Alternativer til salt: Vi spiser mere salt end anbefalet i Danmark. Det kan vi sagtens gøre noget ved uden, at det går ud over madens kvalitet.
Salt på det blødkogte æg, salt i salaten, salt over middagsmaden, salt i alle de retter, vi køber forproduceret.
Ja, vores hverdag er saltet ind i forhold til, hvad læger og sundhedsmyndigheder råder os til.
I gennemsnit bør vi højst få 5-6 gram salt dagligt, men ni ud af ti danskere får for meget.
Faktisk anslår Miljø- og Fødevareministeriet, at antallet af folk med forhøjet blodtryk vil blive reduceret med 400.000 mennesker, hvis vi alle skærer blot en halv teskefuld salt ud af vores daglige kost.
Det er et svimlende tal, og heldigvis er der gode alternativer til salt, så vi ikke skal lide afsavn.
Her er alternativer til salt
1. Citronsaft
Citron er god til at give smag til stort set alt. I stedet for at strø salt ud over dit stegte kyllingebryst eller lammekoteletten, kan du dryppe citronsaft ud over kødet.
Citron - både saften og skrællen - kan bruges som smagsgiver i salater med peber, friske krydderurter og krydderier.
2. Eddike og vin
Lige som med citronen er andre syrlige væsker gode til at give maden smag. Vineddike, hvidvin og rødvin giver fylde, så du ikke behøver at tilsætte samme mængde salt, som du normalt ville gøre.
3. Oliven
Oliven er bitre og saltet i smagen. Hvis du hakker dem fint, kan de bruges i de fleste gryderetter som et af de mange alternativer til salt. Du kan også langtidstørre grønne oliven i ovnen, hakke dem og bruge dem som krydderi.
4. Krydderier
Gavmild brug af krydderier kan næsten erstatte saltet, hvis du balancerer smagen. Chili giver et maden et pift, karry ditto. Hvis du krydrer maden mere, behøver den ikke så meget salt.
5. Kapers
Også de små kapersbær i glas er gode som alternativer til salt. De kan bruges hele eller tørrede og hakkede.
Salt i færdigretter
Det meste af vores saltindtag kommer fra forarbejdet mad og færdigretter. Ofte kan vi ikke engang smage, at producenten har givet den gas med saltkværnen. Herhjemme kan vi gå efter de nøglehulmærkede produkter, hvis vi vil købe mad, der ikke er oversaltet.
Mad med det grønne nøglehulmærke er i det hele taget lavet i overensstemmelse med anbefalingerne om mindre og sundere fedt, mindre sukker, flere kostfibre og fuldkorn samt mindre salt.
Artikler med fokus på sundhed
Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Helle
Et sted har jeg læst, at nigellafrø puttet i en saltkværn, kan erstatte salt som drys over maden. Jeg har prøvet det, og det smager godt.
Marianne Qvist
Kan du fortælle mig om man må spise 10 oliven af de små om dagen når der er 4.3 gram salt pr 100 g. Får man så ikke for meget salt ?
Tobias Jacobsen
Kapers du køber i supermarkeder indeholder typisk ca 5.5 g salt per 100 g