• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › 5 alternativer til salt som smager godt og er sunde

5 alternativer til salt som smager godt og er sunde

Salt
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. november 2023 - Udgivet:  5. november 2023

Alternativer til salt: Vi spiser mere salt end anbefalet i Danmark. Det kan vi sagtens gøre noget ved uden, at det går ud over madens kvalitet.

Salt på det blødkogte æg, salt i salaten, salt over middagsmaden, salt i alle de retter, vi køber forproduceret.

Ja, vores hverdag er saltet ind i forhold til, hvad læger og sundhedsmyndigheder råder os til.

I gennemsnit bør vi højst få 5-6 gram salt dagligt, men ni ud af ti danskere får for meget.

Faktisk anslår Miljø- og Fødevareministeriet, at antallet af folk med forhøjet blodtryk vil blive reduceret med 400.000 mennesker, hvis vi alle skærer blot en halv teskefuld salt ud af vores daglige kost.

Det er et svimlende tal, og heldigvis er der gode alternativer til salt, så vi ikke skal lide afsavn.

Her er alternativer til salt

1. Citronsaft

Citron er god til at give smag til stort set alt. I stedet for at strø salt ud over dit stegte kyllingebryst eller lammekoteletten, kan du dryppe citronsaft ud over kødet.

Citron - både saften og skrællen - kan bruges som smagsgiver i salater med peber, friske krydderurter og krydderier.

2. Eddike og vin

Lige som med citronen er andre syrlige væsker gode til at give maden smag. Vineddike, hvidvin og rødvin giver fylde, så du ikke behøver at tilsætte samme mængde salt, som du normalt ville gøre.

3. Oliven

Oliven er bitre og saltet i smagen. Hvis du hakker dem fint, kan de bruges i de fleste gryderetter som et af de mange alternativer til salt. Du kan også langtidstørre grønne oliven i ovnen, hakke dem og bruge dem som krydderi.

4. Krydderier

Gavmild brug af krydderier kan næsten erstatte saltet, hvis du balancerer smagen. Chili giver et maden et pift, karry ditto. Hvis du krydrer maden mere, behøver den ikke så meget salt.

5. Kapers

Også de små kapersbær i glas er gode som alternativer til salt. De kan bruges hele eller tørrede og hakkede.

Salt i færdigretter

Det meste af vores saltindtag kommer fra forarbejdet mad og færdigretter. Ofte kan vi ikke engang smage, at producenten har givet den gas med saltkværnen. Herhjemme kan vi gå efter de nøglehulmærkede produkter, hvis vi vil købe mad, der ikke er oversaltet.

Mad med det grønne nøglehulmærke er i det hele taget lavet i overensstemmelse med anbefalingerne om mindre og sundere fedt, mindre sukker, flere kostfibre og fuldkorn samt mindre salt.

Artikler med fokus på sundhed

Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?

Langtidsstegning - sundere, nemmere og lækrere

Sidder vitaminerne i skrællen?

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Helle

    september 10, 2024 at 6:33 pm

    Et sted har jeg læst, at nigellafrø puttet i en saltkværn, kan erstatte salt som drys over maden. Jeg har prøvet det, og det smager godt.

    Svar
  2. Marianne Qvist

    april 23, 2024 at 11:01 pm

    Kan du fortælle mig om man må spise 10 oliven af de små om dagen når der er 4.3 gram salt pr 100 g. Får man så ikke for meget salt ?

    Svar
  3. Tobias Jacobsen

    december 17, 2022 at 10:33 am

    Kapers du køber i supermarkeder indeholder typisk ca 5.5 g salt per 100 g

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her