• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Æggeretter

Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg

billede med æggekage med bacon og tomater
Gammeldags æggekage i pande, og æggekagen er lavet med bacon. Den perfekte opskrift på æggekagen, og med kokkens bedste trips. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  20. september 2017 - Udgivet:  20. september 2017

Del gerne:
1.3k
SHARES
FacebookMessenger1.3kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
  2. Opskrift på æggekage
  3. Verdens bedste æggekage
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Æggekage med eller uden hvedemel?
  9. Flæskeæggekage
  10. Æggekage med ost
  11. Æggekage med skinke
  12. Spinatæggekage
  13. Æggekage med svampe
  14. Æggekage med røget makrel
  15. Hvad er en æggekage?
  16. Ovnbagt æggekage
  17. Kartoffelæggekage
  18. Æggekage som aftensmad
  19. Spørgsmål og svar
4.7 fra 397 stemmer
Gå til opskrift

En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.

Æggekage er en af de mest klassiske opskrifter, og den er samtidig meget nem at lave til både frokost og som hovedret til aftensmad.

Udover den bedste opskrift på æggekagen, får du her også kokkens vejledning til at lave den helt perfekt, plus svarene på de oftest stillede spørgsmål omkring tilberedningen af æggekagen.

Du kan blandt andet læse hvorfor hvedemel ikke hører hjemme i æggekagen, om der skal bagepulver i, hvad forskellen er på æggekage og omelet, om salmonella, kartoffelæggekage og meget mere.

Dette er med andre ord den komplette opskrift og vejledning til verdens bedste æggekage.

Og du har aldrig fået en bedre æggekage end denne, der steges i fedtet fra den stegte bacon. Så det er den helt rigtige og gammeldags opskrift.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Æggekage med grøntsager
  • Kromandens æggekage med stegt flæsk
  • Omelette
  • Æggemuffins

Opskrift på æggekage

billede med æggekage med bacon og tomater

Verdens bedste æggekage

En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Bedømmelse
4.7 fra 397 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 45 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 10 æg
  • 2 dl mælk
  • 3 tsk majsstivelse - (Maizena)
  • 8 skiver bacon
  • 2 pølser - i skiver
  • 8 cherrytomater - i både
  • 1 potte purløg - finthakket
  • Lidt muskatnød - reven
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Slå de 10 æg til din æggekage ud i en skål, og pisk dem let sammen med et piskeris eller el-pisker.
  • Tag lidt af mælken fra, og rør majsstivelse ud i den.
  • Resten af mælken piskes ind i æggene, og derefter tilsætter du den udrørte majsstivelse.
  • Pisk det godt igennem, og kom salt og lidt friskkværnet peber ved. Du kan eventuelt også tilsætte lidt reven muskatnød, der giver æggekagen en god smag.
  • Find en god teflonpande frem, og steg baconskiverne ved middel varme. Ikke for høj varme, da fedtet ikke må branke! Jeg plejer at stege fire skiver bacon ad gangen. Læg dem til side på en tallerken.
  • Rist også pølserne forsigtigt, tag dem af, og del dem i mindre stykker.
  • Hæld så æggemassen op i panden med baconfedtet, og lad den langsomt stivne. Ryst undervejs panden i forsigtige cirkler, men brug IKKE spartel eller andet til at røre rundt i din æggekage. Den skal have lov til at stivne uden.
  • Bagetiden ved en middel varme (jeg bager æggekagen ved 5 på en skala fra 1-9) er cirka 25-30 minutter. Så hav tålmodighed, det tager lidt tid - men er det hele værd!
  • Når æggekagen er ved at være fin, kommer du pølser, bacon, tomater i halve og friskhakket purløg på, og giv også gerne æggekagen en lille tur med peberkværnen.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
366
% Daglig værdi*
Fedt
 
25
g
38
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
9
g
Kolesterol
 
446
mg
149
%
Natrium
 
1656
mg
72
%
Kalium
 
409
mg
12
%
Kulhydrater
 
6
g
2
%
Kostfibre
 
0.3
g
1
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
29
g
58
%
Vitamin A
 
917
IU
18
%
Vitamin C
 
9
mg
11
%
Calcium
 
132
mg
13
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Æggekage med eller uden hvedemel?

