Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Stegetid på kalkun

Stegetid på kalkun pr. kilo i ovn (med kernetemperatur)

Billede af stegetid på kalkun.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del og send:
Facebook32PinterestSMSEmailMessenger
32
DELINGER
Indhold
  • Stegetid på kalkun
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift med stegetid på kalkun
  • Sådan gør du kalkun klar til stegning
  • Stegetid på kalkun og kernetemperatur
  • Sovs
  • FAQ
  • Kommentarer

Stegetid på kalkun

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 3 timer t
Samlet tid: 3 timer t 15 minutter min
Her er den perfekte stegetid på kalkun, som laves i ovnen ved 160 grader. Du skal beregne cirka 45 minutter pr. kilo kalkun.
Antal: 8
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 4 kg kalkun (hel kalkun)
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 æbler (i både)
  • 75 g svesker
  • 6 kviste timian
  • 30 g smør (smeltet)

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Fremgangsmåde

  1. 4 kg kalkun klargøres og duppes tør. Krydres indvendigt med salt og friskkværnet peber, og fyldes med 2 æbler, 75 g svesker og 6 kviste timian. Luk kalkunen til, eventuelt med kødnåle.
  2. Læg kalkunen på en rist i en bradepande. Smelt 30 g smør og pensl kalkunen grundigt.
  3. Vil du have en god sovs til kalkunstegen, kan du med fordel lægge lidt snittede gulerødder, løg, persillerod, knoldselleri, laurbær og timian i bunden af bradepanden. Brug hvad du har. Kom også en halv liter vand ved sammen med en terning grøntsagsbouillon.
  4. Sæt kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader over- og undervarme. Stegetiden er ca. 45 minutter pr. kilo kalkun, så derfor er stegetiderne:
    4 kilo: 3 timer
    5 kilo: 3 timer og 45 minutter
    6 kilo: 4 timer og 30 minutter

Næringsindhold

Kalorier634kcalKulhydrater12gProtein114gFedt13gMættet fedt4gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt3gTransfedt0.2gKolesterol343mgNatrium615mgKalium1298mgKostfibre2gSukker9gVitamin A377IUVitamin C3mgCalcium66mgJern5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift med stegetid på kalkun

Hvad er den korrekte stegetid på kalkun? Et af de spørgsmål, som indimellem dukker op her.

Og det er ret nemt at svare på.

En kalkun skal nemlig steges i 45 minutter pr. kilo den vejer.

Den tommelfingerregel gælder, når du steger kalkunen i ovnen ved 160 grader over- og undervarme. Altså uden varmluft. Hvilket jeg vil anbefale.

Så hvis kalkunen vejer fire kilo (en lille kalkun), skal den steges i cirka tre timer.

Hvis den vejer seks kilo er stegetiden fire timer og 30 minutter, hvorimod en større kalkun på otte kilo skal have seks timer i ovnen ved 160 grader.

Se flere opskrifter:

  • Stegetid på andesteg
  • Stegetid på gås
  • Kalkunbryst i ovn
  • Kylling i ovn

Sådan gør du kalkun klar til stegning

Smør kalkunen med smeltet smør, og krydr med salt og friskkværnet peber.

Læg kalkunen på en rist i en bradepande, og hæld en liter vand i bunden af bradepanden.

Læg eventuelt også en bouillonterning ved.

Du kan i øvrigt med fordel salte kalkunen nogle timer i forvejen - eventuelt aftenen før du skal tilberede den.

Stegetid på kalkun og kernetemperatur

Stil så kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader almindelig over- og undervarme.

Sørg for at der er vand i bradepanden under hele stegetiden, da skyen skal bruges til sovs.

Stegetiden er som sagt 45 minutter pr kilo kalkun.

Kernetemperaturen i en kalkun skal være 75 grader, så tjek gerne efter med et stegetermometer.

Lad altid kalkunen hvile i 20 minutter inden udskæring.

Sovs

Sovsen laver du ved at sigte skyen over i en gryde, og koge den op. Jævn den med en smørbolle, og giv den eventuelt lidt sovsekulør.

Smag kalkunsovsen til med salt, peber, ribsgele og et par spiseskefulde gastrik. Du kan også tilsætte lidt piskefløde.

FAQ

Hvor meget kalkun skal man beregne pr. person?

Mængden af kalkunkød pr. person er selvfølgelig individuelt, men en god tommelfingerregel, når vi taler helstegt kalkun, er ca. 500 gram pr. person. Altså inkl. ben. Derfor passer en kalkun på 4 kilo til ca. 8 personer.

