Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Spis klimavenligt med god smag: Her er seks gode opskrifter

Spis klimavenligt med god smag: Her er seks gode opskrifter

Spise klimavenligt
Del gerne:
42
SHARES
FacebookMessenger42PinterestEmailSMS

Vil du sætte et mindre klimaaftryk med den mad, du spiser - uden at det går ud over den gode smag? Få tips til at spise klimavenligt.

Der er mange måder, hvor vi selv kan gøre en forskel, når det handler om at mindske klimaaftrykket - ikke mindst kan vi spise klimavenligt.

For når det kommer til vores mad, så er der også rigtig mange måder, vi kan gøre en forskel og mindske vores CO2-udledning - og på den måde spise klimavenligt og sætte et mindre klimaaftryk.

Og det behøver faktisk ikke gå ud over den gode smagsoplevelse.

Faktisk kan vi sagtens spise klimavenligt uden at gå på kompromis med, at maden skal være lækker - og det får du her fem eksempler på.

Spis klimavenlige danske retter

Klima og det klassiske danske køkken er måske ikke normalt noget, der lige rimer - men faktisk kan du sagtens elske dansk mad og spise både bæredygtigt og klimavenligt.

Her får du en lækker vegetarisk udgave af de klassiske panerede krebinetter. De er lavet af spidskål - og selv om du ikke er vegetar til hverdag, vil du elske de her kålkrebinetter.

De ligner til forveksling klassiske krebinetter, som mormor lavede dem, men de er lavet helt uden kød. Og så smager de fantastisk godt og har en god konsistens og smag.

Når du spiser dem, så savner du slet ikke det hakkede kalv og flæsk, som man normalt bruger til krebinetter. Og det betyder en hel del for klimaet at skifte kødet ud med spidskål.

For hakket kalv/flæsk har ifølge Concitos klimadatabase et CO2e-aftryk pr. kilo på 15,26, hvor spidskål har et CO2e-aftryk på bare 0,25 pr. kilo.

CO2e er en forkortelse for CO2-ækvivalenter, hvor den samlede klimapåvirkning omregnes til CO2.

Det gør altså en stor forskel på klimaaftrykket, hvis du bare en gang imellem dropper kødet til fordel for grøntsager.

Samtidig mætter krebinetterne godt, så du får virkelig en god og kødfri middag, som jeg er sikker på alle kan lide.

Kålkrebinetter med spidskål - nem opskrift
En god opskrift på kålkrebinetter med spidskål. Lækre krebinetter uden kød, og de smager så godt, at du slet ikke savner kød. Nemme at lave.
Se opskriften her
kålkrebinetter med spidskål

Du kan servere kålkrebinetterne med en lækker spidskåls- eller hvidkålssalat med ananas og rosiner - eller helt klassisk med stuvede ærter og gulerødder.

Hvidkålssalat med ananas, gulerødder og rosiner
Her får du min opskrift på hvidkålssalat med ananas, hvor der også er gulerødder og rosiner i. En salat, der passer til de fleste retter.
Se opskriften her
hvidkålssalat med ananas
Stuvede ærter og gulerødder med opbagt sovs
Her er min opskrift på stuvede ærter og gulerødder i en opbagt sovs. Brug stuvningen til karbonader, frikadeller og meget andet.
Se opskriften her
billederesultat for stuvede ærter og gulerødder

Skift det røde kød ud med hvidt kød

Hvis du elsker en god gryderet, så er der visse ting, du skal huske for at gøre den mest mulig klimavenlig og bæredygtig. 

Selv om kød jo er en af de helt store klimasyndere, så er der forskel på, hvor stort et klimaaftryk forskellig slags kød sætter. 

Og derfor er det en god idé at skifte kød fra firbenede dyr ud med kød fra tobenede. Altså droppe primært oksekødet, som belaster klimaet meget, til fordel for for eksempel kylling, der er noget mere klimavenligt. 

Okseinderlår har ifølge Concitos klimadatabase en klimabelastning på 45,69 CO2e pr. kilo,mens kyllingebryst er nede på 3,44 CO2e pr. kilo. Det betyder altså noget at bruge kylling i stedet for oksekød i sine gryderetter. 

Det gælder også for eksempel, hvis du laver en klassisk kødsovs, hvor du også sagtens kan skifte det hakkede oksekød ud med hakket kylling, som i den her kødsovs lavet af hakket kylling:

Kyllingekødsovs - nemt og hurtigt
Du kan nemt lave en smagfuld kyllingekødsovs med hakket kylling i stedet for den almindelige omgang hakket oksekød. Min opskrift er med masser af smag!
Se opskriften her
billederesultat for kyllingekødsovs

Her får du også en nem og hurtig opskrift på forårsgryde, som blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning. 

