Myter om æg er der mange af. De hæver kolesteroltallet, er fuld af salmonella og meget andet. Her afliver og bekræfter vi fem forskellige myter.
Myter om æg har huseret i årevis. Nogle tillægger dem nærmest mirakuløse egenskaber og andre er bange for at blive syge af at spise æg.
Her får du de fem mest udbredte myter om æg og svar på, om de er fup eller fakta.
Myte 1: Æg kan give salmonella
Falsk og sandt. På grund af den skrappe kontrol er der stort set ikke salmonella i nogen danske æg længere.
Siden 1996 har antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella faldet enormt. I 2017 var der kun 16 danskere i løbet af et helt år, der fik salmonella.
Myte 2: Rå æg i maden er farligt
Falsk. Da risikoen for salmonella er så ubetydelig, når man spiser danske æg, kan du sagtens bruge rå æg i retter som hjemmelavede is og chokolademousse.
Du kan også bruge en rå æggeblomme til at toppe pariserbøffen eller den røgede sild med.
Hvis du laver mad, hvori der indgår rå æg, til særligt udsatte mennesker som syge, børn og gamle er det dog en god ide at bruge pasteuriserede æg.
Disse grupper bør heller ikke få blødkogte æg, hvis du vil være på den sikre side.
Myte 3: Æg giver højt kolesteroltal
Sandt. Æg indeholder både det gode umættet fedt og det mindre gode mættet fedt og selve blommen har et højt indhold af kolesterol.
Hvis du grovæder æg hele ugen, kan dit kolesteroltal stige.
Fødevareministeriet anbefaler, at vi ikke spiser mere end et æg dagligt.
De, der har et højt kolesteroltal, bør nøjes med tre-fire æg om ugen. Se dog: Må man spise æg med forhøjet kolesteroltal?
Sådan laver du gammeldags æggekage
Myte 4: Æg er superfood
Falsk og sandt. Æg har en række sunde egenskaber, og det er en af de myter eller udsagn, der skal ses i lyset af det anbefalede dagsindtag.
Der er både vitaminer, mineraler og proteiner i æg og så er de nærmest blottet fra kulhydrater.
Ægget indeholder blandt andet A- og B-vitaminer samt D-vitaminer, som er et vigtigt vitamin for vores knogler og muskler.
Til gengæld er der ikke C-vitaminer i ægget, så dem skal vi have gennem grøntsager og frugter.
Myte 5: Æg skal opbevares på køl
Sandt. I hvert fald hvis du bor i Danmark. I engelske butikker finder man nemlig æg på de samme hylder som mel og sukker.
De opbevarer ikke æg på køl i butikkerne, hvor danske myndigheder kræver, at butikker opbevarer æg i en temperatur på max. 12 grader.
Desuden anbefales vi at opbevare vores æg på køl.
Årsagen skal igen findes i salmonella-risikoen, da bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end på køl.
Se også: Skrabeæg, øko og frilandsæg - her er forskellen
Opskrifter med æg:
Æggewraps med spinat og kylling eller laks
Æggemuffins med spinat og bacon
Kilder: Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Altomkost.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Kolesterol... Den evige kamp som myte man stadigvæk tror på.
Det er sådan med Kolesterol, at Leveren selv producerer omkring 2,000 mg om dagen, og når man indtager Kolesterol, så producerer Leveren bare mindre, SMART! Det er andre faktorer som er skyldig... Forkert kost, ligesom allergier ikke har noget med den faktiske "allergi" at gøre, det er bare kroppen som er forvirret over falske fødevarer, og kan pludselig ikke kende forskel på rigtigt og forkert, lidt ligesom når en diabetiker's blood sukker stiger ved at drikke rent vand!