• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Myter om æg - her får du fem gange fup og fakta

Æg i æggebakke til artikel om myter om æg
Der sælges millioner og atter af millioner æg hvert år. Og det er forståeligt, da de er uundværlige i mange retter og indeholder en række gode næringsstoffer. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk

Opdateret:  16. november 2022 - Udgivet:  21. maj 2022

Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Myter om æg er der mange af. De hæver kolesteroltallet, er fuld af salmonella og meget andet. Her afliver og bekræfter vi fem forskellige myter.
  2. Myte 1: Æg kan give salmonella
  3. Myte 2: Rå æg i maden er farligt
  4. Myte 3: Æg giver højt kolesteroltal
  5. Myte 4: Æg er superfood
  6. Myte 5: Æg skal opbevares på køl

Myter om æg er der mange af. De hæver kolesteroltallet, er fuld af salmonella og meget andet. Her afliver og bekræfter vi fem forskellige myter.

Myter om æg har huseret i årevis. Nogle tillægger dem nærmest mirakuløse egenskaber og andre er bange for at blive syge af at spise æg.

Her får du de fem mest udbredte myter om æg og svar på, om de er fup eller fakta.

Myte 1: Æg kan give salmonella

Falsk og sandt. På grund af den skrappe kontrol er der stort set ikke salmonella i nogen danske æg længere.

Siden 1996 har antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella faldet enormt. I 2017 var der kun 16 danskere i løbet af et helt år, der fik salmonella.

Opskrift på klassisk omelet

Myte 2: Rå æg i maden er farligt

Falsk. Da risikoen for salmonella er så ubetydelig, når man spiser danske æg, kan du sagtens bruge rå æg i retter som hjemmelavede is og chokolademousse.

Du kan også bruge en rå æggeblomme til at toppe pariserbøffen eller den røgede sild med.

Hvis du laver mad, hvori der indgår rå æg, til særligt udsatte mennesker som syge, børn og gamle er det dog en god ide at bruge pasteuriserede æg.

Disse grupper bør heller ikke få blødkogte æg, hvis du vil være på den sikre side.

Sådan koger du et blødkogt æg

Myte 3: Æg giver højt kolesteroltal

Sandt. Æg indeholder både det gode umættet fedt og det mindre gode mættet fedt og selve blommen har et højt indhold af kolesterol.

Hvis du grovæder æg hele ugen, kan dit kolesteroltal stige.

Fødevareministeriet anbefaler, at vi ikke spiser mere end et æg dagligt.

De, der har et højt kolesteroltal, bør nøjes med tre-fire æg om ugen. Se dog: Må man spise æg med forhøjet kolesteroltal?

Sådan laver du gammeldags æggekage

Myte 4: Æg er superfood

Falsk og sandt. Æg har en række sunde egenskaber, og det er en af de myter eller udsagn, der skal ses i lyset af det anbefalede dagsindtag.

Der er både vitaminer, mineraler og proteiner i æg og så er de nærmest blottet fra kulhydrater.

Ægget indeholder blandt andet A- og B-vitaminer samt D-vitaminer, som er et vigtigt vitamin for vores knogler og muskler.

Til gengæld er der ikke C-vitaminer i ægget, så dem skal vi have gennem grøntsager og frugter.

Myte 5: Æg skal opbevares på køl

Sandt. I hvert fald hvis du bor i Danmark. I engelske butikker finder man nemlig æg på de samme hylder som mel og sukker.

De opbevarer ikke æg på køl i butikkerne, hvor danske myndigheder kræver, at butikker opbevarer æg i en temperatur på max. 12 grader.

Desuden anbefales vi at opbevare vores æg på køl.

Årsagen skal igen findes i salmonella-risikoen, da bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end på køl.

Se også: Skrabeæg, øko og frilandsæg - her er forskellen

Opskrifter med æg:

Æggewraps med spinat og kylling eller laks

Æggemuffins med spinat og bacon

Kilder: Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Altomkost.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    december 11, 2021 at 10:21 pm

    Kolesterol... Den evige kamp som myte man stadigvæk tror på.

    Det er sådan med Kolesterol, at Leveren selv producerer omkring 2,000 mg om dagen, og når man indtager Kolesterol, så producerer Leveren bare mindre, SMART! Det er andre faktorer som er skyldig... Forkert kost, ligesom allergier ikke har noget med den faktiske "allergi" at gøre, det er bare kroppen som er forvirret over falske fødevarer, og kan pludselig ikke kende forskel på rigtigt og forkert, lidt ligesom når en diabetiker's blood sukker stiger ved at drikke rent vand!

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her