Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Wienerbrød

Wienerbrød (opskrift og nem guide med billeder)

Billed resultat for wienerbrød
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
162
SHARES
FacebookMessenger162PinterestEmailSMS
Indhold
  • Wienerbrød - den bedste grundopskrift
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på wienerbrød
  • 27 lag smør
  • Billeder
  • Tips
  • FAQ
  • Kommentarer

Wienerbrød - den bedste grundopskrift

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 15 minutter min
Abejd- og hviletid: 1 time t
Samlet tid: 1 time t 30 minutter min
Wienerbrød opskrift: Wienerbrød har ry for at være besværlig at lave selv. Men så slemt er det nu ikke heller ikke at bage.
Antal: 1 stk.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 200 g hvedemel
  • 1 dl sødmælk
  • 15 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 40 g smør
  • 1 æg
  • 150 g smør (til rulning)
Remonce
  • 25 g smør
  • 25 g sukker
  • 50 g marcipan
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 0,5 tsk kanel
Til pensling
  • 1 æg (sammenpisket, og 1 spiseskefuld sødmælk)
  • 3 tsk sukker
  • 2 spsk hasselnøddeflager

Fremgangsmåde

  1. Vi starter med dejen. Lun mælk og smør i en kasserolle, og når det er cirka 37 grader varmt, hælder du det op i skålen til din røremaskine. Rør gæren ud i den lune mælk med smør, og tilsæt så gradvist de øvrige ingredienser. Der er tale om en blød dej, som du så vælter ud på et meldrysset bord. Saml dejen let med lidt mel, og sæt den til hævning i en halv time et lunt sted.
  2. Så laver vi remonce. Saml alle ingredienserne i en skål, og ælt det sammen med fingrene. Sæt på køl.
  3. Udrulning af smør til wienerbrød. Drys mel ud på bordet, og læg smørblokken på. Kom lidt mel oven på smørret, og tryk forsigtigt klumpen lidt flad.
  4. Rul nu med en kagerulle, og kom mere mel efterhånden, så smørret ikke hænger fast i bord eller kagerulle. Rul ud i en aflang plade, der er tre gange så lang som bred. Fold sammen - se billederne herunder. Rul ud igen - og fortsæt indtil smørret har samme lækre og bløde konsistens som dejen. Sæt på køl.
  5. Så gælder det udrulning af dejen. Slå dejen hurtigt ned på et meldrysset bord, og saml den til en god klump.Så ruller du de fire hjørner ud - se billedet. Det er vigtigt, at du har en top tilbage på midten, og forklaringen er, at dejen skal være lige tyk på begge sider når hjørnerne er bukket op over. Rul hjørnerne ud, så de kan nå ind over midten når smørret er lagt på.
  6. Fold så hjørnerne op over midten, hvor du har placeret smørret, og vend dejen om, så bagsiden vender op.
  7. Nu skal vi så rulle dejen ud. Det sker i tre omgange. Med kagerullen ruller du forsigtigt dejen tre gange så lang som den er bred. Pas på med ikke at mase for meget, så du klemmer smørret ud af dejen.
  8. Fold så dejen sammen i et tre-fold: Den ene tredjedel ind mod midten - og den sidste tredjedel ind over denne. Vend så dejen om, og gør tilsvarende den anden vej. Rul og fold igen.
  9. Og det gør du også en tredje gang, så du nu sammenlagt har 27 lag smør - nemlig 3 x 3 x 3 fra de tre rulninger. Læg nu dejen til hvile i køleskabet i 15 minutter.
  10. Tag dejen ud igen - og rul den i længde, så den passer med en bageplade. Igen må du ikke være for voldsom, da du kan ødelægge strukturen i dit wienerbrød.
  11. Nu lægger du remonce og eventuelt kagecreme (kan udelades) i striber på midten, bukker enderne op og folder siderne ind over midten.
  12. Pensles med æg og drysses med sukker og hasselnøddeflager. Hæver 15 minutter.
  13. En wienerstang skal bages ved 185 grader varmluft, hvor den skal have cirka 30-35 minutter.

Næringsindhold

Kalorier3088kcalKulhydrater255gProtein47gFedt214gMættet fedt117gFlerumættet fedt13gEnkelumættet fedt68gTransfedt7gKolesterol802mgNatrium1571mgKalium904mgKostfibre11gSukker92gVitamin A6023IUVitamin C1mgCalcium320mgJern13mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på wienerbrød

Wienerbrød skal laves med forsigtighed, da smørret ikke må blive for lunt. Og så skal kagerullen bruges flittigt. Men bortset fra det, ja så er det ikke så svært at bage sit eget wienerbrød.

Opskriften her er til en god og solid wienerstang med remonce, men du kan selvfølgelig vælge at bruge dejen til en omgang spandauere, croissant eller basser med creme.

27 lag smør

Teknikken i wienerbrød er de 27 lag smør, som lyder vældig besværligt. Men det betyder faktisk kun, at du skal rulle dejen (med smørret inden i) forsigtigt ud tre gange.

Da du folder det sammen i tre lag, får du 3 gange 3 gange 3 lag = 27 lag dej med smør.

Jeg har i denne opskrift rullet wienerdejen ud lige efter hinanden, men du kan også vælge at lægge dejen på køl i et kvarter mellem hver rulning. Jeg synes dog det fungerer fint uden, og du får et virkelig lækkert stykke wienerbrød ud af denne opskrift. Opskriften giver en wienerstang.

Billeder

Her kan du se nogle billeder af hvordan jeg har lavet wienerbrød:

Rul hjørnerne ud, men lad en top være tilbage på midten til dit wienerbrød. Foto: Guffeliguf.dk.
Rul smørret ud i en bane, fold den sammen, og rul igen. Og igen. Husk at komme så meget mel på, at smørret ikke hænger fast i bordet eller kagerullen. Men heller ikke så meget mel, at smørret bliver for tørt. Foto: Guffeliguf.dk.
Smørret skal rulles ud en del gange, drysses med lidt mel, og bliv ved indtil smørret har samme konsistens som en blød dej. Foto: Guffeliguf.dk.
Saml smørret til en klump, som du lægger midt på dejen til dit wienerbrød. Foto: Guffeliguf.dk.
Fold så hjørnerne ind over smørret, så du nærmest får en lille pakke. Alle fire hjørner skal bukkes op over midten. Foto: Guffeliguf.dk.
Fold dejen til wienerbrød sammen på denne måde - og rul den så ud igen. Foto: Guffeliguf.dk.
Læg en stribe remonce på midten af den udrullede dej, og buk lidt af begge ender ind. Så har vi styr på fyldet. Foto: Guffeliguf.dk.
Fold så den ene del ind over midten - og dernæst den anden. Foto: Guffeliguf.dk.
Klem forsigtigt dejen til dit wienerbrød ned med håndfladen. Ikke for voldsomt. Foto: Guffeliguf.dk.
Pensl wienerstangen med sammenpisket æg og sødmælk - og drys med hasselnødder i flager og sukker. Foto: Guffeliguf.dk.
Wienerbrød skal bages i cirka 35 mnutter ved 180 grader varmluft. I hvert fald når det er sådan en wienerstang. Foto: Guffeliguf.dk.

Tips

Det bagte wienerbrød køles af og pyntes med glasur.

Flere inspirerende opskrifter:

Wienerdej
Her får du den bedste opskrift på klassisk wienerdej. Denne wienerbrødsdej er både nem og hurtig at lave, og du kan bruge den med det samme.
Se opskriften her
billederesultat for wienerdej
Spandauer
Her er den bedste spandauer opskrift. Nemme wienerbasser med creme, og det hele lavet fra bunden. Uden det tager for lang tid.
Se opskriften her
billederesultat for spandauer opskrift
Hjemmelavet chokoladetrekant med remonce og creme
Hjemmelavet chokoladetrekant er en lækker kage, som bages af wienerdej. Her får du min nemme opskrift på kagen med remonce, creme og glasur.
Se opskriften her
chokoladetrekant
Nemme frøsnappere med remonce
Den bedste opskrift på frøsnappere med remonce, som kan laves på under en time. Frøsnapperne laves med gærdej, og er derfor nemme at gå til.
Se opskriften her
billede med frøsnappere med remonce
Tebirkes - nem opskrift
Se hvordan du laver de bedste tebirkes på kort tid. Tebirkes laves af en nem wienerbrødsdej, men det er på ingen måde svært. Opskriften giver 8-10 birkes.
Se opskriften her
Billed resultat for tebirkes
Kanelstang
Kanelstang er en dansk klassiker når vi taler kage. Her er min opskrift på kanelkagen med remonce og creme, og hvor fyldet aldrig løber ud.
Se opskriften her
billede med kanelstang

FAQ

Hvad er wienerbrød?

Wienerbrød er et klassisk dansk bagværk lavet af butterdejsagtig gærdej med mange lag smør og dej, der rulles og foldes (laminering). Det bages sprødt og luftigt. Selvom navnet betyder "wienerbrød", er det i dag en dansk specialitet.

Hvor stammer wienerbrød fra?

Trods navnet er wienerbrød en dansk version af østrigsk inspireret bagværk. Det blev udviklet i Danmark i 1800-tallet, hvor østrigske bagere arbejdede i København.

Hvor længe holder wienerbrød?

Wienerbrød er bedst samme dag, fordi det hurtigt mister sin sprødhed. Kan opbevares i pose ved stuetemperatur i 1-2 dage.

Kan man fryse wienerbrød?

Wienerbrød kan fryses og opvarmes igen i ovn ved 180 grader i 5-8 minutter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katja skriver

    december 27, 2024 at 11:35 am

    Du kan med fordel lægge din butterdej på køl mellem udrulning da du ikke har gær i en butterdej men aldrig en wienerdej. Den skal rulles og holdes så køligt som muligt og derfor rulles med det samme og lægges på køl når den er færdig før du ruller ud den sidste gang til produktion. Temperatur og konsistens på dej og smør er en vigtig faktor. Derfor banker man smørret ud til passende størrelse og konsistens. Er din smør for kold danner du “øer” af smør når du ruller den. Er dej og smør for varmt maser du massen sammen og ødelægger lagene. Din grunddej er aldrig en varm gærdej.

    Svar
  2. marie lautrup skriver

    december 07, 2023 at 1:46 pm

    kringlen er helt perfekt lettere at bage end jeg troede,smagen himmerisk

    Svar
  3. Johannes skriver

    oktober 07, 2021 at 9:30 am

    Jeres opskrift på wienerbrødsdej er altså helt fucked. Der skal meget mere mel i eller et landet. Det klister til alt og falder fuldstændig fra hinanden

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 07, 2021 at 10:01 am

      Hej Johannes
      Mængden af mel kan altid variere, så tilsæt mel indtil du har den rigtige konsistens på dejen.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Jette B Pedersen skriver

    september 07, 2018 at 10:44 am

    Fin illustration og beskrivelse. Jeg undre mig dog over at der ingen bagetid, ovnvarme, mv. er:)

    Svar
    • Madensverden.dk skriver

      september 07, 2018 at 10:56 am

      Hej Jette

      Tak for det, og det har du dat ret i, Opskriften var egentlig tænkt som en grundopskriften på wienerbrød, hvor man så efterfølgende kan anvende dejen til forskellige kager.

      Jeg tilføjer lige flere informationer og tider til den.

      Grundlæggende skal en wienerbrødsstang have cirka 20 minutter i ovnen ved 200 grader varmluft, mens eksempelvis en spandauer skal have det halve, nemlig omkring 10 minutter.

      Med de bedste hilsner

      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required