Stenbiderrogn kaldes også for dansk caviar. Læs om sæsonen, hvordan du renser og serverer dem, se opskrifter og find ud af, hvor sunde de er.
Stenbiderrogn har den smukkeste koralfarve. Når de er i sæson, står folk i kø foran fiskehandlerne landet over for at få fat i de friske, glinsende rogn.
Og de skal helst være i sæson for at få den helt rigtige glød og konsistens.
Det betyder, at vi skal have fat i dem fra slutningen af januar til midt april, hvor stenbiderhunnerne svømmer til de danske farvande for at gyde i lavere vand.
En hun kan gyde 200.000 æg i løbet af et par uger - og det er de æg, vi så gerne vil have fat i, før hun gyder.
Når først hunnen har gydet, passer hannen på rognene, indtil de udklækkes ca. to måneder efter.
Forklaring på fiskens navn
Det latinske navn er Cyclopterus lumpus. Og der er en forklaring på det mærkelige danske navn, stenbider.
På trods af at stenbideren er en fisk, er den ikke en særlig god svømmer, men den kan til gengæld suge sig godt fast.
Det gør den på havbundens sten. Blot er det en samling sugekopper på undersiden af kroppen, som suger, og altså ikke tænderne der bider sig fast.
Sådan renser du stenbiderrogn
Du kan godt købe rensede rogn, men hvis du vil have friske, flotte rogn, køber du dem i hinder og renser dem derhjemme.
Først fjerner du de store hinder, hvorefter du lægger resten af rognen i en stor skål med iskoldt vand.
Nu skal du piske i rognen, for så sætter hinderne sig fast i dit piskeris, og du kan trække dem af.
Si så rognene, lad dem ligge i sien, så de kan dryppe af. Kom dem i en ren skål, vend med salt og sæt dem i køleskabet et par timer. Nu er dine stenbiderrogn endelig klar til at blive spist.
Opskrifter med Danmarks caviar
Den ægte caviar, nemlig størens rogn, spises traditionelt på blinis med creme fraiche.
Denne russiske anretning har mange taget til sig og fordansket den, så vi bruger stenbiderrogn på samme måde. En delikatesse på et veldækket forårsbord.
Men stenbiderrogn kan også serveres i små skåle med syrnet fløde og hakket rødløg til ristet brød. Eller de kan bruges til et stjerneskud eller som pynt på en rejemad.
Beregn ca. 75 gram pr. person, hvis du serverer rogn som forret på blinis eller ristet brød.
Ernæring og sundhed
Ligesom de fleste andre rogn indeholder stenbiderrogn de sunde Omega 3-fedtsyrer.
Derudover er de rige på vitaminer, blandt andet vitamin A og D, samt mineraler som jod, fosfor og selen.
Der er ikke mange kalorier i disse rogn, blot 106 kalorier pr. 100 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Rognene kan holde sig et døgn i køleskabet men op til fem dage i en temperatur mellem nul og to grader.
Du kan fryse dem ned, her vil de holde sig fra tre til seks måneder. Husk at rense dem, før du fryser dem ned.
Se mere indhold her:
Kilder: Miljøstyrelsen, Royalgreenland.com, fooddata.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: