Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Blomkål

Blomkål (nemme opskrifter og lækre blomkålsretter)

Billede med blomkål.
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Indhold
  • Ikke kedelig
  • Fakta om blomkål
  • Næringsindhold (pr. 100 g rå)
  • Tips til tilberedning
  • Opskrifter med blomkål
  • FAQ
  • Kommentarer

Blomkål er en fantastisk og populær grøntsag, og faktisk er det kun en ud af ti af os, der ikke kan lide den. Så hvorfor ikke spise lidt mere?

Udover at blomkålen er mættende og velsmagende, så er den nemlig også sprængfyldt med gode vitaminer og mineraler, som holder dig og din krop sund. Og med kun 24 kalorier per 100 gram, kan du samtidig spise meget af den med god samvittighed.

Ikke kedelig

Måske er du en af dem, der har det lidt stramt med blomkål, efter kun at have fået den serveret kogt i store buketter, eller udkogt nede i en fed blomkålsgratin som barn?

Men sådan behøves det nu ikke at være, for blomkålen er altså meget mere end det. Heldigvis. Prøv eks. en maskeret blomkål.

Du kan med glæde begynde at kaste dig over blomkålen igen, da der er et hav af måder du kan tilberede og bruge den på. Og det er både kold og varm.

Prøv at tilsætte den til salaten, bage den i ovnen, eller lav en "kartoffelsalat" hvor du bruger blomkålen i stedet for kartofler.

Se også: Nem opskrift på stuvet blomkål med fløde og æg

Fakta om blomkål

Blomkål (latinsk: Brassica oleracea var. botrytis) er en kålplante, hvor man spiser den tætte, hvide blomst.

Det er en korsblomstret grøntsag i familie med blandt andre broccoli, grønkål og rosenkål.

Den spises både rå, dampet, kogt, bagt, stegt eller blendet, og er altså ekstremt alsidig i køkkenet.

Næringsindhold (pr. 100 g rå)

  • Kalorier: ca. 25 kcal
  • Protein: ca. 2 g
  • Kostfibre: ca. 2,5 g
  • Kulhydrat: ca. 4 g
  • Fedt: < 0,5 g
  • Rig på C-vitamin, K-vitamin, folat og antioxidanter

Blomkål er altså lav på kalorier, men høj på næringsstoffer.

Tips til tilberedning

Pas på overkogning - så bliver den kedelig og lugter svovlagtigt.

Rist blomkålen i ovnen med olie, salt og krydderier, da det giver lækker karamelliseret smag.

Blanchér kålen hurtigt i saltet vand og skyl i koldt vand for at bevare sprødhed og farve.

Hele blomkålshoveder kan bages/steges hele og serveres som vegetarisk hovedret.

Se også: Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Opskrifter med blomkål

Prøv at gå igennem vores opskrifter her på siden, og se om du ikke kan finde lidt inspiration - for blomkål behøver altså slet ikke at være så kedelig.

Brug den til blomkålssuppe, kogt blomkål, blomkålsgryde eller en af disse blomkålsopskrifter:

Blomkålssuppe
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Se opskriften her
billede med blomkålssuppe
Blomkålsris - den bedste opskrift
Opskrift på blomkålsris, og du får min fremgangsmåde til både en kogt udgave , stegt på panden eller lavet i ovnen. Og det er sundt tilbehør.
Se opskriften her
billede med blomkålsris
Farseret blomkål
Her er min opskrift på farseret blomkål. En smuk ret med blomkål, fars og bacon, der både er nem at lave, og som smager forrygende godt.
Se opskriften her
farsereret blomkål
Blomkålssalat
Virkelig lækker opskrift på blomkålssalat med rå blomkål. Blomkålssalaten laves med blomkålsbuketter, æble, mandler og en lækker dressing.
Se opskriften her
billede med blomkålssalat
Blomkålsfritter - nem og sund opskrift
Få min opskrift på lækre blomkålsfritter, som du nemt kan lave i ovnen. Smagfulde og krydrede buketter af blomkål, der er lækkert tilbehør.
Se opskriften her
billede med blomkålsfritter
Blomkål med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkål
Her er min opskrift på blomkål med bacon, som du nemt kan bage i din ovn. Den baconsvøbte blomkål er god som snack eller lækkert tilbehør.
Se opskriften her
ovnbagt blomkål med bacon
Sprøde blomkålsnuggets
Sådan laver du sprøde blomkålsnuggets med cornflakes. En nem opskrift på nuggets af blomkål, der er lækre som forret, snack eller tilbehør.
Se opskriften her
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Blomkålstærte
Her er min opskrift på en hjemmelavet blomkålstærte, der er nem at lave. En lækker tærte med blomkål, spinat og bacon. Med en nem tærtebund.
Se opskriften her
billederesultat for blomkålstærte
Kogetid på blomkål
Kogetid på blomkål: Hvor lang tid skal et blomkål koge? Det afhænger selvfølgelig af, om du vil koge den hel - eller skære den ud i mindre buketter.
Se opskriften her
billede med kogning af blomkål
Blomkål sous vide
Opskrift på blomkål sous vide med angivelse af temperatur og tid. Resultatet er en perfekt tilberedt blomkål med lækker smag og konsistens.
Se opskriften her
blomkål sous vide

FAQ

Hvor meget vand er der i blomkål?

Blomkål består af over 90% vand.

Hvornår er blomkål i sæson?

Blomkål dyrkes i Danmark fra juni til oktober, men er tilgængelig i butikkerne hele året. Ofte importeret uden for sæsonen.

Hvordan vælger man en god blomkål?

Blomkålen skal være fast og tung i forhold til størrelsen. Hovedet skal være hvidt til cremefarvet, uden brune pletter. Bladene omkring skal være friske og grønne.

Kan man spise hele blomkålen?

Ja, det kan man sagtens. Blomkålshovedet (buketterne) bruges oftest. Stokken kan skæres i skiver og koges, steges eller rives. Bladene kan også bruges, eks. i wok eller bouillon.

Hvad kan man bruge blomkål til?

Blomkålen er en alsidig fætter, der kan tilberedes og nydes på et utal af måder:
Kogt eller dampet som tilbehør
Blomkålsmos som alternativ til kartoffelmos
Blomkålsris, rives og lynstegt som low-carb ris
Ovnbagt blomkål med krydderier og olie
Blomkålssuppe, cremet og lækker
Rå i salater, eks. i små buketter eller revet
Kan endda bruges i pizza- og tærtebunde.

Er blomkål sund?

Ja, blomkålen er meget sund. Den indeholder glucosinolater, der er naturlige stoffer, som menes at have kræftforebyggende egenskaber. Kålen er jøj på kostfibre, som støtter fordøjelsen og giver mæthed. Antioxidanter som C-vitamin beskytter kroppens celler, og så er den god for hjernen og leveren pga. cholin, der er en type B-vitamin-lignende stof.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.