Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Solbær

Solbær (fakta om de supersunde sommerbær)

Billede med solbær.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Anvendelse
  • Sæson
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Kommentarer

Solbær er superfrugt, som er sprængfyldt af C-vitaminer og antioxidanter. De giver maden og saften en twist ved hjælp af deres karakteristiske smag og duft.

Temperaturen i Danmark passer perfekt til solbærbuske, som dufter lige fra det tidspunkt, blomsterne springer ud, til de sidste bær er plukket.

Bærrene er i familie med stikkelsbær og ribs. Man kunne forledes til at tro, at de små, mørke bær er opkaldt efter solen, men nej sådan er det ikke.

Navnet solbær er mindre flatterende end det. 'Sol' simpelthen stammer fra det gamle danske ord sǫlr, der dækker over noget, der er snavset og mørkegråt ifølge Gyldendals Store Danske.

Se også: Solbærsaft - hjemmelavet saft med sunde solbær

Anvendelse

I middelalderen var man overbevist om, at bærrene kunne bruges som medicin. Franske munke brugte dem også både til vin og som smagsforstærker i forbindelse med øl-brygning.

Dengang groede buskene vildt, men i midten af 1700-tallet begyndte danskerne at dyrke dem i deres haver.

Solbærsaft og solbærsyltetøj kender vi alle. Når produkter er tilsat solbær, bliver de aldrig hvinende søde, som tilfældet kan være med for eksempel jordbær.

Solbær kan nu bruges til alverdens ting: i pandekager sammen med akaciehonning, i rødgrød og syltet til en god oksesteg.

Sæson

I juni og juli er solbærrene klar til at blive plukket.

Sæsonen strækker sig ofte ind i august afhængigt af, hvordan vejret har artet sig.

Se også: Hjemmelavet solbær sirup

Næringsindhold

Solbær indeholder de sundhedsfremmende stoffer polyphenoler, som kan styrke immunforsvaret hos os.

Derudover er der et højt indhold af antioxidanter, blandt andet C-vitaminer. Det er med andre ord supersundt at spise dem.

Der er 75 kalorier (Kcal), som svarer til 314 kilojoule (KJ) i 100 gram.

Energien fordeler sig således:

Protein: 1,5 gram
Kulhydrat: 11,4 gram
Fedt: 1,3 gram

Se også: Hjemmelavet solbærsyltetøj med hele solbær

Opbevaring

Solbær skal helst spises direkte fra busken. Så smager de allerbedst.

Hvis du ikke har adgang til en solbærbusk og må købe dem, skal de i køleskabet, så snart du kommer hjem. Her vil de med lidt held kunne holde i et par dage.

Tag bærrene ud en time før du skal bruge dem, for så får du den fulde glæden af solbærrets særegne smag.

I fryseren kan solbær holde i flere måneder.

Se også: Isbombe: Kæmpe eskimo med solbær sirup

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem af Madens Verden...?

madens verden logo opskrifter på god mad

Bliv medlem nu. For blot 295 kr. for et helt år slipper du for alle for annoncer, kan printe, gemme dine favoritter og se næringsindholdet i opskrifterne. Når du logger ind, slipper du også for denne boks.

Vi har ingen bindingsperiode. Selve tilmeldingen tager få sekunder, da du blot skal indtaste din mailadresse og betale. Derefter kan du logge ind og få en endnu bedre oplevelse af Madens Verden.

På forhånd tak for din opbakning og velkommen i klubben.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer ved at klikke her.