• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Taco - 8 fakta du skal vide om mexicanske tacos

Taco - 8 fakta du skal vide om mexicanske tacos

tacos-ny
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMS
Opdateret: 19. februar 2024 - Udgivet: 25. april 2021

Taco er en lille mexicansk madpandekage med fyld. Så enkelt kan det siges. Og dog, der er både sprøde og bløde samt meget forskelligt fyld.

Taco - er det de sprøde skaller, vi kommer fyld i? De små tortilla-pandekager? Eller majschips? Der er lidt navneforvirring, når det angår tacos.

Ordet dækker nemlig bredt. I Mexico, hvor de kommer fra, er tacos små majs- eller hvedepandekager, der serveres med forskelligt, lækkert fyld på.

Størrelsen passer lige til en hånd, og man folder sin taco på langs, så den let kan spises.

Herhjemme bruger vi ofte betegnelsen tortilla om det, mexicanerne kalder taco. Til gengæld kalder vi sprøde skaller for tacoskaller eller slet og ret tacos.

1. Tacos er ældgamle

Tortillas er navnet på selve majspandekagen, taco betegnelsen for en foldet tortilla med fyld. Og denne spise har været kendt i flere tusinde år.

Men først i 1800-tallet fik den foldede tortilla et navn:

2. Taco har fået navn efter krudt

I sølvminerne i Valley of Mexico brugte minearbejderne et stykke rundt papir til at svøbe rundt om krudt, som skulle sprænge stykker af klipperne i 1800-tallet.

Da deres tacos kunne være stærke som krudt og mindede om dette papir, som blev kaldt taco, kaldte de dem tacos.

I resten af Mexico bredte navnet sig, som blev kaldt tacos de minero, minearbejdernes tacos.

2. Typisk mexicansk fyld

Vi fylder ofte hakket oksekød med diverse krydderier i en taco, men i Mexico ses det stort set aldrig.

Her er det enten pulled pork, fisk eller skiver af grillet eller kogt oksekød, der er basen i en taco. Derudover skal der hakkede løg og friske koriander, en god salsa og limesaft.

Du kan også prøve at lave vegetariske blomkålstacos med barbecuesovs.

3. Tacoskaller er Tex-Mex

De sprøde tacoskaller, som er friturestegte majstortillas, kom til verden i begyndelsen af 1900-tallet i Texas.

Her tog mexicanske arbejderfamilier deres madvaner med til deres nye land, og gennem årene udviklede maden sig til et miks af mexicansk og amerikansk.

De sprøde tacoskaller skulle således have opstået, fordi tortillas kan holde sig længere, hvis de er friturestegte.

4. Taco Bell dur ikke i Mexico

I 50'erne åbnede tacoskallernes templer, Taco Bell, i USA. Det gjorde de fyldte, sprøde skaller endnu mere populære i USA.

Taco Bell solgte - og sælger - hakket oksekød i deres skaller ofte med et godt lag cheddar ost samt salat og tomater.

Det har vi taget til os, men mexicanerne spiser hverken ost eller kødsovs i deres tacos. Derimod er bønner og mole populært.

Selve kæden er en af de største og mest kendte kæder i USA, hvor de aldrig har opnået succes i Mexico.

5. Amerikanerne grovæder tacos

I følge National Taco Day bliver der købt 4,5 milliarder tacos årligt i USA.

6. Andre måder at bruge tortillas på

Der er en endeløs række af måder at bruge tortillas på. Taco er som nævnt den, hvor man kommer fyld på og folder på midten.

Burritos er en tortilla, der rulles om fyldet, hvor enchiladas er tortilla rullet om fyld og vædet i chilisauce.

I Mexico kan du også bruge tortillaen som en tallerken, hvor du kommer forskellig topping på og spiser af den. Totopos er chips af tortillas.

Og så er der de sprøde quesadillas, der foldes om fyld og steges i olie:

Opskrift på Quesadillas

4.8 fra 6 stemmer
Quesadillas dufter og smager som mexicansk mad skal. De pandestegte torillas er sprøde udenpå med et fyld af grøntsager og smeltet ost.
Gå til opskrift
Quesadillas

7. Sådan spiser du en sprød taco

Du fylder den og vender den på siden. Her kan du - hvis du er heldig - nå at spise adskillige bidder, før skallen knækker.

Men det er uden betydning, da det er det sprøde majsbrød og det dejlige fyld, som skal nydes - uanset om halvdelen må tages med kniv og gaffel.

8. Opskrifter på mexicansk mad

Her har du opskriften på et rigtig godt tacokrydderi samt en opskrift på, hvordan du hurtigt og let laver dine egne tacoskåle.

Fyldte tacoskåle i to forskellige versioner

5 fra 1 stemme
Fyldte tacoskåle er ekstra sjove at lave, når man selv laver skålene af tortillas. Her får opskrifter på to forskellige slags fyld.
Gå til opskrift
taco skåle

Fyld til tortilla og burritos

5 fra 2 stemmer
Se her hvordan du laver nemt fyld til tortilla. Det er mexicansk fastfood når det er bedst, og med et hjemmelavet taco krydderi.
Gå til opskrift
fyld til tortilla
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.