Et stegetermometer vigtigt, når vi ønsker et stykke kød, som er perfekt tilberedt. Her kan du se, hvordan du får en lækker steg.
Et stegetermometer er et af de vigtigste værktøjer i køkkenet. Naturligvis kan man stege på slump, men så risikerer vi kød, der har fået for meget eller for lidt.
Og hvem gider det, hvis vi har investeret i en rigtig god kalvesteg eller en lækker oksemørbrad.
Der er mange forskellige stegetermometre på markedet, fra de helt enkle runde termometre til de digitale, der viser flere decimaler og nærmest fortæller dig, når stegen skal ud af ovnen.
Uanset, hvad du ejer eller køber, så er der visse tommelfingerregler, der vigtige at huske. Dem får du her.
Hvornår skal jeg måle temperaturen
Først og fremmest skal du ikke komme stegetermometeret i kødet, lige når det kommer i ovnen.
Det er en dårlig ide, da temperaturen kan snyde. I stedet skal du vente til 15-20 minutter, før kødet skal ud af ovnen.
Her får du en pejling på, om kødet skal have den forventede stegetid. Eller om det eventuelt skal have længere tid i ovnen.
Husk, at stege helst skal hvile 15-20 minutter, når de kommer ud af ovnen.
Her stiger temperaturen nogle grader, så du skal have kødet ud, når centrumtemperaturen er seks-syv grader under den ønskede sluttemperatur.
Her kan du læse, hvad der er den perfekte stegetemperatur til forskelligt slags kød: Kernetemperatur på okse, lam og svin.
Hvordan skal jeg stikke stegetermometeret i
Det er vigtigt, at du måler temperaturen i den tykkeste del af kødet eller stegen.
Stik måleren ned i kødet ovenfra - ikke fra bunden. Du kan også stikke stegetermometeret ind fra siden på det tykkeste sted. Men igen: ikke fra enden.
Vær opmærksom på, at du måler direkte ned i kødet. Hvis måleren for eksempel går gennem en fedtlomme eller lignende, kan den vise en meget højere temperatur end kødets.
Kyllinger og andre fjerkræ kan snyde, stegetermometer eller ej. Kyllingebryst er for eksempel altid færdigstegte før kyllingelår, så da du ikke ønsker rå kylling, er det låret, du skal måle.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Søren Hansen
Kyllingelår færdige før brystet? Det er da lige omvendt.
Holger Rørby Madsen
Hej Søren
Korrekt, det er en tanketorsk under skrivningen - og det er hermed rettet. Tak for hjælpen 🙂
Alt det bedste - og med ønsket om en glædelig jul
Holger
Jan Olesen
Hvilket stegetermometer skal jeg købe, tænker ikke det er lige meget.
Dbh. Jan