• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Pasta - fakta, pastatyper og de bedste opskrifter

Pasta - fakta, pastatyper og de bedste opskrifter

Billede med pasta.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 7. august 2025 - Udgivet: 19. april 2025

Er pasta sundt eller usundt og hvad er næringsindholdet? Her får du fakta og opskrifter med pastaen, der anvendes i utallige populære retter verden over.

Oversigt over indhold
  • Er pasta sundt eller usundt og hvad er næringsindholdet? Her får du fakta og opskrifter med pastaen, der anvendes i utallige populære retter verden over.
  • Er pasta sundt?
  • Råd til køb af pasta
  • Top 10 populære pastatyper
  • Ekstra bonus: Andre populære typer
  • Mængde pr. person
  • Fakta om pasta
  • Grundtyper
  • Næringsindhold
  • Kogetips
  • Klassiske pastasaucer
  • Sjove og historiske facts
  • Opskrifter med pasta
  • Pasta med kødsovs
  • Lasagne
  • Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
  • Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
  • Lasagnette - nem opskrift på Knorrs klassiker
  • Pasta Napoletana
  • Pasta med salsiccia
  • Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara
  • Hjemmelavet pasta
  • Cacio e Pepe - pasta med ost og peber
  • Kommentarer

Pasta er nemt og hurtigt at tilberede, og så smager det tilmed lækkert – og hvem elsker ikke at få serveret en skøn pastaret?

Pastaen kan tilberedes på et utal af måder, og serveres både i varme og kolde retter, og den kan derfor uden problemer spises året rundt.

Pasta består primært af hvedemel, vand og/eller æg. Til fremstillingen af pastaen, kan der være brugt forskellige meltyper, som eksempelvis durum eller fuldkornsmel.

Du kan i øvrigt også meget nemt lave pastaen selv.

Er pasta sundt?

Pasta har i en lang årrække været en udskældt spise på grund af indholdet af gluten, stivelse og såkaldte tomme kalorier, men der er skam ingen grund til at bandlyse pastaen helt væk fra middagsbordet.

Den kan sagtens indgå i og være en del af en sund og varieret kost. I hvert fald så længe du vælger eksempelvis fuldkornspasta, og spiser det med måde som med så meget andet.

Pastaen kan nemlig være en god energi kilde, tilføre vigtige kostfibre i kosten, og ligeledes kan den hjælpe dig med at nå op på de 75 gram fuldkorn, som det anbefales at vi indtager hver dag ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Dog skal alle de 75 gram ikke kun komme fra pastaen, men også fra andre kornprodukter som blandt andet rugbrød, knækbrød og havregryn.

Se også: Pasta med rodfrugter

Råd til køb af pasta

Udbudet af pastaprodukter er stort, og dækker jo over alt fra den almindelinge spaghetti til pastaskruer, fettuccine og plader til lasagne.

Derfor kan det være svært at finde det rigtige. Men kig på varedeklarationerne i supermarkedet, og gå efter nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket.

Se bag på posen og tjek hvad pastaen er fremstillet af, dette kan blandt andet være fuldkornsmel, rugmel, eller fuldkornsdurum.

Så hvis du i forvejen spiser sundt og varieret, kan pastaen (fuldkorn) sagtens indgå i din kost 2-3 gange om ugen – bare husk grøntsagerne også.

Se også: Citronpasta med ærter og rucola

Top 10 populære pastatyper

1. Spaghetti

  • Lange, tynde strenge – den mest ikoniske pastatype
  • Perfekt med: Tomatsauce, bolognese, aglio e olio, carbonara

2. Penne

  • Rørformet pasta, skåret på skrå
  • God til: Cremede saucer, ovnretter og tomatsauce – saucen gemmer sig indeni!

3. Fusilli

  • Spiralformet pasta, som fanger sauce i snoningerne
  • Bruges ofte i: Pestosauce, salater og kødsaucer

4. Fettuccine

  • Flade, brede bånd af pasta (lidt som flade spaghetti)
  • Kendt for: Fettuccine Alfredo, svampesauce, fløde- og ostesaucer

5. Tagliatelle

  • Ligner fettuccine, men typisk lidt smallere
  • Perfekt til: Ragù, trøffelsauce og vildtsauce

6. Macaroni

  • Små, bøjede rør – især kendt fra mac and cheese
  • Også god i: Bagte retter og børnevenlige pastasalater

7. Lasagneplader

  • Flade, rektangulære plader brugt i lag-på-lag-retter
  • Klassiker: Lasagne bolognese eller grøntsagslasagne

8. Tortellini

  • Lille, fyldt pasta (ofte med ost, skinke eller spinat)
  • Serveres med: Smørsauce, suppe eller flødesauce

9. Ravioli

  • Firkantet, fyldt pasta – lidt større end tortellini
  • Populære fyld: Ricotta og spinat, svampe, oksekød, græskar

10. Linguine

  • Ligner spaghetti, men er fladere
  • Super til: Skaldyr, lette tomatsaucer og citronbaserede retter

Ekstra bonus: Andre populære typer

  • Rigatoni: Større, riflede rør, perfekte til tykke saucer
  • Orzo: Ligner ris, ideel til salater og supper
  • Gnocchi: Små, bløde "pasta-gnidninger" lavet af kartoffel – fantastisk med smørsalvie
  • Farfalline (butterfly): Søde sløjfer, især brugt i salater eller til børn

Se også: Straccetti med pasta - autentisk pastaret fra Rom

Mængde pr. person

Hvor meget pasta skal man så beregne pr. person? Det afhænger selvfølgelig af hvilken sammenhæng pastaen indgår i.

Altså hvilke andre ingredienser er i retten og hvad tilbehøret er. Men som en tommelfingerregel skal du beregne cirka 100 gram til hver person.

Her kan du i øvrigt læse mere om hvordan du koger pastaen, og hvorfor du ikke skal tilsætte fedtstof.

Fakta om pasta

  • Pasta er en dej lavet af durummel (hård hvede) og vand – og nogle gange med æg.
  • Det findes i hundredvis af former og størrelser: spaghetti, penne, fusilli, lasagne, farfalle, ravioli, osv.
  • Pasta er en hjørnesten i det italienske køkken, men spises og elskes i hele verden.

Grundtyper

  • Tørret pasta (pasta secca): Lang holdbarhed, fast konsistens
  • Frisk pasta (pasta fresca): Blødere, kortere kogetid, ofte lavet med æg
  • Ægpasta: Rigere smag og gulere farve – ofte brugt til fyldt pasta og frisk pasta
  • Fuldkornspasta: Lavet med hele korn → mere fiber og mere nøddeagtig smag
  • Glutenfri pasta: Lavet af fx majs, ris, linser eller kikærter

Næringsindhold

(pr. 100 g kogt pasta)

  • Kalorier: ca. 130–160 kcal
  • Kulhydrater: ca. 25–30 g
  • Protein: ca. 5 g
  • Lavt fedtindhold
  • God kilde til energi, B-vitaminer og jern (særligt fuldkornsvarianter)

Kogetips

  • Brug rigeligt vand og salt som havvand – det fremhæver smagen
  • Kog “al dente” (med lidt bid), så pastaen ikke bliver slatten
  • Skyl ikke pasta efter kogning (medmindre det skal bruges i kold salat) – det fjerner stivelsen, som hjælper saucen med at klæbe
  • Gem lidt pastavand til at jævne og binde saucen

Klassiske pastasaucer

  • Tomatbaserede: Napoli, arrabbiata, bolognese
  • Flødesaucer: Carbonara, alfredo, gorgonzola
  • Pesto: Basilikum, rød pesto, valnød, soltørret tomat
  • Oliebaserede: Aglio e olio (hvidløg og olie), puttanesca
  • Fyldt pasta: Ravioli med ost, spinat, svampe, kød osv.

Sjove og historiske facts

  • Pastaens oprindelse diskuteres: Mange tror det var Marco Polo, der bragte pasta til Italien fra Kina – men pasta eksisterede allerede i Italien før hans tid
  • Der findes over 350 registrerede pastatyper og mere end 1300 navne for dem (forskellige regioner = forskellige navne)
  • Oktober 25. er Verdens pastadag
  • Italienerne spiser i gennemsnit over 23 kg pasta om året per person

Opskrifter med pasta

Her får du 10 af de mest populære pastaretter på Madens Verden. Du kan søge mange flere frem i søgefeltet øverst på siden.

Pasta med kødsovs

4.8 fra 138 stemmer
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Gå til opskrift
billede med pasta med kødsovs

Lasagne

4.7 fra 133 stemmer
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Gå til opskrift
billede med lasagne

Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum

4.7 fra 32 stemmer
Spaghetti med bacon, der vendes i olivenolie med hvidløg og en smule chili. En både dejlig og hurtig italiensk ret, der også er fantastisk som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for spaghetti med bacon

Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

4.9 fra 12 stemmer
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Gå til opskrift
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

Lasagnette - nem opskrift på Knorrs klassiker

4.9 fra 39 stemmer
Opskrift på lasagnette, der er langt bedre end den velkendte fra Knorr. Lasagnetten laves med kødsovs og bechamelsovs.
Gå til opskrift
billede med lasagnette

Pasta Napoletana

5 fra 1 stemme
Få den nemme opskrift på Pasta Napoletana. En klassisk pastaret fra Napoli, og derfor er den italienske pastaret også kendt Spaghetti Napoli.
Gå til opskrift
billede med pasta napoletana.

Pasta med salsiccia

5 fra 2 stemmer
Få den nemme opskrift på pasta med salsiccia og squash. En klassisk ret fra det italienske køkken med salsiccia pølser, tomat og pasta.
Gå til opskrift
billede til pasta med salsiccia

Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara

4.6 fra 101 stemmer
Spaghetti carbonara som den skal laves med bacon og æg. En autentisk opskrift fra Rom, hvor man laver verdens bedste pastai alla carbonara.
Gå til opskrift
spaghetti carbonara

Hjemmelavet pasta

4.8 fra 49 stemmer
Nem og lækker opskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan se og lære at lave frisk pasta fra bunden. Og intet slår en hjemmelavet pastadej.
Gå til opskrift
Billede af hjemmelavet pasta.

Cacio e Pepe - pasta med ost og peber

5 fra 1 stemme
Cacio e Pepe er en helt enkel ret, som opstod i Rom, men som spises over hele verden. Her er pastaen svøbt i en cremet Grana Padano-sovs.
Gå til opskrift
Cacio e Pepe
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Forsiden lige nu

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.
Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)→ Se opskriften
provencalsk pastaret
Provencalsk pastaret uden kød→ Se opskriften
billederesultat for blomkålstærte
Blomkålstærte→ Se opskriften
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk
Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
broget hverdagsgryde
Broget hverdagsgryde (nem og klassisk gryderet)→ Se opskriften
Madplan uge 36
Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage→ Se opskriften
kyllingefarsbrød
Kyllingefarsbrød - sundt farsbrød med hakket kylling→ Se opskriften
Teriyaki gulerødder med salat
Teriyaki gulerødder med salat og nødder→ Se opskriften
salat med hvedekerner
Salat med hvedekerner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her