Retten er en typisk dansk gryderet, som minder lidt om klassisk frikassé, og den smager virkelig lækkert. Og er altså langt mere klimavenlig end klassiske, tungere gryderetter lavet med oksekød.

Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
Forårsgryde er en nem og hurtig opskrift på en lækker gryderet, der blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Se opskriften her
forårsgryde

Gør noget godt for klimaet og undgå madspild

Undgå madspild og hjælp klimaet. Så enkelt kan det siges. 

Hvert år smider danske husholdninger ifølge Miljøstyrelsen nemlig 247.000 tons mad ud - og hvis vi kan få det tal bare lidt ned, vil det være til gavn for både klimaet og vores pengepung. 

For mad, der ikke bliver spist, udleder lige så meget CO2, som mad der bliver spist.

Så det gælder bare om at spise op og undgå madspild.

En god måde at undgå madspild er at få kigget i grøntsagskuffen og brugt de grøntsager, der gemmer sig der, for eksempel i en lækker suppe. 

Det kunne være denne skønne og cremede kartoffel porre suppe, som du får opskriften på herunder. 

Kartoffel porre suppen koges med hønsefond og blendes og anrettes med sprødt bacon og purløg.

Hvis du vil gøre suppen endnu mere klimavenlig, så dropper du baconstykkerne eller skifter dem ud med for eksempel karamelliseret løg eller brødcroutoner. 

Kartoffel porre suppe
Sådan laver du kartoffel porre suppe. Min nemme opskrift på den populære suppe med kartofler og porre, der er perfekt som forret eller hovedret.
Se opskriften her
Billede af kartoffel porre suppe.

Spis flere grøntsager og skær ned på kødet

Hvis du gerne vil spise mere klimavenligt, så er et af de steder, hvor du hurtigt og nemt kan skære ned på CO2-aftrykket i din mad, ved at spise mindre kød.

Det handler ikke om, at du nu skal blive vegetar eller veganer - men for eksempel betyder en ugentlig kødfri dag også noget. Ligesom du måske kan skære lidt i mængden af kød, du spiser de dage, hvor der er kød på menuen. 

Hver uge laver vi en madplan fra Madens Verden - og der er altid en kødfri ret i løbet af ugen.

Det er en nem og dejlig måde helt enkelt at indarbejde en metode til at skære ned på kødet - og måske også får prøvet nogle nye retter. 

En af de retter, det er oplagt at lave, hvis man gerne vil skære i kødet, er denne nemme og sunde grøntsags wokret med kokosmælk.

Og du kan også sagtens lave retten, selv om du ikke har en wok. Den kan nemlig nemt laves i en almindelig pande. 

Det er en super hurtig wokret med masser af smag, og faktisk er wokretten ikke kun vegetarisk, den er også vegansk.

Du laver den vegetariske wok med masser af sunde grøntsager, og her har vi blandt andet gulerødder, forårsløg, spidskål og aspargesbroccoli i.

Men har du nogle grøntsager liggende, som skal bruges, kan du sagtens sammensætte wokretten, som du synes - og på den måde også undgå madspild.

Opskriften er beregnet til fire personer og serveres med ris eller nudler.

Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk
Min opskrift på vegetarisk wok, der er en nem og sund grøntsags wokret med kokosmælk. Du kan lave retten i en stor pande eller i din wok.
Se opskriften her
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk

Skru op for grøntsagerne - for klimaet og din sundhed

Et af de steder, hvor du let kan gøre en forskel i dit eget personlige klimaregnskab, er, hvis du skærer ned på oksekødet - og måske endda helt udelader det. 

For oksekød - og andre former for rødt kød - er noget af det mad, der belaster klimaet mest.

Normalt, når man for eksempel laver lasagne, så har det hakkede oksekød med 5-10 procent fedt ifølge Concitos klimadatabase et klimaaftryk på 34,19 CO2e pr. kilo. 

Til sammenligning har gulerødder og spinat, som er hovedingredienserne i den gulerodslasagne, du får opskriften på her, et klimaaftryk på henholdsvis 0,25 CO2e og 0,52 CO2e pr. kilo. 

Det batter altså at skifte det hakkede oksekød ud med gulerødder og spinat. 

Også sundhedsmæssigt er det godt med flere grøntsager i maden - og en helt vegetarisk lasagne kan være en fin måde at skrue op for grøntsagerne og ned for kødet uden at gå glip af en virkelig god smagsoplevelse. 

Det er min påstand, at den her gulerodslasagne smager så godt, at du slet ikke vil savne kødet i lasagnen, og den mætter virkelig godt.

Nyd den kødfri lasagne med gulerødder som den er - eller servér en frisk salat til.

Gulerodslasagne
Få min opskrift på en lækker gulerodslasagne. En mere sund og kødfri lasagne med masser af gulerødder og den er altså en god vegetarret.
Se opskriften her
billederesultat for gulerodslasagne

Velbekomme!

Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vi støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.