Opskriften er ovenover, og jeg vil gerne dele et par gode råd om hvordan du laver den bedste æggekage. Og rådene kommer efter flere års eksperimenter med forskellige måder at lave æggekage på.

For det første: Brug ALDRIG hvedemel! Uanset hvad. Og hvorfor må man så ikke bruge hvedemel i æggekagen? Jo, for at fjerne smagen af melklister, skal den opvarmes til 100 grader i nogle minutter. Blandt andet som du gør i en hvid sovs.

Men æggekage når aldrig op i nærheden af den temperatur. I bedste fald når æggekagen omkring 70 grader, og derfor vil æggekage med hvedemel altid smage lidt klistret, og det er ikke lækkert.

Så drop hvedemelet, og brug i stedet enten Maizena eller kartoffelmel.

Æggekagen bager du i øvrigt i fedtet fra baconstegningen - der skal ikke tilsættes yderligere fedtstof. Og fedtet fra baconskiverne er med til at give æggekagen den helt rigtige smag.

Flæskeæggekage

Du kan også lave æggekagen med gammeldags flæsk, hvor flæskeskiver først steges sprøde på en pande.

Til sidst fordeles de sprøde flæskeskiver ovenpå æggekagen, og det er mindst lige så godt som med bacon. Og mindre saltet.

Æggekage med ost

Æggekagen kan også nemt laves med ost, og her er der flere muligheder.

Du kan enten vende et par håndfulde feta ost (tern) i æggemassen, som derefter steges på panden.

Du kan også anvende en almindelig revet ost, som røres ind i æggemassen inden den kommer på panden.

Mængden af ost kan jo varieres, men du skal nok bruge 75-100 gram revet ost til denne opskrift.

En tredje mulighed er hytteost, der ligeledes passer fint sammen med æggene, og her får også et godt resultat.

Så skal der bruges ost, kan du anvende feta ost, revet ost eller en hytteost.

Æggekage med skinke

En anden mulighed er æggekage med skinke, hvor du bruger skinke i stedet for bacon.

Her kan du enten anvende skinke i tern eller skiver, og skinken steges først let på panden.

Når æggekagen så er stivnet, kan du lægge den stegte skinke ovenpå den sammen med blandt andet tomater og drysset purløg.

Tip: Hvis du anvender skinke, kan du også komme lidt broccoli i æggekagen. Her skæres broccoli ud i mindre buketter (de må ikke være store), hvorefter de dampes et minut i letsaltet vand og dryppes tørre.

Den dampede broccoli tilsættes æggekagen inden den stivner, så broccolistykkerne bages med i æggekagen.

Til sidst lægges skinken ovenpå. Har du en pande, der kan tåle at komme i ovnen, kan du med fordel lave denne udgave i ovnen, hvor den skal bages i cirka 25-30 minutter ved 180 grader varmluft.

Spinatæggekage

Æg og spinat er et fremragende makkerpar, så selvfølgelig kan du også lave en æggekage med spinat.

Brug 3-4 store håndfulde spinat, som først hakkes groft.

Derefter sauteres spinaten på en varm pande, og den skal blot lige falde sammen.

Så hældes æggemassen over, og panden rystes let rundt, så æggemasse og spinat fordeles jævnt.

Hvis du laver spinatæggekage, kan der også tilsættes skinke eller bacon i små tern, der dog skal være stegt af først.

Du kan også blot pynte æggekagen med baconskiver når den er færdigstegt på panden.

Spinat er jo super sundt, så det er bestemt en god tilsætning.

Æggekage med svampe

Det er også nemt lave en super lækker æggekage med svampe. Her vil jeg anbefale dig kantareller.

Rist 300 gram rensede kantareller på en varm pande med en smule smør, og læg derefter svampene til side.

Svits et par grofthakkede løg møre og blanke, hvorefter du tilsætter 400 gram kogte, kolde kartofler i mundrette stykker.

Tilsæt så de stegte kantareller.

