Vil du sætte et mindre klimaaftryk med den mad, du spiser - uden at det går ud over den gode smag? Få tips til at spise klimavenligt.
Der er mange måder, hvor vi selv kan gøre en forskel, når det handler om at mindske klimaaftrykket - ikke mindst kan vi spise klimavenligt.
For når det kommer til vores mad, så er der også rigtig mange måder, vi kan gøre en forskel og mindske vores CO2-udledning - og på den måde spise klimavenligt og sætte et mindre klimaaftryk.
Og det behøver faktisk ikke gå ud over den gode smagsoplevelse.
Faktisk kan vi sagtens spise klimavenligt uden at gå på kompromis med, at maden skal være lækker - og det får du her fem eksempler på.
Spis klimavenlige danske retter
Klima og det klassiske danske køkken er måske ikke normalt noget, der lige rimer - men faktisk kan du sagtens elske dansk mad og spise både bæredygtigt og klimavenligt.
Her får du en lækker vegetarisk udgave af de klassiske panerede krebinetter. De er lavet af spidskål - og selv om du ikke er vegetar til hverdag, vil du elske de her kålkrebinetter.
De ligner til forveksling klassiske krebinetter, som mormor lavede dem, men de er lavet helt uden kød. Og så smager de fantastisk godt og har en god konsistens og smag.
Når du spiser dem, så savner du slet ikke det hakkede kalv og flæsk, som man normalt bruger til krebinetter. Og det betyder en hel del for klimaet at skifte kødet ud med spidskål.
For hakket kalv/flæsk har ifølge Concitos klimadatabase et CO2e-aftryk pr. kilo på 15,26, hvor spidskål har et CO2e-aftryk på bare 0,25 pr. kilo.
CO2e er en forkortelse for CO2-ækvivalenter, hvor den samlede klimapåvirkning omregnes til CO2.
Det gør altså en stor forskel på klimaaftrykket, hvis du bare en gang imellem dropper kødet til fordel for grøntsager.
Samtidig mætter krebinetterne godt, så du får virkelig en god og kødfri middag, som jeg er sikker på alle kan lide.
Du kan servere kålkrebinetterne med en lækker spidskåls- eller hvidkålssalat med ananas og rosiner - eller helt klassisk med stuvede ærter og gulerødder.
Skift det røde kød ud med hvidt kød
Hvis du elsker en god gryderet, så er der visse ting, du skal huske for at gøre den mest mulig klimavenlig og bæredygtig.
Selv om kød jo er en af de helt store klimasyndere, så er der forskel på, hvor stort et klimaaftryk forskellig slags kød sætter.
Og derfor er det en god idé at skifte kød fra firbenede dyr ud med kød fra tobenede. Altså droppe primært oksekødet, som belaster klimaet meget, til fordel for for eksempel kylling, der er noget mere klimavenligt.
Okseinderlår har ifølge Concitos klimadatabase en klimabelastning på 45,69 CO2e pr. kilo,mens kyllingebryst er nede på 3,44 CO2e pr. kilo. Det betyder altså noget at bruge kylling i stedet for oksekød i sine gryderetter.
Det gælder også for eksempel, hvis du laver en klassisk kødsovs, hvor du også sagtens kan skifte det hakkede oksekød ud med hakket kylling, som i den her kødsovs lavet af hakket kylling:
Her får du også en nem og hurtig opskrift på forårsgryde, som blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Retten er en typisk dansk gryderet, som minder lidt om klassisk frikassé, og den smager virkelig lækkert. Og er altså langt mere klimavenlig end klassiske, tungere gryderetter lavet med oksekød.
Gør noget godt for klimaet og undgå madspild
Undgå madspild og hjælp klimaet. Så enkelt kan det siges.
Hvert år smider danske husholdninger ifølge Miljøstyrelsen nemlig 247.000 tons mad ud - og hvis vi kan få det tal bare lidt ned, vil det være til gavn for både klimaet og vores pengepung.
For mad, der ikke bliver spist, udleder lige så meget CO2, som mad der bliver spist.
Så det gælder bare om at spise op og undgå madspild.
En god måde at undgå madspild er at få kigget i grøntsagskuffen og brugt de grøntsager, der gemmer sig der, for eksempel i en lækker suppe.
Det kunne være denne skønne og cremede kartoffel porre suppe, som du får opskriften på herunder.
Kartoffel porre suppen koges med hønsefond og blendes og anrettes med sprødt bacon og purløg.
Hvis du vil gøre suppen endnu mere klimavenlig, så dropper du baconstykkerne eller skifter dem ud med for eksempel karamelliseret løg eller brødcroutoner.
Spis flere grøntsager og skær ned på kødet
Hvis du gerne vil spise mere klimavenligt, så er et af de steder, hvor du hurtigt og nemt kan skære ned på CO2-aftrykket i din mad, ved at spise mindre kød.
Det handler ikke om, at du nu skal blive vegetar eller veganer - men for eksempel betyder en ugentlig kødfri dag også noget. Ligesom du måske kan skære lidt i mængden af kød, du spiser de dage, hvor der er kød på menuen.
Hver uge laver vi en madplan fra Madens Verden - og der er altid en kødfri ret i løbet af ugen.
Det er en nem og dejlig måde helt enkelt at indarbejde en metode til at skære ned på kødet - og måske også får prøvet nogle nye retter.
En af de retter, det er oplagt at lave, hvis man gerne vil skære i kødet, er denne nemme og sunde grøntsags wokret med kokosmælk.
Og du kan også sagtens lave retten, selv om du ikke har en wok. Den kan nemlig nemt laves i en almindelig pande.
Det er en super hurtig wokret med masser af smag, og faktisk er wokretten ikke kun vegetarisk, den er også vegansk.
Du laver den vegetariske wok med masser af sunde grøntsager, og her har vi blandt andet gulerødder, forårsløg, spidskål og aspargesbroccoli i.
Men har du nogle grøntsager liggende, som skal bruges, kan du sagtens sammensætte wokretten, som du synes - og på den måde også undgå madspild.
Opskriften er beregnet til fire personer og serveres med ris eller nudler.
Skru op for grøntsagerne - for klimaet og din sundhed
Et af de steder, hvor du let kan gøre en forskel i dit eget personlige klimaregnskab, er, hvis du skærer ned på oksekødet - og måske endda helt udelader det.
For oksekød - og andre former for rødt kød - er noget af det mad, der belaster klimaet mest.
Normalt, når man for eksempel laver lasagne, så har det hakkede oksekød med 5-10 procent fedt ifølge Concitos klimadatabase et klimaaftryk på 34,19 CO2e pr. kilo.
Til sammenligning har gulerødder og spinat, som er hovedingredienserne i den gulerodslasagne, du får opskriften på her, et klimaaftryk på henholdsvis 0,25 CO2e og 0,52 CO2e pr. kilo.
Det batter altså at skifte det hakkede oksekød ud med gulerødder og spinat.
Også sundhedsmæssigt er det godt med flere grøntsager i maden - og en helt vegetarisk lasagne kan være en fin måde at skrue op for grøntsagerne og ned for kødet uden at gå glip af en virkelig god smagsoplevelse.
Det er min påstand, at den her gulerodslasagne smager så godt, at du slet ikke vil savne kødet i lasagnen, og den mætter virkelig godt.
Nyd den kødfri lasagne med gulerødder som den er - eller servér en frisk salat til.
Velbekomme!
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: