• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager

Chokoladekage - alletiders mumse opskrift

billede med chokoladekage

Opdateret:  19. maj 2025 - Udgivet:  15. november 2022

Del gerne:
3k
SHARES
FacebookMessenger3kPinterestEmailSMS
4.8 fra 1026 stemmer
Gå til opskrift

Alletiders mumse chokoladekage er en af de mest populære og bedste kageopskrifter i Danmark, og den er nem at lave i en stor eller mindre bradepande.

Den bages med kakao, men du kan også komme rigtig chokolade i, hvis du mere er til det. Dejen er hurtig at røre sammen, og så er det bare at vente mens den bages færdig i ovnen.

Opskriften er beregnet til mindst 10 personer, og i min video kan du se, hvordan du nemt bager kagen i en mindre bradepande på ca. 33 gange 23 centimeter. Den har i øvrigt en rigtig god holdbarhed og kan fryses ned.

Du kan også bage chokoladekagen i en hel bradepande, og så passer den eksempelvis til en fødselsdag med mange gæster. Her laver du en dobbelt portion dej, som fordeles i en stor bradepande, der passer til din ovn.

Du kan med fordel beklæde bagepladen med bagepapir. Brug evt. to stykker bagepapir, og pensl overlappet med lidt æg. Bagepapiret skal dække kanterne. God bagelyst.

Genveje på denne side
  • Verdens bedste chokoladekage
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video
  • Tips
  • Oprindelse
  • Uden hvedemel
  • Med chokolade
  • Italiensk chokoladekage
  • Varianter
  • Tips
  • Verdens bedste banankage
  • Gulerodskage
  • Den du ved nok kage
  • Æblekage med kanel, remonce og creme
  • Drømmekage fra Brovst
  • Grøn giftkage
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med chokoladekage

Verdens bedste chokoladekage

Bedømmelse
4.8 fra 1026 stemmer

Tryk på stjerner for at bedømme

Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 35 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Opskrift udviklet af: Holger
Antal 10 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 60 g kakao
  • 250 g hvedemel
  • 300 g sukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 1 nip salt
  • 250 g vand - svarende til 2,5 dl.
  • 2 æg

Glasur

  • 50 g sødmælk - svarende til 0,5 dl.
  • 25 g kakao
  • 200 g flormelis
  • 2 tsk kanel
  • 50 g smør - meget blødt

Fremgangsmåde

  • Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.
  • Vej smør af i en lille gryde og smelt det derefter ved lav varme.
  • Rør derefter kakao ud i smørret.
  • Vej hvedemel af i en stor skål sammen med sukker, bagepulver, natron og en smule salt. Du kan med fordel sigte de tørre ingredienser.
  • Tilsæt derefter vand og æg til de tørre ingredienser, og pisk det samme med en el-pisker. Tilsæt også det smeltede smør og kakao, og pisk til en ensartet dej.
  • Beklæd en bradepande (cirka 33 gange 23 centimeter) med bagepapir, og fordel dejen i den.
  • Bag chokoladekagen i 35 minutter på næstnederste rille, hvorefter den køles af.
  • Imens lunes sødmælk til glasur. Det må ikke koge, men skal blot varmes op.
  • Vej kakao af sammen med flormelis, og bland kanel i. Rør det sammen med den varme mælk og smør (skal være meget blødt), og rør indtil glasuren er blank.
  • Hæld glasuren over chokoladekagen, og lad igen kagen hvile indtil glasuren er stivnet.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
464
% Daglig værdi*
Fedt
 
19
g
29
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Kolesterol
 
76
mg
25
%
Natrium
 
405
mg
18
%
Kalium
 
183
mg
5
%
Kulhydrater
 
74
g
25
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
50
g
56
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
557
IU
11
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
36
mg
4
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Den færdigbagte kage skæres ud i passende stykker, men lad dem ikke være for små.

Det bedste er at pakke rester af chokoladekagen ind i en plastikpose, og derefter blot opbevare kagen ved stuetemperatur. Her holder den sig fin og frisk i op til 5 dage. Uden at blive tør. Når du ikke at spise kagen inden da, kan du med fordel komme den i fryseren.

Oprindelse

Kagen og opskriften kommer Helle Brodt Hansen i Sorø, og jeg har fået lov til at bringe opskriften her på Madens Verden. Faktisk er opskriften fra Helles farfar, der havde en bagerbutik, og resten er, som man siger, historie.

Navnet "alletiders mumse chokoladekage" skyldes egentlig Helle Brodt Hansens storebror. Han syntes nemlig at kagen var "mums", og derfra kommer så navnet på den populære kage.

Kagen her er lavet med vand, men du kan også bage en lækker chokolade kage med kærnemælk, som en del bagere anvender i deres opskrift. Det øger blandt andet holdbarheden i en kage. Generelt er holdbarheden dog rigtig fin på kagen, som sagtens holder sig frisk i flere dage.

Uden hvedemel

Vidste du, at du også kan lave den bedste chokoladekage uden mel? Den kaldes også for Gateau Marcel, og er opfundet af kokken Michel Michaud, der har huseret på Mols i mange år. Michel Michaud er i øvrigt en rigtig Michelin-kok, så han kan sit kram.

Gateau Marcel er som sagt en kage uden mel, men den smager altså vanvittig godt. Og den er god til glutenallergikere.

Med chokolade

Billede med mørk chokoladekage.

Du kan også bage en mere mørk chokoladekage med chokolade, der mere er tæt i smagen og fyldt med den bedste, mørke chokolade.

Du skal blot bruge få ingredienser, men en af dem er masser af mørk chokolade. Faktisk skal der hele 200 gram chokolade i kagen, og det giver den helt rette og intense smag af chokoladekage.

Jeg plejer at bruge en mørk chokolade med en kakaoprocent på 70, og det vil jeg også anbefale dig at gøre. Så er chokoladekagen tilpas mørk og bitter, uden det bliver for meget.

Kagen er perfekt som dessertkage, hvor den serveres i mindre stykker. Gerne sammen med en hjemmelavet panna cotta. Opskriften er til seks personer.

Du skal bruge

150 g blødt smør
125 g sukker
15 g vaniljesukker
3 æg
50 g hvedemel
200 g mørk chokolade

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 150 grader over- og undervarme.
  2. Den mørke chokoladekage er nemmest at røre sammen i røremaskinen, hvor du anvender piskeris. Du kan også bruge en almindelig elpisker.
  3. Blødt smør kommes i skålen og piskes hvidt sammen med sukker. Pisk derefter vaniljesukker i.
  4. Så piskes æggene godt ind i dejen, hvor du pisker ét æg i ad gangen.
  5. Tilsæt gradvist hvedemel, så du får en let og luftig dej.
  6. Chokoladen smeltes i en gryde ved lav varme eller i mikroovn.
  7. Tag skålen med dejen af røremaskinen, og vend forsigtigt den smeltede chokolade i. Vend rundt indtil dejen er samlet.
  8. Beklæd en lille bradepande (ca. 18 x 22 centimeter) med bagepapir, og fordel dejen til chokoladekagen i den.
  9. Stil chokoladekagen ind i ovnen, hvor den skal bages omkring 30 minutter. Måske nogle minutter mere.

Den mørke chokoladekage med chokolade tages ud af ovnen og køler en smule ned.

Kom en stor spiseskefuld kakao i en sigte, og sigt det ud over kagen. Derefter er den klar til servering, og den passer perfekt til en dessert sammen med panna cotta eller bare lidt friske bær og frugt.

Italiensk chokoladekage

billede til italiensk chokoladekage

En italiensk chokoladekage er lavet med mørk chokolade, der smeltes med smør og røres ind i dejen.

Den er god som dessert, hvor den nydes med en lækker vaniljeis og friske bær. Den kan også serveres med en letpisket flødeskum. Til 4 personer.

100 g mørk chokolade - med en kakaoprocent på 70
50 g smør
150 g sukker
3 æg
100 g hvedemel
1 nip salt

  • Chokolade hakkes i grove stykker og kommes i en kasserolle. Kom også smørret ved.
  • Smelt chokolade og smør ved lav varme, og rør det godt sammen. Stil til side.
  • Vej sukker af i en skål og kom æggene i. Pisk det luftigt med en håndpisker.
  • Hvedemel og et lille nip salt blandes sammen, og vendes derefter forsigtigt i æggemassen. Brug gerne en dejskraber og pas på med, at slå for meget luft ud af dejen.
  • Vend derefter den smeltede chokolade og smør i chokoladekagedejen, og fortsæt indtil dejen er jævn og glat. Men stadig med en vis forsigtighed.
  • Beklæd en form med bagepapir – formen må gerne være omkring 14 gange 20 centimeter eller lignende størrelse. Drys bunden med lidt sukker.
  • Fordel forsigtigt dejen i formen.
  • Italiensk chokoladekage med chokolade bages ved 170 grader  almindelig over- og undervarme, og bagetiden er 20 minutter. Ikke længere, da kagen så kan blive tør.

