Her får du en nem opskrift på hjemmebagte grovbirkes, der bages med græskarkerner og hørfrø. Opskriften giver 10 nybagte birkes.
Hjemmebagte grovbirkes er virkelig luksus til morgenmad. En god morgen er en morgen, hvor duften af hjemmebag spreder sig i køkkenet.
Birkes har måske et ry for at være vanskellige at bage, fordi de bages af en wienerbrødsdej. Men her er en lidt hurtigere udgave, hvor du laver dejen i én og samme ombæring. Og resultatet er super godt.
Opskriften giver 10 grovbirkes.
Opskrift på hjemmebagte grovbirkes
Hjemmebagte grovbirkes
Ingredienser
- 1,5 deciliter lunkent vand
- 40 gram gær
- 1 medium æg
- 200 gram hvedemel
- 100 gram grahamsmel
- 1 teskefuld salt
- 2 teskefulde sukker
- 2 spiseskefulde græskarkerner
- 2 spiseskefulde hørfrø
- 200 gram smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
Til pensling og pynt
- 1 medium æg - sammenpisket
- 1 tsk mælk
- 1 spsk græskarkerner
- 1 spsk hørfrø
Sådan gør du
- Kom lunkent vand i en skål, og rør gæren ud i vandet. Rør derefter ægget i.
- I en anden skål blander du hvedemel med grahamsmel, græskarkerne, hørfrø, sukker g salt. Rør nu melblandingen ind i gærvandet, og tilsæt om nødvendigt en smule mere vand eller mel. Mængden plejer nu at passe meget godt, så du får en let dej, der hverken er for hård eller tynd.
- Kom dejen ud på et bord, og ælt den grundigt igennem. Du kan selvfølgelig også ælte den i en røremaskine. Lad derefter dejen hæve i 20 minutter.
- Kom smør og lidt hvedemel i en skål, og ælt det godt igennem.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til en kvadrat på cirka 30 gange 30 centimeter. Rul let smørret ud til en firkant på cirka 15 gange 15 centimeter, og læg den midt på dejen. Fold hjørnerne ind over smørret, så det er helt dækket.
- Rul nu hurtigt dejen ud til en rektangel på cirka 20 gange 50 centimeter, og fold den sammen ved at lægge en tredjedel ind, og den sidste tredjedel ind over denne. Gentag to gange mere på samme måde, så du nu har en wienerbrødsdej.
- Rul nu dejen ud til en rektangel på cirka 50 gange 20 centimeter, og fold igen en tredjedel ind, og den sidste tredjedel over. Pensl med sammenpisket æg og lidt mælk, inden du drysser med græskarkerner og hørfrø.
- Lad nu de lækre grovbirkes hæve tildækket i en time og et kvarter.
- Bag dine grovbirkes i en forvarmet ovn ved 200 grader, hvor de skal have cirka 12 minutter. Måske lidt længere.
- Tag de hjemmebagte grovbirkes ud af ovnen, og lad dem køle lidt af inden servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tip
På billedet kan du se, hvordan de hjemmebagte grovbirkes er foldet, før de kommer i ovnen.
Hvis du foretrækker andre kerner eller blå birkes, kan du selvfølgelig drysse dem på i stedet for hørfrø og græskarkerner.
Se også mine opskrifter på:
Anne Mette Herforth
Kan man fryse dem inden bagning?
Løkse
Skal der kun smør imellem lag første gang man ruller?
Jonna
Kan de fryses
Ditte
Kan man kold hæve dem efter de er formet?
Holger Rørby Madsen
Hej Ditte
Det burde du sagtens kunne gøre. Du kan også fryse dem ned efter de er formet, og så bage dem efterhånden som de skal bruges.
Bedste hilsner
Holger