Birkes er så populært, at vi ligefrem har opkaldt morgenbrød efter dem. Men hvad er det egentlig? Her får du både fakta, tips og næringsværdi.
Birkes betyder velsignelse på jiddisch. Og det kan nærmest være velsignet at spise en friskbagt birkes til morgenmad. Men det er nu ikke selve morgenbrødet, det handler om her. Det er små blomsterfrø fra intet ringere end opiumsvalmuen. Man ved, at valmuen har eksisteret i mere end 3.000 år og dermed også dens frø, som opstår i frøkapslen efter blomstring. Der går ca. 3.300 frø til et eneste gram.
Der findes to forskellige slags birkes: De blå og de hvide. Begge slags giver mest smag, når de er opvarmet, men de blå indeholder mest af den nøddeagtige smag. Det er også dem , vi plejer at bruge på vores brød. I det hele tager er de blå mest brugt her i Europa, hvor for eksempel de lyse er populære i Mellemøsten.
Er der opium i birkes?
Opiumsvalmuer... thah, det lyder ikke som en god ide at indtage noget fra den blomst. Der er dog ingen fare ved at spise birkes, da opiumseffekten stort set er forsvundet, når frøene høstes. Efter høst bliver de røget og varmet, så de ikke danner spirer. Det er nu engang frøenes funktion at spire, derfor er det vigtigt at stoppe processen, inden birkes pakkes og sælges.
Hvis man spiser mange stykker brød med frøene, kan det give udslag i en opiat-test. Derfor frarådes blandt andet amerikanske atleter at undlade brød med birkes inden en stor turnering. Singapore har helt forbudt de små frø af den grund.
Så sunde er de
Birkes har et højt indhold af calium, kalk, magnesium og fosfor. De er temmelig fedtholdige, men da de færreste af os spiser enorme mængder, er det begrænset, hvor meget man tager på af at spise dem.
Her ses energifordelingen for 100 gram ifølge Frida Fooddata.dk:
Energi: 549 kalorier.
Proteiner: 18 gram.
Kulhydrater: 13,7 gram.
Fedt: 44,7 gram.
Hvis du vil vide noget om andre frø, kan du læse artiklen: Den store oversigt over frø og kerner.
Holdbarhed og opbevaring
De små frø er langtidsholdbare. Har du først åbnet posen, kan de holde i op til et halvt år, hvis du sikrer dig, at posen er ordentligt lukket. Som med de fleste andre fødevarer, er birkes ikke glad for sollys, så placer dem i et lukket skab.
Her er nogle af vores opskrifter med birkes:
Del dine ideer og tanker med os andre her: