Indhold
Stegetid på kalkun
Ingredienser
- 4 kg kalkun (hel kalkun)
- salt og friskkværnet peber
- 2 æbler (i både)
- 75 g svesker
- 6 kviste timian
- 30 g smør (smeltet)
Fremgangsmåde
- 4 kg kalkun klargøres og duppes tør. Krydres indvendigt med salt og friskkværnet peber, og fyldes med 2 æbler, 75 g svesker og 6 kviste timian. Luk kalkunen til, eventuelt med kødnåle.
- Læg kalkunen på en rist i en bradepande. Smelt 30 g smør og pensl kalkunen grundigt.
- Vil du have en god sovs til kalkunstegen, kan du med fordel lægge lidt snittede gulerødder, løg, persillerod, knoldselleri, laurbær og timian i bunden af bradepanden. Brug hvad du har. Kom også en halv liter vand ved sammen med en terning grøntsagsbouillon.
- Sæt kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader over- og undervarme. Stegetiden er ca. 45 minutter pr. kilo kalkun, så derfor er stegetiderne:4 kilo: 3 timer5 kilo: 3 timer og 45 minutter6 kilo: 4 timer og 30 minutter
Opskrift med stegetid på kalkun
Hvad er den korrekte stegetid på kalkun? Et af de spørgsmål, som indimellem dukker op her.
Og det er ret nemt at svare på.
En kalkun skal nemlig steges i 45 minutter pr. kilo den vejer.
Den tommelfingerregel gælder, når du steger kalkunen i ovnen ved 160 grader over- og undervarme. Altså uden varmluft. Hvilket jeg vil anbefale.
Så hvis kalkunen vejer fire kilo (en lille kalkun), skal den steges i cirka tre timer.
Hvis den vejer seks kilo er stegetiden fire timer og 30 minutter, hvorimod en større kalkun på otte kilo skal have seks timer i ovnen ved 160 grader.
Se flere opskrifter:
Sådan gør du kalkun klar til stegning
Smør kalkunen med smeltet smør, og krydr med salt og friskkværnet peber.
Læg kalkunen på en rist i en bradepande, og hæld en liter vand i bunden af bradepanden.
Læg eventuelt også en bouillonterning ved.
Du kan i øvrigt med fordel salte kalkunen nogle timer i forvejen - eventuelt aftenen før du skal tilberede den.
Stegetid på kalkun og kernetemperatur
Stil så kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader almindelig over- og undervarme.
Sørg for at der er vand i bradepanden under hele stegetiden, da skyen skal bruges til sovs.
Stegetiden er som sagt 45 minutter pr kilo kalkun.
Kernetemperaturen i en kalkun skal være 75 grader, så tjek gerne efter med et stegetermometer.
Lad altid kalkunen hvile i 20 minutter inden udskæring.
Sovs
Sovsen laver du ved at sigte skyen over i en gryde, og koge den op. Jævn den med en smørbolle, og giv den eventuelt lidt sovsekulør.
Smag kalkunsovsen til med salt, peber, ribsgele og et par spiseskefulde gastrik. Du kan også tilsætte lidt piskefløde.
FAQ
Mængden af kalkunkød pr. person er selvfølgelig individuelt, men en god tommelfingerregel, når vi taler helstegt kalkun, er ca. 500 gram pr. person. Altså inkl. ben. Derfor passer en kalkun på 4 kilo til ca. 8 personer.
Kernetemperaturen i en helstegt kalkun skal være minimum 75 grader. Så brug gerne et stegetermometer. Vær opmærksom på, at kernetemperaturen fortsat stiger efter at kalkunen er taget ud af ovnen, så den kan tages ud ved ca. 72 grader, og derefter hvile i 20 minutter inden udskæring.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode




Henrik Ehlers skriver
Tak for gode råd.
Når jeg steger kalkun bruger jeg svedsker og vindruer Så bliver den aldrig tør. Det har jeg brugt i ca. 10 år
Og bliver aldrig tør hvis man bruger de gr. Du anbefaler.
Glædelig jul og tak for gode tips.
Mvh.Henrik.
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Henrik
Mange tak - det er jeg glad for at høre. Og godt tip med svesker og vindruer - det giver noget fugt til stegningen.
Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
Holger
Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du bruger opskriften på helstegt kalkun. Jeg bliver glad for at høre din mening om den her.
Bentwolff2010 skriver
Hej Holger, Tusind tak for året 2024, glædelig jul og godt nytår.
Vi er et godt Sønderjysk ægtepar godt oppe i halvfjerdserne som elsker at være i køkkenet med såvel madlavning, syltning og bagning, vi har brugt et utalt af dine rigtig mange gode opskrifter og siger dig mange tak for super god inspiration til at modernisere opskrifter fra vore forældre og bedsteforældre som er både fra Nordjylland og Sønderjylland, godt mix.
Det eneste vi holder stramt på er vores sønderjyske grønlangkål med både grønkål og hakkede kartofler og selvfølgelig alt det gode både kogeflæsk, røget flæsk, kålpølser og hamburgryg .
Rigtig god jul og godt nytår;-)
Bent Wolff
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Bent
Tak for det og det er jeg meget glad for at høre. Jeg beklager jeg overså din hilsen sidste år, men det giver mig så blot mulighed for at svare nu og ønske dig og familien en glædelig jul og godt nytår 🙂
Helt enig med grønlangkålen - den er et must!
Alt det bedste
Holger
Sigrid skriver
Skal kalkunen ikke fyldes ?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Sigrid
Jo, og jeg har opdateret opskriften - nu med fyld 🙂
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Egon skriver
Hej Holger, tak for gode opskrifter!
Jeg skal tilberede 2 kalkuner a 4,6 kg i ovn!
Har det indflydelse på stegetiden??
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Egon
Nej, det bør ikke betyde det helt store, hvis du har god plads i ovnen. Men brug et stegetermometer, så er du helt sikker.
Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
Holger
Tom Evju skriver
Hej, man laver da brun roux til sovsen, det hæver da smagen mange gange, trist at se madkultur forsvinde.
Dorthe Jacobsen skriver
Hvorfor så aggressiv tone???