Hvad skal kernetemperaturen være i en hel kalkun?

Kernetemperaturen i en helstegt kalkun skal være minimum 75 grader. Så brug gerne et stegetermometer. Vær opmærksom på, at kernetemperaturen fortsat stiger efter at kalkunen er taget ud af ovnen, så den kan tages ud ved ca. 72 grader, og derefter hvile i 20 minutter inden udskæring.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Henrik Ehlers skriver

    december 23, 2025 at 2:45 pm

    Tak for gode råd.
    Når jeg steger kalkun bruger jeg svedsker og vindruer Så bliver den aldrig tør. Det har jeg brugt i ca. 10 år
    Og bliver aldrig tør hvis man bruger de gr. Du anbefaler.
    Glædelig jul og tak for gode tips.
    Mvh.Henrik.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 23, 2025 at 3:37 pm

      Hej Henrik
      Mange tak - det er jeg glad for at høre. Og godt tip med svesker og vindruer - det giver noget fugt til stegningen.
      Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
  2. Holger Rørby Madsen skriver

    december 17, 2025 at 3:43 pm

    Tak fordi du bruger opskriften på helstegt kalkun. Jeg bliver glad for at høre din mening om den her.

    Svar
  3. Bentwolff2010 skriver

    december 18, 2024 at 12:48 pm

    Hej Holger, Tusind tak for året 2024, glædelig jul og godt nytår.

    Vi er et godt Sønderjysk ægtepar godt oppe i halvfjerdserne som elsker at være i køkkenet med såvel madlavning, syltning og bagning, vi har brugt et utalt af dine rigtig mange gode opskrifter og siger dig mange tak for super god inspiration til at modernisere opskrifter fra vore forældre og bedsteforældre som er både fra Nordjylland og Sønderjylland, godt mix.

    Det eneste vi holder stramt på er vores sønderjyske grønlangkål med både grønkål og hakkede kartofler og selvfølgelig alt det gode både kogeflæsk, røget flæsk, kålpølser og hamburgryg .

    Rigtig god jul og godt nytår;-)
    Bent Wolff

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 17, 2025 at 3:45 pm

      Hej Bent
      Tak for det og det er jeg meget glad for at høre. Jeg beklager jeg overså din hilsen sidste år, men det giver mig så blot mulighed for at svare nu og ønske dig og familien en glædelig jul og godt nytår 🙂
      Helt enig med grønlangkålen - den er et must!
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Sigrid skriver

    december 19, 2022 at 1:00 pm

    Skal kalkunen ikke fyldes ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 17, 2025 at 3:45 pm

      Hej Sigrid
      Jo, og jeg har opdateret opskriften - nu med fyld 🙂
      Alt det bedste - og glædelig jul
      Holger

      Svar
  5. Egon skriver

    december 18, 2022 at 2:30 pm

    Hej Holger, tak for gode opskrifter!
    Jeg skal tilberede 2 kalkuner a 4,6 kg i ovn!
    Har det indflydelse på stegetiden??

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 17, 2025 at 3:47 pm

      Hej Egon
      Nej, det bør ikke betyde det helt store, hvis du har god plads i ovnen. Men brug et stegetermometer, så er du helt sikker.
      Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
  6. Tom Evju skriver

    december 28, 2018 at 12:24 pm

    Hej, man laver da brun roux til sovsen, det hæver da smagen mange gange, trist at se madkultur forsvinde.

    Svar
    • Dorthe Jacobsen skriver

      oktober 28, 2024 at 7:31 pm

      Hvorfor så aggressiv tone???

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af braiseret nakkefilet.
    Braiseret nakkefilet (kan laves i gryde eller ovn)
  • Billede af bondegryde.
    Bondegryde med kartofler, gulerødder og god sovs
  • Billede af rugmelstærte med kål.
    Rugmelstærte med masser af kål (sund, nem og uden kød)
  • Billede af kartoffelpizza hvid pizza.
    Kartoffelpizza (hvid pizza med kartofler og rosmarin)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Støt Madens Verden og bliv medlem nu...

madens verden logo opskrifter på god mad

For et mindre årligt beløb kan du blive blive PLUS-medlem af Madens Verden. Så slipper du bla. for alle annoncer.

Bliv PLUS-medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden med reklamer ved at klikke her.

Bedømmelse

Your vote:




Har du også en kommentar?

A rating is required
A name is required
An email is required