Frugt- og grøntsagsskræl er fyldt med sunde vitaminer, men resten af frugten eller grøntsagen indeholder også vitaminer og vigtige kostfibre
Du har måske hørt, at det sunde sidder i skrællen på frugter og grøntsager.
Men er det nu også rigtigt?
Og kan du i så fald nøjes med at spise skrællen og stadig få alt det sunde fra frugten eller grøntsagen?
Læs også: Er dåsefrugt lige så sundt som frisk frugt?
Mange vitaminer i skrællen
Den højeste koncentration af vitaminer sidder ganske rigtigt i og lige inden under skrællen.
Det betyder dog ikke, at resten af eksempelvis grøntsagen ikke indeholder vitaminer. Der er også vitaminer i resten af grøntsagen, men typisk i en lavere koncentration.
Årsagen til, at der er så mange vitaminer i skrællen er, at det er herfra frugten eller grøntsagen vokser. Og det kræver altså vitaminer og mineraler for planten at foretage de celledelinger, der får den til at vokse.
Læs også: Dåsemajs - hvor sunde er majs på dåse egentlig?
Her sidder vitaminerne
Der er dog forskel på, hvordan vitaminerne er fordelt i forskellige typer af frugt og grønt.
Selvom de i mange tilfælde sidder omkring skrællen, er der også tilfælde, hvor vitaminerne er mere jævnt fordelt.
I æbler, pærer, blommer, vindruer og kartofler er koncentrationen af vitaminer typisk højere i og lige under skrællen.
I broccoli, salat, bønner, gulerødder og ærter er vitaminerne mere jævnt fordelt.
Vigtige kostfibre i plantekødet
Men du snyder dig selv, hvis du nøjes med at spise skrællen på frugt og grønt. I selve plantekødet er der nemlig kostfibre, som er vigtige for vores krop og fordøjelse.
Kostfibre er med til at nedsætte risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme, diabetes og kræft samtidig med, at de giver fylde til maven, så vi føler os mætte.
Særligt de grove grøntsager som rodfrugter, kål, bælgfrugter, løg og spinat er rige på kostfibre.
Læs også: Sådan skræller du en avocado
Hvad med sprøjtemidler?
Nogle frugter og grøntsager bliver sprøjtet med eksempelvis pesticider, som sætter sig på skrællen.
Her kan man diskutere om det er hensigtsmæssigt at spise skrællen for at få de ekstra vitaminer, hvis du til gengæld indtager skadelige pesticidrester.
Sprøjtemidlerne sætter sig desværre ikke kun på skrællen, men går gennem skrællen så giften bliver optaget i selve plantekødet.
Selvom du vasker eller skræller dine sprøjtede frugter eller grøntsager, bliver du altså ikke fri for pesticidrester.
Vil du undgå sprøjtemidler i dine frugter og grøntsager er det bedste råd at købe dansk og økologisk.
Konklusionen må være, at der er masser af vitaminer i skrællen på frugt og grønt, men spis den hele for at få den fulde sundhedseffekt.
Læs også: Frosne grøntsager - er de lige så sunde som friske?
Ole
Det er ikke helt rigtigt, at kostfibre er vigtige for fordøjelsen, og det med de 35 gram om dagen de anbefaler, er der heller ikke nogen logik i... Der er dem som direkte bliver syge af fibre, de er slet ikke nødvendige, og fedt har stort set den samme effekt, det er derfor sådan noget som Keto ikke bare giver dig forstoppelse eller tynd mave osv, det er en forfærdelig myte der skal afsluttes 🙂