Indhold
Braiseret nakkefilet
Ingredienser
- 2 kg nakkefilet
- 4 spsk barbecuesauce
- salt og friskkværnet peber
- timian (tørret)
- 2 løg (grofthakket)
- 1 porre (i skiver)
- 4 fed hvidløg (pillet, i halve)
- 2 gulerødder (i grove tern)
- 1 skive knoldselleri (i grove tern)
- 2 persillerødder (i grove tern)
- 6 dl svinebouillon (eller anden bouillon)
- 1 bundt timian
- 3 laurbærblade
- 15 peberkorn (sorte)
- 2 dl madlavningsfløde (eller piskefløde)
- 2 spsk majsstivelse (udrørt i lidt koldt vand)
- 2 spsk gastrik (eller citronsaft)
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- 2 kg nakkefilet klargøres. Du kan eventuelt lige afpudse for fedt. Kødet brunes grundigt af i en stor stegegryde, og fedtstof plejer ikke at være nødvendigt. Tages op og smøres grudnigt med 4 spsk barbecuesauce, og krydres med salt og friskkværnet peber og ldt tørret timian.
- Klargør 2 løg, 1 porre, 4 fed hvidløg, 2 gulerødder, 1 skive knoldselleri og 2 persillerødder, der altsammen skæres ud i grove dele. Kom lidt olie i gryden og steg grøntsagerne godt af. Det tager nogle minutter, men giver god smag.
- Tilsæt 6 dl svinebouillon sammen med 1 bundt timian, 3 laurbærblade og 15 peberkorn, og lad det koge op.
- Læg den afbrunede nakkefilet ovenpå grøntsagerne i gryden, og nu skal den braiseret i 7 timer under låg, hvor den passer sig selv. Du kan enten stille gryden ind på en rist nederst i ovnen ved 125 grader over- og undervarme, eller blot lade den stå og simre ved svag varme på kogepladen. Jeg foretrækker ovnen, men det er op til dig.
- Efter de 7 timer tages den braiserede nakkefilet op og hviler 20 minutter på et skærebræt. Sigt skyen og kassér grøntsagerne.
- Kog skyen lidt ind ved en god varme. Tilsæt 2 dl madlavningsfløde og jævn til ønsket konsistens med 2 spsk majsstivelse, der er udrørt i lidt koldt vand. Tilsæt også 2 spsk gastrik og smag til med salt og friskkværnet peber.
Opskrift på braiseret nakkefilet
Braiseret nakkefilet giver dig en helt fantastisk ret med smørmørt svinekød, der er langtidsstegt i gryde, og det udløser samtidig en himmelsk lækker sauce.
Nakkefileten er et af de mere billige stykker kød, og du kan ofte være heldig at finde den på tilbud. Til gengæld får du her et virkelig mørt stykke kød med masser af smag, og den er blandt andet fremragende som gæstemad.
Efter bruning smører jeg gerne kødet med lidt barbecuesauce, og her kan du enten bruge en hjemmelavet BBQ-sauce, eller blot købe en i dit supermarked. Du kan også sagtens lave nakkefileten uden denne, og blot krydre med salt, peber og timian.
Mængden af grøntsager til braiseringen kan du også variere som du synes, så brug gerne hvad du har liggende i køleskabet.


Og så kan du vælge at tilberede den braiserede nakkefilet på kogepladen eller i ovnen. Jeg foretrækker at stille gryden ind i ovnen, hvor den skal have 7 timer ved 125 grader over- og undervarme, men du kan også lade den simre på kogepladen. Husk at låget skal slutte tæt, og tjek gerne lige undervejs, at der er nok væde ved stegen. Det plejer dog ikke at være et problem. God fornøjelse.
Se flere opskrifter:
Servering

Den braiserede nakkefilet skæres ud i passende stykker inden servering. Men kødet er meget mørt, så det er faktisk svært at skære det, og derfor kan du med fordel trække kødet lidt fra hinanden.
Anrettes på et fad, hvor du kommer lidt af sovsen over. Servér resten af sovsen i en skål ved siden af.
Kan serveres med de sprøde kartofler lavet med bagepulver og en lækker kålsalat, hvilket kan være en spidskålssalat eller broccolisalat. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode




Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du bruger min opskrift på braiseret nakkefilet. Jeg bliver glad for at høre din mening om retten her.