Kagen sigtes med lidt kakao, når den lige er kommet ud af ovnen.

Varianter

Chokoladekagen findes i mange forskellige varianter og udgaver. Blandt de mest populære er:

  • Fødselsdagskage med glasur
  • Brownie – tung og intens chokoladesmag
  • Chokolademuffins – små og svampede
  • Lava cake – med flydende chokolade i midten
  • Chokoladekage med kaffe eller appelsin
  • Vegansk chokoladekage – med eks. banan, plantemælk og kokosolie

Tips

Brug ægte mørk chokolade for mere intens smag.

Tilsæt lidt salt eller espresso – det fremhæver chokoladen!

Bag ikke for længe – hellere lidt under end tør.

Vil du have den ultra-saftig? Tilsæt lidt yoghurt, kærnemælk eller revet squash i dejen!

Flere inspirerende opskrifter:

Verdens bedste banankage

4.7 fra 250 stemmer
Få opskriften på en lækker banankage med fyldig smag og blød konsistens. Hemmeligheden er modne bananer og forsigtig omrøring.
Gå til opskrift
billede med banankage

Gulerodskage

4.8 fra 118 stemmer
Nem og lækker opskrift på gulerodskage, der kan laves med eller uden ostecreme. Amerikansk, svampet og lækker kage, der er et sikkert hit.
Gå til opskrift
billede med gulerodskage med frosting af flødeost

Den du ved nok kage

4.7 fra 207 stemmer
Den bedste opskrift på "den du ved nok kage", der er en lækker chokolade drømmekage med kokosglasur. Kagen er let at bage og kan fryses ned.
Gå til opskrift
billede for den du ved nok kage

Æblekage med kanel, remonce og creme

4.7 fra 46 stemmer
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
verdens bedste æblekage

Drømmekage fra Brovst

4.8 fra 123 stemmer
Drømmekage. Her er min opskrift på den klassiske kage fra Brovst med ekstra fyld på toppen. En populær kokoskage, der er nem at bage.
Gå til opskrift
billede med drømmekage fra Brovst opskrifter

Grøn giftkage

4.8 fra 55 stemmer
Nem og lækker opskrift på grøn giftkage, der også er kendt som bladankage og hulkkage. Her lavet med en skøn chokoladeglasur på toppen.
Gå til opskrift
billede med grøn giftkage

FAQ

Kan man fryse chokoladekage?

Ja. Chokoladekagen er fremragende at fryse ned. Faktisk synes jeg at kagen ofte bliver endnu bedre af det, så du skal ikke være nervøs for at komme den færdigbagte kage i fryseren. Du skal vente til kagen er kølet helt af, og derefter pakkes kagen ind i husholdningsfilm og et stykke alufolie. Læg derefter kagen på frost.

Hvordan optør man en chokoladekage?

Når du så skal bruge chokoladekagen, tages den op af fryseren en lille times tid før, den skal på bordet. Pak kagen ud og lad den stå ved stuetemperatur i cirka 45 minutter, for så er den helt perfekt at servere.

Hvorfor bliver min kage tør?

En chokoladekage risikerer at blive tør, hvis du bager den for længe i ovnen. Så følg fremgangsmåden og hold bagetiden. Prik i kagen for at tjekke om den er gennembagt. Men overbag den aldrig.

Hvorfor er min kage ikke færdigbagt?

Et af de mange spørgsmål til mig er, hvorfor kagen ikke er færdigbagt efter den angivne bagetid? Det kan der være flere forklaringer. Typisk er det dog ofte fordi ovnen ikke var gennemvarm, da kagen blev sat ind. En anden fejlkilde kan være brug af silikoneforme, hvor min erfaring er, at de ikke leder varmen særlig godt. Så det skal man også være opmærksom på.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Dorit christensen

    april 03, 2025 at 7:38 pm

    Jeg har bagt alletiders mumse chokoladekage. Hvad skal man gøre for at undgå at kagen hæver på midten, og således er vanskelig at skære ud i pæne ensartede stykker. Jeg har forsøgt både i bradepande og rund springform.

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required