• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Bagom krydderurter - er det grønne drys sundt?

Bagom krydderurter - er det grønne drys sundt?

krydderurter
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Vi går bagom krydderurter og viser, hvor sunde de reelt er. Basilikum, persille og karse skulle være superfood, men er det rigtigt?

Krydderurter har været anvendt overalt, hvor der lever mennesker, og i tusinder af år. De grønne planter er Ikke kun brugt som smagsgivere men også som medicin.

Faktisk er der nærmest ingen grænse for, hvad urter kan gøre. Rosmarin styrker hukommelsen, persille er kræftforebyggende og timian godt for fordøjelsen.

Listen er lang, og effekten af de forskellige urters egenskaber forskellig alt efter, hvilke folkeslag du spørger.

I dag lovprises krydderurter også for deres sunde egenskaber, men hvor vigtige er de egentlig for vores kost?

Udenfor madpyramiden

Selvom krydderurter er grønne og indeholder vitaminer, er de ikke placeret i bunden af Madpyramiden. Den er den del, vi anbefales at spise mest af som grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter.

- Det er svært at placere dem, for der er ikke den store ernæringsmæssige fordel ved at bruge krydderurter, siger Bente Svane Nielsen, som er projektchef for Coops madprogram for børn og unge, GoCook, og blandt andet har været med til at relancere Madpyramiden.

- Det er så utrolig lille en del af vores kost, for de vejer ikke ret meget, og der er ingen, som har lyst til at spise 100 gram timian for eksempel.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 600 gram frugt og grønt - ca. seks stk. - om dagen, men her kan en bakke karse eller en pesto med masser af basilikum ikke gøre det ud for en af dagens seks frugt- eller grøntsagsportioner.

- Man kan ikke kompensere ved at bruge friske krydderurter, da der heller ingen kostfibre er i dem, siger Bente Svane Nielsen til Madens Verden.

Det grønne drys for smagens skyld

Selvom urterne ikke giver det store ernæring, har de alligevel en vigtig funktion. De kan nemlig gå ind og give smag, så det grønne glider lettere ned.

- De er vigtige for smagen. Man kan skrue ned for salt og kød, hvis man bruger krydderurter og krydderier. Den store oplevelse får vi gennem næsen og svælget, for krydderurter giver aroma, som sætter sig i næsen.

Smagen og duften er i det hele taget det, der skal arbejdes med, hvis vi vil følge kostrådene og spise mere grønt.

- En bøf, der kun er krydret med salt og peber, glider lettere ned end grøntsager, fordi de ikke har umamismag, fortæller Bente Svane Nielsen.

Hun anbefaler, at vi også arbejder med produkter som sojasauce og koji, så vi får umamismagen ind i den grønne kost.

Indhold i en skefuld persille

En almindelig potte persille fra supermarkedet indeholder 30 gram persille, og det er inklusiv stilke.

Persille er en af de krydderurter, der giver en ordentlig omgang C-vitaminer. Her kan du se noget af indholdet i en spiseskefuld persille, som vi anslår vejer ca. 10 gram:

C-vitamin: 30 mg, anbefalet C-vitamin dagligt: 75 gram.

A-vitamin: 47, 4 RE, anbefalet A-vitamin dagligt: 800 RE.

K1-vitamin: 79 µg - anbefalet K-vitamin dagligt: 1 µg pr kilo, vi vejer.

Kalcium: 18,5 mg - anbefalet kalcium dagligt: 800 mg.

Magnesium 0,9 mg - anbefalet magnesium dagligt: 300 mg.

To typer krydderurter

Groft sagt er der to slags krydderurter. De bløde og de hårde. De bløde urter er dem, der skal i maden lige umiddelbart før servering.

Deres aromatiske olier dufter og smager af mest, når de spises rå eller blot er vendt i den varme mad, lige før den skal spises. Olien fordufter nemlig ved høj temperatur.

Bløde krydderurter er karse, purløg, ramsløg, basilikum, dild, oregano, citronmelisse, estragon, mynte og koriander.

Løvstikke og persille hører også under kategorien bløde krydderurter, men de kan godt tåle høje temperaturer.

De hårde krydderurter udvikler smag, imens de koger eller steger: Rosmarin, timian, laurbær, salvie.

Generelt er der færre vitaminer og mineraler i tørrede urter end i de friske.

Se opskrifter med krydderurter i centrum:

Pesto med basilikum

Timiankartofler

Sprøde citronsmåkager med rosmarin

Hjemmelavet ramsløg

Couscous-salat med blåbær og mynte

Kilder: Frida.fooddata.dk, sundhed.dk, madpyramiden.dk, Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften
Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her