonce løber ud.
Dels sparer du noget rengøring, men endnu mere vigtigt, så bliver remonce og smag hvor den skal - nemlig på toppen af brunsvigeren.
Hvorfor hedder det brunsviger?
Det er faktisk lidt usikkert hvor den oprindelige brunsviger kommer fra. Der er kilder, der mener at den stammer fra området i eller omkring Braunschweig i Tyskland, hvilket ordet jo sagtens kan henlede tankerne på. Men man ved det ikke med sikkerhed.
Der fandtes dog en kage i 1800-tallet, Braunschweiger Dickkucken, som til forveksling ligner brunsvigeren, og inspirationen er formentlig kommet herfra.
I Danmark mener man, at den første gang optrådte i 1870erne i København, hvor en bager fremstillede den.
Til gengæld vil mange fynboere nok hævde, at opfindelsen er deres - og brunsvigeren er da også nærmest et stykke kagemæssig nationalklenodie i det fynske. Hvilket man godt forstår.
På Fyn, Langeland, Ærø og øvrige øer i området, er det ikke unormalt med en brunsvigerkage til morgenmaden, hvor den glider ned sammen med rundstykkerne. Mange fynboere kalder den naturligvis for en brånsvir eller brunner.
På Fyn kårer man i øvrigt jævnligt den bedste brunsviger.
Se også disse:
Brunsvigerens dag
Brunsvigeren fejres hvert år med en særlig dag, der er opkaldt efter kagen.
Dagen er altid den sidste torsdag inden efterårsferien, altså torsdag i uge 41.
Markeringen er selvfølgelig størst på Fyn, hvor bagerne typisk oplever en voldsom stigning i salget af brunsvigere.
Men landet over er mange bagermestre med på fejringen, så det er en stor dag blandt de danske bagermestre.
Kagemand af brunsviger
Der laves endda også kagemænd af brunsvigerdejen, og den smager faktisk fremragende. Brunsviger-kagemænd findes dog ikke kun på Fyn, men er også velkendt andre steder.
Og hvis vi tager turen til Vendsyssel, så laver man også en slags brunsvigerkage her, der går under navnet futsko.
På Fyn udtales kagen i øvrigt "brånsvir" - bare så du ved det inden du træder ind ad døren hos de fynske bagere.
Brunsviger uden gær
Du kan også meget nem lave en brunsvigerkage uden gær, og fordelen er selvfølgelig, at dejen ikke skal hæve.
Du får dog stadig en brunsvigerkage med masser af smag.
Ingredienser
150 gram økologisk rørsukker
3 hele æg
1 teskefuld vaniljesukker
200 gram hvedemel
2 teskefulde bagepulver
80 gram meget blødt smør
1 deciliter mælk
Remonce laver du af
80 gram brun farin
80 gram smør
2 teskefulde stødt kanel
1 spiseskefuld olivenolie
1 spiseskefuld kartoffelmel
Fremgangsmåde
- Kom rørsukker, æg og vaniljesukker op i en skål, og pisk det luftigt med en elpisker.
- Bland bagepulver sammen med mel, og vend det i æggemassen. Brug gerne en dejskraver, og læg elpiskeren væk.
- Derefter vendes det bløde smør i dejen, inden du til sidst også kommer mælken i.
- Vend brunsvigerdejen rundt så den samles, men gør det stadig med forsigtighed.
- Smør et fad med smør eller bagespray, og hæld dejen i.
- Bag brunsvigerkagen ved 195 grader varmluft i 20 minutter.
- Imens laver du remoncen til brunsvigeren. Bland brun farin sammen med blødt smør, kanel, olie og kartoffelmel, og rør det sammen ved brug af en dejskraber.
- Efter 20 minutter tager du kagen ud af ovnen, og fordeler remoncen ovenpå kagen. Drys også gerne lidt brun farin på brunsvigeren.
- Stil brunsvigeren tilbage i ovnen, og bag den i yderligere 10 minutter, så den samlede bagetid bliver på 30 minutter.
- Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af inden servering.
Pas især på remoncen, der er meget varm!
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Når jeg laver noget med kagecreme, laver jeg altid lidt ekstra og så bager jeg en brunsviger og kommer resten af cremen i. Jeg synes det giver en professionel smag a la bagerens. Brunsviger er taknemmelig at fryse. Da vi var børn lavede min mor altid brunsviger som kagemand til vores fødselsdag og pyntede den gavmildt med slik. Vi elskede det. Den er stadig en favorit i min familie. God sommertid-søndag her fra det nordjyske 😊
My
Hejsa.
Hvis ens varmluft ikke virker, hvad kan man så evt gøre?
Og hvor lang tid/grader skal man så regne med.
Huhu, pfh tak
Katja Bojesen
Hvorfor er der kanel og olivenolie i den ene remonce men ikke i den rigtige, lidt mærkeligt, forstyrre den bitre smag af olivenolie ?
Katja Bojesen
Det beskrives som en kanelremonce men der er ingen kanel i opskriften ? Det skal der vel heller ikke.? Serveres den med flødeskum ?
Marc
Hej Holger. Hvor lang tid og ved hvilket niveau skal den æltes i røremaskine?
Holger Rørby Madsen
Hej Marc
Cirka 8 minutter - så har du en fin dej 🙂
Alt det bedste
Holger
Jolanda
Den med gær synes jeg er klart den bedste. Og med crème... det er rigtig godt. Tak for den opskrift Holger.