Se hvordan du laver de bedste tebirkes på kort tid. Tebirkes laves af en nem wienerbrødsdej, men det er på ingen måde svært. Opskriften giver 8-10 birkes.
Tebirkes er gode til morgenbordet, og så er de altså ret nemme at bage selv.
Wienerbrødsdej
De laves af en wienerbrødsdej, men selvom det allerede lyder besværligt, så skal du endelige prøve at bage disse hjemmelavede birkes.
Opskriften giver 8-10 stk.
Opskrift på tebirkes
Ingredienser
- 25 gram gær
- 2 deciliter mælk
- 1 teske salt
- 1 teskefuld rørsukker - eller slm. sukker
- 250 gram hvedemel
Til udrulning af tebirkes
- 100 gram smør - koldt
Til pynt
- 1 æg
- 2 spiseskefulde mælk
- birkes
Sådan gør du
- Lun mælken i en kasserolle, så mælken er fingervarm, altså omkring 37 grader. Hæld den lune mælk op i skålen til en røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
- Bland hvedemel, salt og rørsukker, og rør det ind i dejen. Lad nu dejen hæve tildækket i cirka 25 minutter, stil den gerne lunt.
- Slå dejen hurtigt ud på et meldrysset bord, og rul den ud til en firkant på cirka 30 gange 40 centimeter.
- OBS: Under hele processen nu er det vigtigt, at du har mel nok på bordet, så wienerbrødsdejen ikke hænger fast. Det er en nemlig en af udfordringerne, når du ruller smør ind i dejen! Så husk godt med mel.
- Skær det kolde smør - og det SKAL være kølskabskoldt - i tynde skiver, og læg det på den ene halvdel af dejen. Fold den anden halvdel ind over, og rul det igen lidt ud. Fold så den ene tredjedel ind over , og den sidste tredjedel ind over denne. Så du folder i tre lag.
- Rul ud, og gentag processen to gange mere.
- Så ruller du en sidste gang, så dejen bliver til en firkant på 40 gange 30 centimeter.
- Fold dejen sammen på den lange led, så du har en stang, der nu er 40 centimeter lang og 10 centimeter bred. Med en kniv skærer du nu dine tebirkes ud - du kan lave 8-10 gode birkes af stangen.
- Læg dem forsigtigt på en bageplade, der er beklædt med bagepapir, og overdæk med et rent viskestykke. Lad dem hæve 20 minutter.
- Pisk æg og lidt mælk sammen, og pensl dine tebirkes, inden du drysser dem med birkes. Jeg plejer at drysse halvdelen med blå birkes, og den anden halvdel med almindelige birkes.
- Bag dem nu i ovnen ved 200 grader varmluft - de skal have cirka 15 minutter.
Næringsindhold
Tips
Servér gerne dine birkes helt lune på morgenbordet.
Se også min opskrifter på:

Mie
Kan de på nogen måde forberedes dagen før, hvis de nu skal bruges kl 7 om morgenen ☺️
Lis
Bollerne tager lidt tid at lave , men de bliver super gode og lækre som vi kan lide dem.
Hannah
Hej, har du ikke en video af fremstillingen af tebirkes ?
Jonas
Bollerne (Som det bliver til) smager ok. Men det er så langt fra Thebirkes..
Dejen bliver iøvrigt så våd, at det ikke er en dej. Medmindre man bruger ihvertfald 300g. Og dertil yderligere 50g på bordet, når den slås ud og foldes sammen med smør i.
Intet remonce - smør kan bare ikke erstatte det.
Det er en ommer.
Suzanne Jensen
Først tak for mange gode opskrifter. Så vil jeg spørge om de kan laves dagen før og så bages om morgen??
Yrsa Vittrup
Fantastiske tebirkes.
Pede Jens Petersen
Super opskrift. Jeg har, ud fra mine erfaringer, redigeret lidt i opskriften. Bl.a. for at gøre smør pålægningen nemmere.
Sender gerne en kopi 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Pede
Mange tak - det er dejligt at høre.
Dem må du meget gerne sende til mig - min mail er hej@madensverden.dk.
Så lægger jeg dem gerne ind som hjælp til andre 🙂
Alt det bedste
Holger
Lena
Super! skønt den rå dej kan fryses 🙂
Forstår det således at dejen/dejstykker kommes direkte fra fryser i ovn ? Vil det sige at tebirkes hæver i ovnen eller hvordan med det ?
Lena
Hej
Super den rå dej kan fryses 🙂
Forstår de kommes direkte fra fryser i ovn ? Vil det sige de øgså hæver i ovnen eller hvordan med det ?
Gitte Honoré
Man kan sagtens fryse de RÅ thebirkes og tage den fra fryseren og bage dem i ca 20 minutter på 200 grader.
Charlotte K
Kan man lade dem hæve natten over
Guffeliguf.dk
Hej Charlotte
Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg da sagtens du kan 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Hanne Hoffmann
Jeg frøs mine, tøede dem op i posen og lunede dem et par minutter i ovnen, så var de som nybagte (sprøde og lækre) Hilsen Hanne Hoffmann
Guffeliguf.dk
Tak, Hanne - det lyder godt. Og nu fik jeg da lige lyst til friskbagte tebirkes 🙂
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Hanne Damkjær
Kan tebirkes fryses og varmes igen ?
Mvh Hanne
Guffeliguf.dk
Hej Hanne
Jeg plejer at fryse overskydende tebirkes ned, og jeg synes det fungerer fint. Du kan evt. lune dem i mikrobølgeovnen. De er selvfølgelig ikke så sprøde som nybagte tebirkes, men de smager glimrende.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Ingvard Pedersen
jeg kunne godt tænke mig at vide om man kunne godt tænke mig at vide om man kunne fryse det ferdid formet tbirkes alså før man bager dem