Her er en traditionel opskrift på skipperlabskovs, der er vaskeægte husmandskost. Lavet med oksekød og kartofler, og kogt i et par timer.
For mange lyder skipperlabskovs nok mest af alt som en trist sømandsret, men der er faktisk tale om en god gryderet med masser af smag.
Samtidig er retten nem at lave, da den tilberedes med få ingredienser, og her har jeg anvendt oksetykkam og kartofler, der simrer i et par timer i en god stegegryde. Meget simpelt.
Historisk set er skipperlabskovs en såkaldt husmandskost, som man kender fra gammel tid.
Oprindelig er retten formentlig fra det nordlige Tyskland, og man kender det som Labskaus. Den egentlige betydning af ordet ved man dog ikke med sikkerhed.
Det man ved er til gengæld, at retten i starten mest blev spist af sømænd, og det er formentlig derfra ordet skipper stammer.
Desuden er det sikkert, at skipperlabskovs laves med kød og kartofler, men i stedet for oksekød kan man også anvende svinekød eller fisk.
Her får du dog min mere traditionelle opskrift, og den bliver du glad for.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på gammeldags skipperlabskovs
Skipperlabskovs - nem opskrirft
Ingredienser
- 800 g oksetykkam - skåret i grove tern
- 1 l vand
- 2 rødløg - finthakket
- 4 laurbærblade
- 4 kviste timian
- 1,5 kg kartofler - skrælles og skæres i grove tern
- 75 g smør
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Oksetykkam skæres i grove tern på ca. 2 x 2 centimeter, og brunes godt af i lidt smør i en stor stegegryde.
- Tilsæt derefter vand, kog op og skum grundigt af.
- Så kommes løg, laurbær, timian og kartofler i tern i gryden, og der krydres med lidt salt og friskkværnet peber.
- Læg låg på gryden, og lad nu din skipperlabskovs simre i to timer, hvor både kød og kartofler koges mørt som smør.
- Når de to timer er gået, hældes suppen/væden fra retten med forsigtighed og smør i tern tilsættes.
- Mos nu forsigtigt sammen med et piskeris. Skipperlabskovs skal være grov i konsistensen, så mos ikke for hårdt.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige skipperlabskovs pyntes med finthakket purløg og stilles på bordet.
Traditionelt serveres retten med rugbrød og syltede rødbeder til. Altså en rigtig husmandskost.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Erik Hansen
det med bacon lyder meget fornuftigt, det skal prøves
purløg er en selvfølge
Anette Asbjørn Bahnsen
Min familie har en super god opskrift, der er gået i arv. Én af ingredienserne er sellerisalt🤩 . PRØV det Holger.
Per
Prøv at komme lidt kold smør, bacon og purløg på toppen😋
Holger Rørby Madsen
Hej Per
Tak for tippet - det lyder lækkert 🙂
Alt det bedste
Holger
Eva
Elsker det ❤️
Peder Hansen
Tip. Hvis der stadig er for meget vand i labkovsen, kan den jævne med pulver kartoffelmos. Kan ikke smages.
Erik Hansen
Jeg troede kun det var mig der havde lavet det for tyndt og jævnet det med
pulvermos, der er da heldigvis flere åbenbart, men rigtigt
kan hverken ses eller smages