Taco er en lille mexicansk madpandekage med fyld. Så enkelt kan det siges. Og dog, der er både sprøde og bløde samt meget forskelligt fyld.
Taco - er det de sprøde skaller, vi kommer fyld i? De små tortilla-pandekager? Eller majschips? Der er lidt navneforvirring, når det angår tacos.
Ordet dækker nemlig bredt. I Mexico, hvor de kommer fra, er tacos små majs- eller hvedepandekager, der serveres med forskelligt, lækkert fyld på.
Størrelsen passer lige til en hånd, og man folder sin taco på langs, så den let kan spises.
Herhjemme bruger vi ofte betegnelsen tortilla om det, mexicanerne kalder taco. Til gengæld kalder vi sprøde skaller for tacoskaller eller slet og ret tacos.
1. Tacos er ældgamle
Tortillas er navnet på selve majspandekagen, taco betegnelsen for en foldet tortilla med fyld. Og denne spise har været kendt i flere tusinde år.
Men først i 1800-tallet fik den foldede tortilla et navn:
2. Taco har fået navn efter krudt
I sølvminerne i Valley of Mexico brugte minearbejderne et stykke rundt papir til at svøbe rundt om krudt, som skulle sprænge stykker af klipperne i 1800-tallet.
Da deres tacos kunne være stærke som krudt og mindede om dette papir, som blev kaldt taco, kaldte de dem tacos.
I resten af Mexico bredte navnet sig, som blev kaldt tacos de minero, minearbejdernes tacos.
2. Typisk mexicansk fyld
Vi fylder ofte hakket oksekød med diverse krydderier i en taco, men i Mexico ses det stort set aldrig.
Her er det enten pulled pork, fisk eller skiver af grillet eller kogt oksekød, der er basen i en taco. Derudover skal der hakkede løg og friske koriander, en god salsa og limesaft.
Du kan også prøve at lave vegetariske blomkålstacos med barbecuesovs.
3. Tacoskaller er Tex-Mex
De sprøde tacoskaller, som er friturestegte majstortillas, kom til verden i begyndelsen af 1900-tallet i Texas.
Her tog mexicanske arbejderfamilier deres madvaner med til deres nye land, og gennem årene udviklede maden sig til et miks af mexicansk og amerikansk.
De sprøde tacoskaller skulle således have opstået, fordi tortillas kan holde sig længere, hvis de er friturestegte.
4. Taco Bell dur ikke i Mexico
I 50'erne åbnede tacoskallernes templer, Taco Bell, i USA. Det gjorde de fyldte, sprøde skaller endnu mere populære i USA.
Taco Bell solgte - og sælger - hakket oksekød i deres skaller ofte med et godt lag cheddar ost samt salat og tomater.
Det har vi taget til os, men mexicanerne spiser hverken ost eller kødsovs i deres tacos. Derimod er bønner og mole populært.
Selve kæden er en af de største og mest kendte kæder i USA, hvor de aldrig har opnået succes i Mexico.
5. Amerikanerne grovæder tacos
I følge National Taco Day bliver der købt 4,5 milliarder tacos årligt i USA.
6. Andre måder at bruge tortillas på
Der er en endeløs række af måder at bruge tortillas på. Taco er som nævnt den, hvor man kommer fyld på og folder på midten.
Burritos er en tortilla, der rulles om fyldet, hvor enchiladas er tortilla rullet om fyld og vædet i chilisauce.
I Mexico kan du også bruge tortillaen som en tallerken, hvor du kommer forskellig topping på og spiser af den. Totopos er chips af tortillas.
Og så er der de sprøde quesadillas, der foldes om fyld og steges i olie:
7. Sådan spiser du en sprød taco
Du fylder den og vender den på siden. Her kan du - hvis du er heldig - nå at spise adskillige bidder, før skallen knækker.
Men det er uden betydning, da det er det sprøde majsbrød og det dejlige fyld, som skal nydes - uanset om halvdelen må tages med kniv og gaffel.
8. Opskrifter på mexicansk mad
Her har du opskriften på et rigtig godt tacokrydderi samt en opskrift på, hvordan du hurtigt og let laver dine egne tacoskåle.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: