Her er den perfekte stegetid på kalkun, som laves i ovnen ved 160 grader. Du skal beregne cirka 45 minutter pr. kilo kalkun.
Hvad er den korrekte stegetid på kalkun? Et af de spørgsmål, som indimellem dukker op her.
Og det er ret nemt at svare på.
En kalkun skal nemlig steges i 45 minutter pr. kilo den vejer.
Den tommelfingerregel gælder, når du steger kalkunen i ovnen ved 160 grader over- og undervarme. Altså uden varmluft. Hvilket jeg vil anbefale.
Så hvis kalkunen vejer fire kilo (en lille kalkun), skal den steges i cirka tre timer.
Hvis den vejer seks kilo er stegetiden fire timer og 30 minutter, hvorimod en større kalkun på otte kilo skal have seks timer i ovnen ved 160 grader.
Sådan gør du kalkun klar til stegning
Smør kalkunen med smeltet smør, og krydr med salt og friskkværnet peber.
Læg kalkunen på en rist i en bradepande, og hæld en liter vand i bunden af bradepanden.
Læg eventuelt også en bouillonterning ved.
Du kan i øvrigt med fordel salte kalkunen nogle timer i forvejen - eventuelt aftenen før du skal tilberede den.
Stegetid på kalkun og kernetemperatur
Stil så kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader almindelig over- og undervarme.
Sørg for at der er vand i bradepanden under hele stegetiden, da skyen skal bruges til sovs.
Stegetiden er som sagt 45 minutter pr kilo kalkun.
Kernetemperaturen i en kalkun skal være 75 grader, så tjek gerne efter med et stegetermometer.
Lad altid kalkunen hvile i 20 minutter inden udskæring.
Sovs
Sovsen laver du ved at sigte skyen over i en gryde, og koge den op. Jævn den med en smørbolle, og giv den eventuelt lidt sovsekulør.
Smag kalkunsovsen til med salt, peber, ribsgele og et par spiseskefulde gastrik. Du kan også tilsætte lidt piskefløde.
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Bentwolff2010
Hej Holger, Tusind tak for året 2024, glædelig jul og godt nytår.
Vi er et godt Sønderjysk ægtepar godt oppe i halvfjerdserne som elsker at være i køkkenet med såvel madlavning, syltning og bagning, vi har brugt et utalt af dine rigtig mange gode opskrifter og siger dig mange tak for super god inspiration til at modernisere opskrifter fra vore forældre og bedsteforældre som er både fra Nordjylland og Sønderjylland, godt mix.
Det eneste vi holder stramt på er vores sønderjyske grønlangkål med både grønkål og hakkede kartofler og selvfølgelig alt det gode både kogeflæsk, røget flæsk, kålpølser og hamburgryg .
Rigtig god jul og godt nytår;-)
Bent Wolff
Sigrid
Skal kalkunen ikke fyldes ?
Egon
Hej Holger, tak for gode opskrifter!
Jeg skal tilberede 2 kalkuner a 4,6 kg i ovn!
Har det indflydelse på stegetiden??
Tom Evju
Hej, man laver da brun roux til sovsen, det hæver da smagen mange gange, trist at se madkultur forsvinde.
Dorthe Jacobsen
Hvorfor så aggressiv tone???