Her får du en nem opskrift på hjemmebagte grovbirkes, der bages med græskarkerner og hørfrø. Opskriften giver 10 nybagte birkes.
En god morgen er en morgen, hvor duften af hjemmebagte grovbirkes spreder sig i køkkenet.
Birkes har måske et ry for at være vanskellige at bage, fordi de bages af en wienerbrødsdej. Men her er en lidt hurtigere udgave, hvor du laver dejen i én og samme ombæring. Og resultatet er super godt.
Opskriften giver 10 grovbirkes.
Ingredienser til hjemmebagte grovbirkes
1,5 deciliter lunkent vand
40 gram gær
1 æg
200 gram hvedemel
100 gram grahamsmel
1 teskefuld salt
2 teskefulde sukker
2 spiseskefulde græskarkerner
2 spiseskefulde hørfrø
200 gram margarine
2 spiseskefulde hvedemel
Til pensling og pynt bruger du
1 sammenpisket æg og lidt mælk
græskarkerner og hørfrø
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand i en skål, og rør gæren ud i vandet. Rør derefter ægget i.
- I en anden skål blander du hvedemel med grahamsmel, græskarkerne, hørfrø, sukker g salt. Rør nu melblandingen ind i gærvandet, og tilsæt om nødvendigt en smule mere vand eller mel. Mængden plejer nu at passe meget godt, så du får en let dej, der hverken er for hård eller tynd.
- Kom dejen ud på et bord, og ælt den grundigt igennem. Du kan selvfølgelig også ælte den i en røremaskine. Lad derefter dejen hæve i 20 minutter.
- Kom margarine og lidt hvedemel i en skål, og ælt det godt igennem.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til en kvadrat på cirka 30 gange 30 centimeter. Rul let margarinen ud til en firkant på cirka 15 gange 15 centimeter, og læg den midt på dejen. Fold hjørnerne ind over margarinen, så den er helt dækket.
- Rul nu hurtigt dejen ud til en rektangel på cirka 20 gange 50 centimeter, og fold den sammen ved at lægge en tredjedel ind, og den sidste tredjedel ind over denne. Gentag to gange mere på samme måde, så du nu har en wienerbrødsdej.
- Rul nu dejen ud til en rektangel på cirka 50 gange 20 centimeter, og fold igen en tredjedel ind, og den sidste tredjedel over. Pensl med sammenpisket æg og lidt mælk, inden du drysser med græskarkerner og hørfrø.
- Lad nu de lækre grovbirkes hæve tildækket i en time og et kvarter.
- Bag dine grovbirkes i en forvarmet ovn ved 200 grader, hvor de skal have cirka 12 minutter. Måske lidt længere.
Tag de færdigbagte grovbirkes ud af ovnen, og lad dem køle lidt af inden servering.
Se også mine opskrifter på:
Kan de fryses
Hej Ditte
Det burde du sagtens kunne gøre. Du kan også fryse dem ned efter de er formet, og så bage dem efterhånden som de skal bruges.
Bedste hilsner
Holger
Kan man kold hæve dem efter de er formet?