Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Pasta

Pasta (fakta, pastatyper og de bedste opskrifter)

Billede med pasta.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Indhold
  • Er pasta sundt?
  • Råd til køb af pasta
  • Top 10 populære pastatyper
  • Andre populære typer
  • Mængde pr. person
  • Fakta om pasta
  • Grundtyper
  • Næringsindhold
  • Kogetips
  • Klassiske pastasaucer
  • Sjove og historiske facts
  • Opskrifter med pasta
  • Kommentarer

Pasta er nemt og hurtigt at tilberede, og så smager det tilmed lækkert - og hvem elsker ikke at få serveret en skøn pastaret?

Pastaen kan tilberedes på et utal af måder, og serveres både i varme og kolde retter, og den kan derfor uden problemer spises året rundt.

Pasta består primært af hvedemel, vand og/eller æg. Til fremstillingen af pastaen, kan der være brugt forskellige meltyper, som eksempelvis durum eller fuldkornsmel.

Du kan i øvrigt også meget nemt lave pastaen selv.

Er pasta sundt?

Pasta har i en lang årrække været en udskældt spise på grund af indholdet af gluten, stivelse og såkaldte tomme kalorier, men der er skam ingen grund til at bandlyse pastaen helt væk fra middagsbordet.

Den kan sagtens indgå i og være en del af en sund og varieret kost. I hvert fald så længe du vælger eksempelvis fuldkornspasta, og spiser det med måde som med så meget andet.

Pastaen kan nemlig være en god energi kilde, tilføre vigtige kostfibre i kosten, og ligeledes kan den hjælpe dig med at nå op på de 75 gram fuldkorn, som det anbefales at vi indtager hver dag ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Dog skal alle de 75 gram ikke kun komme fra pastaen, men også fra andre kornprodukter som blandt andet rugbrød, knækbrød og havregryn.

Se også: Pasta med rodfrugter

Råd til køb af pasta

Udbudet af pastaprodukter er stort, og dækker jo over alt fra den almindelinge spaghetti til pastaskruer, fettuccine og plader til lasagne.

Derfor kan det være svært at finde det rigtige. Men kig på varedeklarationerne i supermarkedet, og gå efter nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket.

Se bag på posen og tjek hvad pastaen er fremstillet af, dette kan blandt andet være fuldkornsmel, rugmel, eller fuldkornsdurum.

Så hvis du i forvejen spiser sundt og varieret, kan pastaen (fuldkorn) sagtens indgå i din kost 2-3 gange om ugen - bare husk grøntsagerne også.

Se også: Citronpasta med ærter og rucola

Top 10 populære pastatyper

1. Spaghetti

  • Lange, tynde strenge, den mest ikoniske pastatype.
  • Perfekt med: Tomatsauce, bolognese, aglio e olio, carbonara.

2. Penne

  • Rørformet pasta, skåret på skrå.
  • God til: Cremede saucer, ovnretter og tomatsauce, saucen gemmer sig indeni.

3. Fusilli

  • Spiralformet pasta, som fanger sauce i snoningerne.
  • Bruges ofte i: Pestosauce, salater og kødsaucer.

4. Fettuccine

  • Flade, brede bånd af pasta (lidt som flade spaghetti).
  • Kendt for: Fettuccine Alfredo, svampesauce, fløde- og ostesaucer.

5. Tagliatelle

  • Ligner fettuccine, men typisk lidt smallere.
  • Perfekt til: Ragù, trøffelsauce og vildtsauce.

6. Macaroni

  • Små, bøjede rør, især kendt fra mac and cheese
  • Også god i: Bagte retter og børnevenlige pastasalater.

7. Lasagneplader

  • Flade, rektangulære plader brugt i lag-på-lag-retter.
  • Klassiker: Lasagne bolognese eller grøntsagslasagne.

8. Tortellini

  • Lille, fyldt pasta (ofte med ost, skinke eller spinat).
  • Serveres med: Smørsauce, suppe eller flødesauce.

9. Ravioli

  • Firkantet, fyldt pasta, lidt større end tortellini.
  • Populære fyld: Ricotta og spinat, svampe, oksekød, græskar.

10. Linguine

  • Ligner spaghetti, men er fladere.
  • Super til: Skaldyr, lette tomatsaucer og citronbaserede retter.

Andre populære typer

  • Rigatoni: Større, riflede rør, perfekte til tykke saucer
  • Orbzo: Ligner ris, ideel til salater og supper
  • Gnocchi: Små, bløde "pasta-gnidninger" lavet af kartoffel - fantastisk med smørsalvie
  • Farfalline (butterfly): Søde sløjfer, især brugt i salater eller til børn

Se også: Straccetti med pasta - autentisk pastaret fra Rom

Mængde pr. person

Hvor meget pasta skal man så beregne pr. person? Det afhænger selvfølgelig af hvilken sammenhæng pastaen indgår i.