Pisk otte æg og tre deciliter mælk sammen, og hæld det på panden. Giv æggekagen lidt salt og peber.

Steg æggekagen færdig på panden, eller stil den i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have mellem 10 og 15 minutter.

Æggekage med røget makrel

Har du prøvet æggekage med røget makrel? Ellers er opskriften her.

400 gram skrællede kartofler (vægt efter skrælning) koges møre i saltet vand. Køles af og skæres i mindre stykker.

To løg hakkes groft og sauteres let på en pande med lidt smør. Kartoflerne tilsættes sammen med et bundt grønne asparges, der er skåret i mundrette stykker. Krydres med salt og friskkværnet peber.

Otte æg piskes sammen med tre deciliter mælk, og hældes derefter over grøntsagerne i panden.

Stil æggekagen i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have 10-15 minutter.

Tag æggekagen ud af ovnen, men HUSK, at håndtaget er VARMT!!! Jo, jeg har prøvet at glemme det.

Pynt nu æggekagen med cirka 200 gram røget makrel, der rives i mundrette stykker og placeres på æggekagen. Drys også med lidt hakket purløg.

Æggekage med makrel serveres selvfølgelig med et stykke rugbrød til.

Hvad er en æggekage?

Æggekagen tilhører kategorien af mad, der defineres som husmandskost.

Udtrykket husmandskost kommer fra Tyskland, og det dækker over retter, som typisk både er simple og ret billige, Noget husmændene havde råd til i gamle dage, hvor der blev spist finere og dyrere mad på herregårdene.

Æg var en fødevare, der var til at skaffe for billige penge, og derfor stod den ofte på bordet i forskellige varianter. Man kender også retten bondeomelet.

Typisk var der heller ikke mange krydderier i disse retter med husmandskost, for krydderierne kostede også en del penge dengang.

Ovnbagt æggekage

Opskriften her på siden er er den gammeldags æggekage på pande, men du kan sagtens bage en æggekage i ovn, og det er faktisk rigtig godt. Og i øvrigt også nemt. Klik bare på linket og se opskriften.

Det er en klassisk og gammeldags æggekage i ovn.

Kartoffelæggekage

Et spørgsmål er også, om der nødvendigvis skal kartofler i en rigtig æggekage? Og nej, det er der altså ikke nogen naturlov omkring.

Men du kan sagtens lave en super god kartoffelæggekage, og kartoffelæggekage har jeg en rigtig god opskrift på her.

Æggekage som aftensmad

Kan man spise æggekage til aftensmad, og mætter den nok?

Ja da, det kan du sagtens, og her kan du blandt andet tilføre mere fyld til æggekagen.

Jeg synes nu i forvejen, at æggekagen med bacon og pølser allerede mætter en del, og dertil kommer så et par skiver groft rugbrød.

Men du kan med fordel også tilsætte mere fyld. Som sagt kan det være kartofler, men prøv også med grønne asparges, peberfrugter eller andre grøntsager.

Du kan også komme lidt pasta i æggekagedejen, eller måske røget makrel, der jo også passer fint i en æggekage til aftensmad.

Mulighederne er mange, og du skal ikke være bange for at prøve dig frem.

Spørgsmål og svar

Hvad er forskellen på æggekage og omelet?

En omelet laves uden stivelse i form af hvedemel, majsmel eller lignende. Modsat æggekagen, eksempelvis som i denne opskrift, der indeholder stivelse til æggene. Deraf navnet æggekage.
Det gør også at tilberedningstiden er længere i æggekagen, modsat omeletten, der jo er klar på få minutter når æggemassen er stivnet.

Frygt for salmonella?

Du skal ikke være bange for salmonella i en æggekage. Eller for den sags skyld i blødkogt æg. Risikoen for at blive ramt af salmonella forgiftning er i det hele taget meget lille i Danmark, og æggene i æggekagen bliver jo varmet op.
Salmonella dør ved temperaturer på over 60 grader, og æggekagen når en temperatur noget over dette. Fødevarestyrelsen oplyser, at man faktisk endda i dag kan spise rå, danske æg uden at være alt for bekymret.

Bagepulver i æggekage?

Når du laver en god, gammeldags æggekage som denne, så skal du ikke bruge bagepulver eller andet mærkeligt. En gammeldags æggekage laves af masser af æg, en smule mælk og lidt stivelser - her i form af Maizena.

Skal man røre i æggekagen?

Og så er der det med at røre i æggekagen eller ej. Som du kan se i denne opskrift, kan du sagtens lade paletkniven blive i køkkenskuffen. Giv den en fridag, og lad i stedet æggekagen blive koncentreret i konsistensen. Ryst panden rundt i små cirkelbevægelser under bagningen, og det behøver du ikke gøre hele tiden. Men hvis du ryster panden rundt med 3-5 minutters mellemrum, ja så samler æggekagen sig flot og fin. Husk dog at bruge en god pande, hvor æggemassen ikke brænder fast.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. arne pedersen

    april 20, 2025 at 2:59 pm

    æggekage er godt i alle afskygninger men jeg er nysgerrig for om jeg kan genopvarme den ovnbagte æggekage for gæsterne kom en dag forsent med venlig hilsen skulle det gå helt galt er det jo også godt koldt

    Svar
    • Christina Sietam

      maj 02, 2025 at 5:57 pm

      Jeg er ikke æggekageekspert, men jeg kan bestemt ikke se hvorfor man ikke skulle kunne varme den igen. Jeg varmer tit et enkelt stykke i mikroovnen, men hvis du lægger et låg på din pande burde det give det samme resultat som ovnen. Prøv en dag uden gæster.

      Svar
  2. Poul Erik Melchiorsen

    august 09, 2024 at 11:54 pm

    Du nævner i starten, at det er så nemt at lave æggekage i airfryer, men i opskriften er der ikke nævnt et ord om tilberedning i en airfryer, hvordan kan det være.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 10, 2024 at 7:15 am

      Hej Poul Erik
      Tak for det. Jeg tror du tænker på denne opskrift, hvor du kan se hvordan man laver æggekagen i airfryeren: Æggekage i airfryer
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Ida eenholt

    juli 24, 2024 at 2:02 pm

    Hvor mange æg til en person

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juli 24, 2024 at 2:19 pm

      Hej Ida
      Det er selvfølgelig afhængig af hvor mættende måltidet er og hvad tilbehør er, men jeg vil sige 2-3 æg pr. person.
      Så du akn sagtens lave en mindre æggekage i en lille pande.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Ulla

    juli 18, 2024 at 8:00 pm

    Wow - en fantastisk æggekage 😀👍

    Svar
  5. Jane Jensen

    juli 04, 2024 at 6:41 pm

    Det er rigtig godt at lægge et låg på æggekagen, men det må endelig ikke slutte tæt - der skal helst være pænt med luft i kanten …

    Svar
  6. Pia

    maj 13, 2024 at 7:04 pm

    Super lækker og nem.

    Svar
  7. Kirsten Elisabeth Nissen Hansen

    maj 01, 2024 at 12:29 pm

    Det var så æggekage, som vi ikke får så tit, så jeg måtte lige slå op og så fik jeg altså så mange gode ideer yderligere og forklaring også til at forstå. Mange tak for din pædagogiske måde.

    Svar
  8. john

    juli 10, 2023 at 2:57 pm

    Gammeldags æggekage er for mig en hvor Æggene deles i hvide og blomme. Hviderne piskes helt stive og blommerne der er rørt med lidt mælk, vendes forsigtigt i hviderne. Når æggekagen har bagt i ca 6-7 min, kommes der stegt flæsk på toppen af massen og efter yderligere nogle minutter vendes æggekagen ved hjælp af et stort smurt grydelåg.
    Dette giver en dejlig let og luftig æggekane.( verdes bedste)

    Svar
    • Grethe Lauritsen

      december 08, 2023 at 10:21 am

      Mine æggekager falder ALTID sammen og blir’ ca 1cm høje 🫢uanset hvad opskrift jeg bruger, surt 😢ikke værd at gabe efter øv øv øv

      Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required