• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Solbær – fakta om de supersunde sommerbær

Billede med solbær.
Solbær er et forunderligt bær med sin helt særlige duft og kraftige smag. De kan bruges både i saft, grød, til hovedretter og desserter. Foto: iStockk.com.

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Anvendelse
  2. Sæson
  3. Næringsindhold
  4. Opbevaring

Solbær er superfrugt, som er sprængfyldt af C-vitaminer og antioxidanter. De giver maden og saften en twist ved hjælp af deres karakteristiske smag og duft.

Temperaturen i Danmark passer perfekt til solbærbuske, som dufter lige fra det tidspunkt, blomsterne springer ud, til de sidste bær er plukket.

Bærrene er i familie med stikkelsbær og ribs. Man kunne forledes til at tro, at de små, mørke bær er opkaldt efter solen, men nej sådan er det ikke.

Navnet solbær er mindre flatterende end det. ’Sol’ simpelthen stammer fra det gamle danske ord sǫlr, der dækker over noget, der er snavset og mørkegråt ifølge Gyldendals Store Danske.

Se også: Solbærsaft - hjemmelavet saft med sunde solbær

Anvendelse

I middelalderen var man overbevist om, at bærrene kunne bruges som medicin. Franske munke brugte dem også både til vin og som smagsforstærker i forbindelse med øl-brygning.

Dengang groede buskene vildt, men i midten af 1700-tallet begyndte danskerne at dyrke dem i deres haver.

Solbærsaft og solbærsyltetøj kender vi alle. Når produkter er tilsat solbær, bliver de aldrig hvinende søde, som tilfældet kan være med for eksempel jordbær.

Solbær kan nu bruges til alverdens ting: i pandekager sammen med akaciehonning, i rødgrød og syltet til en god oksesteg.

Sæson

I juni og juli er solbærrene klar til at blive plukket.

Sæsonen strækker sig ofte ind i august afhængigt af, hvordan vejret har artet sig.

Se også: Hjemmelavet solbær sirup

Næringsindhold

Solbær indeholder de sundhedsfremmende stoffer polyphenoler, som kan styrke immunforsvaret hos os.

Derudover er der et højt indhold af antioxidanter, blandt andet C-vitaminer. Det er med andre ord supersundt at spise dem.

Der er 75 kalorier (Kcal), som svarer til 314 kilojoule (KJ) i 100 gram.

Energien fordeler sig således:

Protein: 1,5 gram
Kulhydrat: 11,4 gram
Fedt: 1,3 gram

Se også: Hjemmelavet solbærsyltetøj med hele solbær

Opbevaring

Solbær skal helst spises direkte fra busken. Så smager de allerbedst.

Hvis du ikke har adgang til en solbærbusk og må købe dem, skal de i køleskabet, så snart du kommer hjem. Her vil de med lidt held kunne holde i et par dage.

Tag bærrene ud en time før du skal bruge dem, for så får du den fulde glæden af solbærrets særegne smag.

I fryseren kan solbær holde i flere måneder.

Se også: Isbombe: Kæmpe eskimo med solbær sirup

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her