• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Stenbiderrogn - fakta om de danske caviar

Stenbiderrogn - fakta om de danske caviar

Stenbiderrogn
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  10. juni 2021 - Udgivet:  10. juni 2021

Stenbiderrogn kaldes også for dansk caviar. Læs om sæsonen, hvordan du renser og serverer dem, se opskrifter og find ud af, hvor sunde de er.

Stenbiderrogn har den smukkeste koralfarve. Når de er i sæson, står folk i kø foran fiskehandlerne landet over for at få fat i de friske, glinsende rogn.

Og de skal helst være i sæson for at få den helt rigtige glød og konsistens.

Det betyder, at vi skal have fat i dem fra slutningen af januar til midt april, hvor stenbiderhunnerne svømmer til de danske farvande for at gyde i lavere vand.

En hun kan gyde 200.000 æg i løbet af et par uger - og det er de æg, vi så gerne vil have fat i, før hun gyder.

Når først hunnen har gydet, passer hannen på rognene, indtil de udklækkes ca. to måneder efter.

Forklaring på fiskens navn

Det latinske navn er Cyclopterus lumpus. Og der er en forklaring på det mærkelige danske navn, stenbider.

På trods af at stenbideren er en fisk, er den ikke en særlig god svømmer, men den kan til gengæld suge sig godt fast.

Det gør den på havbundens sten. Blot er det en samling sugekopper på undersiden af kroppen, som suger, og altså ikke tænderne der bider sig fast.

Sådan renser du stenbiderrogn

Du kan godt købe rensede rogn, men hvis du vil have friske, flotte rogn, køber du dem i hinder og renser dem derhjemme.

Først fjerner du de store hinder, hvorefter du lægger resten af rognen i en stor skål med iskoldt vand.

Nu skal du piske i rognen, for så sætter hinderne sig fast i dit piskeris, og du kan trække dem af.

Si så rognene, lad dem ligge i sien, så de kan dryppe af. Kom dem i en ren skål, vend med salt og sæt dem i køleskabet et par timer. Nu er dine stenbiderrogn endelig klar til at blive spist.

Opskrifter med Danmarks caviar

Den ægte caviar, nemlig størens rogn, spises traditionelt på blinis med creme fraiche.

Denne russiske anretning har mange taget til sig og fordansket den, så vi bruger stenbiderrogn på samme måde. En delikatesse på et veldækket forårsbord.

Men stenbiderrogn kan også serveres i små skåle med syrnet fløde og hakket rødløg til ristet brød. Eller de kan bruges til et stjerneskud eller som pynt på en rejemad.

Beregn ca. 75 gram pr. person, hvis du serverer rogn som forret på blinis eller ristet brød.

Ernæring og sundhed

Ligesom de fleste andre rogn indeholder stenbiderrogn de sunde Omega 3-fedtsyrer.

Derudover er de rige på vitaminer, blandt andet vitamin A og D, samt mineraler som jod, fosfor og selen.

Der er ikke mange kalorier i disse rogn, blot 106 kalorier pr. 100 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Rognene kan holde sig et døgn i køleskabet men op til fem dage i en temperatur mellem nul og to grader.

Du kan fryse dem ned, her vil de holde sig fra tre til seks måneder. Husk at rense dem, før du fryser dem ned.

Se mere indhold her:

  • Fisk i februar: Sæson for stenbiderrogn og meget mere
  • Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?
  • Stjerneskud - luksus opskrift med stegt og dampet fisk
  • Torskerogn på dåse - hvor sundt er det egentlig?
  • Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til

Kilder: Miljøstyrelsen, Royalgreenland.com, fooddata.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her