• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød

Hjemmebagte boller med smør - nem bolledej

billede med boller
Hvad er bedre ned hjemmebagte boller, og her er den bedste opskrift på bollerne. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  18. oktober 2017

Del gerne:
1.7k
SHARES
FacebookMessenger1.7kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Hjemmebagte boller med smør
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Fryseegnet
  8. Rosinboller
  9. Chokoladeboller
  10. Hvad er pensling?
  11. Forskellige typer pensling og deres effekt
  12. Bonus: pynt ved pensling
  13. Hvornår skal man pensle?
  14. Værd at vide
4.8 fra 667 stemmer
Gå til opskrift

Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.

Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte hvedeboller, der altid bliver helt perfekte.

Som med andet brød kan de kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt bolle indeholder i øvrigt 167 kalorier.

Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. God bagelyst.

Se også disse opskrifter:

  • Fødselsdagsboller
  • Grovboller
  • Gulerodsboller
  • Fuldkornsboller

Opskrift

billede med boller

Hjemmebagte boller med smør

Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Bedømmelse
4.8 fra 667 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 1 time time
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 18 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 350 g vand - svarende til 3,5 deciliter
  • 40 g gær
  • 1 æg
  • 600 g hvedemel - evt. lidt mere
  • 40 g sukker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 70 g smør

Pensling

  • 1 æg
  • 2 spsk vand
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

  • Afmål vand (skal være lunkent) og rør gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter æg i.
  • Vej hvedemel af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
  • Smør (blødt) skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
  • Tag dejen ud på køkkenbordet, virk dejen op og læg den i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
  • Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
  • Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
  • Rør et æg sammen med to spiseskefulde vand og en nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
  • Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
167
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
6
%
Mættet fedt
 
2
g
13
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
27
mg
9
%
Natrium
 
293
mg
13
%
Kalium
 
58
mg
2
%
Kulhydrater
 
28
g
9
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
124
IU
2
%
Vitamin C
 
0.03
mg
0
%
Calcium
 
10
mg
1
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Fryseegnet

Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.

Men de kan også sagtens fryses ned.

Du kan i øvrigt bage de lækre kærnemælksboller, der også har en god holdbarhed.

Rosinboller

Du kan også nemt lave boller med rosiner.

Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).

Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.

Chokoladeboller

Eller prøv opskriften på boller med chokolade.

Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.

Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.

Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.

Hvad er pensling?

Pensling betyder, at man smører en væske på bollernes overflade inden (og evt. efter) bagning. Det giver en flot overflade og kan påvirke både skorpen, farven og teksturen.

Forskellige typer pensling og deres effekt

PenslingResultat
Pisket ægBlank, gylden og let sprød skorpe
MælkMat og blødere overflade, let gylden
Smeltet smørBlød og smøragtig overflade, mere glans
OlieGiver en let blank og blød skorpe
VandGiver en sejere, mere rustik skorpe (brugt til madbrød)
Æg + mælkKombi: blank og gylden, men knap så sprød

Bonus: pynt ved pensling

Når du pensler boller, kan du også:

  • Drysse med kerner eller frø (sesam, birkes, solsikkekerner)
  • Tilføje perlesukker (til søde boller)
  • Drysse med kanel/sukker (til eks. teboller)

Væsken fungerer som "lim", så pynt bliver siddende.

Hvornår skal man pensle?

  • Før bagning: For at få farve, skorpe og holde pynt fast
  • Efter bagning: For glans og blødere skorpe (fx med smør)

Tip: Undgå at pensle for tæt på bagepapiret – det kan brænde fast.

Værd at vide

  • Æg pensling gør bollerne mere appetitlige og professionelle i udseende
  • Mælkepensling bruges ofte til søde boller, da det giver en mildere overflade
  • Hvis du undlader pensling, bliver skorpen mere tør og rustik
  • Æg kan give for mørk skorpe, hvis ovnen er meget varm – så hold øje!
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Edita

    april 06, 2025 at 12:46 pm

    De bedste boller nogensinde🌸😃

    Svar
  2. Mette

    marts 19, 2025 at 12:20 pm

    Kan det passe at der skal 2 tak salt i opskriften?

    Svar
  3. Katrine

    marts 13, 2025 at 3:23 pm

    Min yndlings, og eneste, go-to-opskrift!

    Svar
  4. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    februar 11, 2025 at 12:14 pm

    Der er bare ingenting som nybagte boller. Hele huset dufter og får smilet frem. Jeg bruger altid sødmælk til mine boller og min familie ELSKER rosiner, så jeg bruger jumbo-rosiner. De er dejligt bløde og "smumfet". Varm hilsen fra et piv-koldt Nordjylland 😊

    Svar
  5. Anna Kathrina Højgaard

    februar 08, 2025 at 4:38 pm

    Opskrifter der er nemme at gå til,og virker hver gang,Tak!

    Svar
  6. Kirsten

    februar 02, 2025 at 7:56 am

    Hej Holger,
    Tak for altid fremragende opskrifter og ikke mindst svar på kommentarer - det er guld værd med ekstra tips og tricks.

    Ift. frysning af dej formet til boller, hvor længe skal de tø op/hæve før du vil varme dem?
    Og færdige boller der er frosne, hvor længe og hvor mange grader vil du varme dem for bedste resultat?
    Tak!
    Dbh Kirsten

    Svar
  7. Trine Vigels Rise Hansen

    januar 27, 2025 at 10:51 am

    Hej
    Er denne opskrift blevet fornyet for nyligt??? Elsker disse boller med kardemomme, men synes der er noget forandret. Måske det bare er mig🤔🤔

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 27, 2025 at 2:57 pm

      Hej Trine
      Tak for det - og det er den samme. Det sker jeg opdaterer opskrifter, men denne er den originale herfra 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • Claudia Negre

      februar 21, 2025 at 10:00 am

      Hejsa

      Jeg gik også inde på siden for at finde den opskrift jeg altid bruger, "yoghurt boller", og kan desværre ikke finde den. Jeg tror Trine har ret og det skete noget med opskriften..☹️ som ellers var den allerbedste opskrift på dejlige boller.
      Tak for alle de andre dejlige opskrifter man finder på "madens verden".
      Jeg vil sætte pris på at den opskrift på "yoghurt boller" kommer tilbage på siden. 🙏🏼 Jeg er nødt til at bruge hukommelsen meanwhile.. 😅

      De bedste hilsner
      Claudia

      Svar
      • Holger Rørby Madsen

        februar 21, 2025 at 2:23 pm

        Hej Claudia
        Tak for de pæne ord, og den er hermed tilbage: https://madensverden.dk/yoghurtboller/
        God bagelyst 🙂
        Alt det bedste
        Holger

  8. Lene Rye Pedersen

    januar 15, 2025 at 11:47 am

    Verdens bedste boller .......alle elsker dem😍

    Svar
  9. Dorte

    januar 11, 2025 at 10:55 am

    Hej. Hvis jeg vil bruge bageenzym, hvor meget skal der så til i denne opskrift.?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 11, 2025 at 12:14 pm

      Hej Dorte
      Det afhænger af hvilket bageenzym du bruger. Kig lige på pakken og se hvor meget der skal bruges i forhold til mel. Umiddelbart er det nok ca. 10-15 gram.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Bente Rytter

    september 27, 2024 at 6:06 pm

    Hej igen……. Det kræver en undskyldning.. jeg havde et forkert måle bæger.
    Iøvrigt elsker jeg jeres opskrifter.
    Med venlig hilsen
    Bente Rytter

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 28, 2024 at 5:50 am

      Hej igen Bente
      Du skal ikke undskyld - det er helt ok.
      Og det vigtigste er, at opskrifterne er en hjælp for dig.
      Alt det bedste og god weekend
      Holger

      Svar
  11. Bente Rytte

    september 27, 2024 at 4:51 pm

    Hej, jeg er i tvivl.. i opskriften boller står der 350 gram vand..svarende til 3,5 deciliter .
    Hvis man sætter 3,5 deciliter vand på vægten svarer det ikke til 350 gram. Hvad skal man forholde sig til????
    Med venlig hilsen Bente rytter

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 27, 2024 at 4:58 pm

      Hej Bente
      Tak for det, og det illustrerer meget godt hvor svært det kan være med mål og vægt 🙂
      350 gram vand ER 3,5 deciliter og omvendt.
      Så enten er dit målebæger upræcist (det er den slags ofte), eller også er din vægt upræcist (det sker også).
      Alt det bedste (og jeg er sikker på du nok skal få lækre boller ud af det).
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required