• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Bladselleri - fakta, opbevaring og opskrifter

Bladselleri - fakta, opbevaring og opskrifter

Billede med bladselleri.
Bladselleri er ikke kun en dejlig ingrediens i blandt andet lasagne, men den er også særdeles sund. Og så er bladsellerien blandt andet god mod forhøjet blodtryk. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  2. maj 2025

Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hop med på superfood-bølgen
  2. Anvendelse
  3. Sæson
  4. Opbevaring
  5. Næringsindhold
  6. Forskel på bladselleri og blegselleri?
  7. Fakta
  8. Lasagne
  9. Pasta med kødsovs
  10. Sellerijuice med æble og citroner
  11. Kålpande
  12. Minestrone
  13. Maskintorsk
  14. Italiensk kødgryde
  15. Waldorfsalat
  16. Coq au vin
  17. Hønsekødssuppe - nem opskrift

Er du en af dem, der er gået langt uden om bladselleri? Den lidt markante smag og lidt prikkende fornemmelse på tungen kan nemlig godt afskrække lidt… men der er al mulig grund til at give den en chance.

Ikke blot har bladsellerien et godt ”bid”, knasende og sprød og fuld af aroma  – men den er også sprængfyldt med gode vitaminer og egenskaber, som gavner dig på mange måder.

Hop med på superfood-bølgen

Bladselleri har i tidligere tider været anvendt som medicinsk urt, men også i dag har man fået øjnene op for alle de gode sider af de grønne stængler.

Bladsellerien har den særlige egenskab, at den indeholder phthalides, der fungerer som et naturligt vanddrivende middel.

Det samme stof styrker kredsløbet, og det kan være med til at reducere forhøjet blodtryk. Desuden har bladsellerien et lavt indhold af kalorier, kun omkring 10 kalorier i en hel stængel, og mange bruger den derfor som en frisk snack.

Den grønne vitaminbombe menes også at være både udrensende, mættende, god for fordøjelse og kredsløb, antiinflammatorisk og indgår i dag i mange slankekure og kostplaner.

Anvendelse

Bladselleri blev først almindelig kendt i Danmark for små 100 år siden, da Waldorfsalat – inspireret af USA - blev et hit på de danske borde til Mortensaften og til juleanden.

Her kan du finde opskrifter på bl.a. waldorfsalaten, men brug også bladselleri i supper, og ovnretter og frisk i salater i tyndtskårne skiver.

Passer også fortrinligt til ostebordet og som en sund snack eller prøv den i din grøntsagsjuice. Bruges også ofte til en omgang pasta med kødsovs. Og selvfølgelig også i en italiensk lasagne.

Sæson

Sæson for bladselleri er august-september.

Du kan fint selv dyrke bladselleri i haven og endda også eksperimentere med gen-dyrkning, da den med lidt held vil spire i vindueskarmen og snart levere friske grønne skud.

Den kræver dog en del opmærksomhed og må ikke tørre ud eller få frost.

Opbevaring

Bladselleri opbevares bedst i en plastpose i køleskabet. Den kan holde sig ca. en uges tid.

Mister den lidt af sprødheden, kan du trylle den tilbage ved at lægge den i isvand.

Den kan i øvrigt også fryses. Her skal den dog lige blancheres et par minutter inden.

Du kan ikke bevare sprødheden, men smag, aroma og vitaminer bevares.

Du kan fint bruge den frosne bladselleri i tærter, supper med mere. Holdbarheden i fryser er cirka 10 måneder.

Næringsindhold

Bladselleri indeholder B- og C-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor og magnesium.

Næringsindhold pr. 100 gram
Energi: 22 kalorier
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrater: 5 gram
Protein: 0,7 g
Kostfibre 1,6 gram

Forskel på bladselleri og blegselleri?

Hvad er forskellen på bladselleri, blegselleri og knoldselleri?

Bladselleri er en grøntsag i familie med knoldselleri – nemlig skærmblomstfamilien.

Bladsellerien er en sommergrøntsag med grønne, sprøde og saftige stængler. Den danner ikke knold som knoldselleri. Hele grøntsagen på nær bunden spises rå.

Knoldselleri er en vintergrøntsag – også med stængler. Det er dog knolden, der primært anvendes. Dog kan stænglerne også bruges som suppevisk. Spises ikke rå, men bl.a. som smagsgiver i eks. hønsekødssuppe.

Blegselleri er næsten det samme som bladselleri, dog dyrket på en måde, der gør den blegere, mere sprød, men mindre grøn end bladsellerien. Den beskyttes mod lys eller dyrkes som en selvblegende art. I Danmark er denne udgave ikke særlig udbredt.

Fakta

Bladselleri menes at stamme fra Vestasien og har været dyrket helt tilbage til 600-tallet.

Den kom dog først til Danmark for et par hundrede år siden.

Bladsellerien fik først noget senere sit gennembrud i det danske køkken, og er i dag nok mere brugt og populær end nogensinde.

I dag dyrkes det meste bladselleri i Middelhavslandene og i Storbritannien.

Brug den også gerne i en minestrone, sellerijuice og min italienske kødgryde.

Lasagne

4.7 fra 133 stemmer
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Gå til opskrift
billede med lasagne

Pasta med kødsovs

4.8 fra 138 stemmer
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Gå til opskrift
billede med pasta med kødsovs

Sellerijuice med æble og citroner

5 fra 3 stemmer
Sellerijuice er en sundhedstrend, fordi bladselleri er fuld af gode næringsstoffer. Se, hvordan du laver juicen helt uden uden juicemaskine.
Gå til opskrift
Sellerijuice med citron

Kålpande

4.6 fra 17 stemmer
Her får du en nem opskrift på kålpande. En hurtig panderet med spidskål, hakket oksekød og bladselleri, som kan laves på 20 minutter.
Gå til opskrift
kålpande med spidskål og oksekød

Minestrone

4.8 fra 30 stemmer
Minestrone er en fyldig grøntsagssuppe fra Italien, og her er mit bud på suppen. Den indeholder bla. gulerødder, hvidløg og bladselleri.
Gå til opskrift
billederesultat for minestrone

Maskintorsk

5 fra 1 stemme
Her får min opskrift på maskintorsk, der er en traditionel ret med torsk i fad med selleri. Fiskeretten er nem at lave med benfrie torskefileter.
Gå til opskrift
billede med maskintorsk

Italiensk kødgryde

4.7 fra 333 stemmer
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Gå til opskrift
Italiensk kødgryde med himmelsk sauce laves af marmoreret svinekød, og her er det nakkekoteletter. Det giver meget mørt kø, og en helt fantastisk sovs. Foto: Madensverden.dk.

Waldorfsalat

5 fra 4 stemmer
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Gå til opskrift
billede med waldorfsalat

Coq au vin

4.8 fra 21 stemmer
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Gå til opskrift
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Hønsekødssuppe - nem opskrift

4.7 fra 35 stemmer
Her får du en nem opskrift på gammeldags hønsekødssuppe, der koges på en høne eller stor kylling. Kan laves med eller uden kød- og melboller.
Gå til opskrift
billede med gammeldags hønsekødssuppe
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her