Altså hvilke andre ingredienser er i retten og hvad tilbehøret er. Men som en tommelfingerregel skal du beregne cirka 100 gram til hver person.

Her kan du i øvrigt læse mere om hvordan du koger pastaen, og hvorfor du ikke skal tilsætte fedtstof.

Fakta om pasta

  • Pasta er en dej lavet af durummel (hård hvede) og vand - og nogle gange med æg.
  • Det findes i hundredvis af former og størrelser: spaghetti, penne, fusilli, lasagne, farfalle, ravioli, osv.
  • Pasta er en hjørnesten i det italienske køkken, men spises og elskes i hele verden.

Grundtyper

  • Tørret pasta (pasta secca): Lang holdbarhed, fast konsistens
  • Frisk pasta (pasta fresca): Blødere, kortere kogetid, ofte lavet med æg
  • Ægpasta: Rigere smag og gulere farve, ofte brugt til fyldt pasta og frisk pasta
  • Fuldkornspasta: Lavet med hele korn, der giver mere fiber og nøddeagtig smag
  • Glutenfri pasta: Lavet af eks. majs, ris, linser eller kikærter.

Næringsindhold

(pr. 100 g kogt pasta)

  • Kalorier: ca. 130-160 kcal
  • Kulhydrater: ca. 25-30 g
  • Protein: ca. 5 g
  • Lavt fedtindhold
  • God kilde til energi, B-vitaminer og jern (særligt fuldkornsvarianter)

Kogetips

  • Brug rigeligt vand og salt som havvand, det fremhæver smagen
  • Kog "al dente" (med lidt bid), så pastaen ikke bliver slatten
  • Skyl ikke pasta efter kogning (medmindre det skal bruges i kold salat), det fjerner stivelsen, som hjælper saucen med at klæbe
  • Gem lidt pastavand til at jævne og binde saucen.

Klassiske pastasaucer

  • Tomatbaserede: Napoli, arrabbiata, bolognese
  • Flødesaucer: Carbonara, alfredo, gorgonzola
  • Pesto: Basilikum, rød pesto, valnød, soltørret tomat
  • Oliebaserede: Aglio e olio (hvidløg og olie), puttanesca
  • Fyldt pasta: Ravioli med ost, spinat, svampe, kød osv.

Sjove og historiske facts

  • Pastaens oprindelse diskuteres: Mange tror det var Marco Polo, der bragte pasta til Italien fra Kina, men pasta eksisterede allerede i Italien før hans tid.
  • Der findes over 350 registrerede pastatyper og mere end 1300 navne for dem (forskellige regioner har forskellige navne).
  • 25. oktober er Verdens pastadag.
  • Italienerne spiser i gennemsnit over 23 kilo pasta om året per person.

Opskrifter med pasta

Her får du 10 af de mest populære pastaretter på Madens Verden. Du kan søge mange flere frem i søgefeltet øverst på siden.

Pasta med kødsovs
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Se opskriften her
billede med pasta med kødsovs
Lasagne
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Se opskriften her
billede med lasagne
Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
Spaghetti med bacon, der vendes i olivenolie med hvidløg og en smule chili. En både dejlig og hurtig italiensk ret, der også er fantastisk som gæstemad.
Se opskriften her
billederesultat for spaghetti med bacon
Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Se opskriften her
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Lasagnette - nem opskrift på Knorrs klassiker
Opskrift på lasagnette, der er langt bedre end den velkendte fra Knorr. Lasagnetten laves med kødsovs og bechamelsovs.
Se opskriften her
billede med lasagnette
Pasta Napoletana
Få den nemme opskrift på Pasta Napoletana. En klassisk pastaret fra Napoli, og derfor er den italienske pastaret også kendt Spaghetti Napoli.
Se opskriften her
billede med pasta napoletana.
Pasta med salsiccia
Få den nemme opskrift på pasta med salsiccia og squash. En klassisk ret fra det italienske køkken med salsiccia pølser, tomat og pasta.
Se opskriften her
billede til pasta med salsiccia
Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara
Spaghetti carbonara som den skal laves med bacon og æg. En autentisk opskrift fra Rom, hvor man laver verdens bedste pastai alla carbonara.
Se opskriften her
spaghetti carbonara
Hjemmelavet pasta
Nem og lækker opskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan se og lære at lave frisk pasta fra bunden. Og intet slår en hjemmelavet pastadej.
Se opskriften her
Billede af hjemmelavet pasta.
Cacio e pepe
Cacio e Pepe er en helt enkel ret, som opstod i Rom, men som spises over hele verden. Her er pastaen svøbt i en cremet Grana Padano-sovs.
Se opskriften her
Cacio e pepe - italiensk pastaret
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.