• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Mozzarella - opskrifter og fakta om den cremede ost fra Syditalien

Mozzarella - opskrifter og fakta om den cremede ost fra Syditalien

Billede med mozzarella.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. april 2025 - Udgivet:  20. april 2025

Mozzarella er andet end den revet ost, vi kommer på pizza og lasagne. Her får du fakta og viden om den lækre ost - samt opskrifter og tips.

Mozzarella kan være en himmerigsmundfuld, blød og rund udenpå, cremet og nærmest flydende i midten.

Det kan også være de lettere kønsløse strimler af ost, vi drysser på en lasagne, inden den skal i ovnen.

Så hvad er det for en ost? Hvilken skal vi købe? Og er det vigtigt at vælge en mozzarella lavet på bøffelmælk? Det og meget mere kan du få svar på her.

Vi begynder i det 10. århundrede, hvor maurerne tog vandbøfler med til Sicilien. I det 12. århundrede ved historikere, at munke fra klosteret San Lorenzo i Capua fremstillede oste, de kaldte mozza.

100 år efter begyndte den type ost, vi kender, at blive solgt på markederne i Napoli og den første tekst, hvor navnet mozzarella nævnes stammer fra 1570.

Der er altså en lang og fornem tradition bag de oste, vi bruger som det lækre midtpunkt i en frisk tomatsalat med basilikum. Eller kommer på en god, italiensk pizza.

Bøffel eller ej

Det er muligt at købe mozzarella fremstillet af ganske almindelig komælk. Mange oste smager udmærket, selvom de er baseret på koens mælk i stedet for bøffelens.

Men der er alligevel mere smag og bid i bøffelmozzarella, da bøflers mælk er federe og sødere.

Skal du have en autentisk, traditionel mozzarella, er den lavet på frisk sødmælk fra bøffelen og har navnet 'Mozzarella di Bufala Campana'.

Det er den eneste type, som er PDO-certificeret (Protected Designation of Origin) og den klassiske syditalienske ost.

I Danmark kan vi blandt andet købe Castellis bøffelmozzarella i en pose.

Mozzarella har mange størrelser og former. Vi kender typisk den kuglerunde, porcelænshvide ost, men man kan også få nydelige flettede mozzarella.

Størrelserne varierer fra 10 gram helt op til tre kilo.

Sådan laves mozzarella

Mozzarella di Bufala Campana laves ved at varme den friske bøffelmælk op til 33-39 grader. Herefter tilsættes osteløbe fra gårsdagens produktion, hvorefter mælken koagulerer under omrøring. Efter ostemassen er helt smuldret tørt, deles væsken i bunden og den tørre masse i hvert sit kar.

Den flydende del, vallen, bruges til at lave ricotta af, den tørre del tilsættes kogende vand lidt efter lidt, så den smelter og bliver lettere tyggegummiagtig.

Imens bliver massen rørt rundt konstant for så at blive æltet og formet med hænderne. Til sidst kommes osten i en maskine, der sørger for at spytte den ud i runde kugler, som lægges i saltvand i tanke.

En proces, der har mange år på bagen, og hvor det meste stadig laves ved håndkraft.

Opbevaring

Du kan opbevare mozzarellaen i køleskabet, men den skal tages ud et par timer, før den skal spises. Ellers får man ikke fuldt udbytte af smagen.

Køber du en frisk mozzarella fra et marked i Italien, skal den spises samme dag.

Hvad er mozzarella?

  • Mozzarella er en italiensk friskost, oprindeligt lavet af mælk fra vandbøfler (mozzarella di bufala).
  • I dag laves den også ofte af komælk (fior di latte), især uden for Italien.
  • Navnet kommer fra det italienske "mozzare", som betyder at skære af – fordi osten formes ved håndskæring.

Smag og tekstur

  • Smagen er mild, frisk og let syrlig, med en blød og elastisk konsistens.
  • Når den er frisk, er den saftig og let pborøs – og perfekt til kolde retter.
  • Smelter flot ved opvarmning og bliver cremet og gylden.

Sådan bruges mozzarella

Mozzarella er super alsidig og bruges i mange klassikere:

  • Pizza – uundværlig topping i både Napoli og resten af verden
  • Caprese-salat – med tomater, basilikum og olivenolie
  • Lasagne og gratiner – smelter flot og giver god tråd
  • Panini og toasts – for en cremet fyldning
  • Pasta og aubergine parmigiana
  • Friteret mozzarella (eks. mozzarellasticks eller arancini)

Sundhedsprofil

  • Mozzarella er rig på:
    • Protein
    • Calcium – godt for knogler
    • Fosfor og B12-vitamin
  • Kalorieindhold varierer – bøffelmozzarella har mere fedt end komælksversionen
  • Findes også som light-versioner, hvis man ønsker mindre fedt

Opbevaring

  • Frisk mozzarella opbevares i sin lage i køleskab
  • Holdbarheden er kort – bør spises inden for et par dage efter åbning
  • Fås også i tørret form (til pizza) med længere holdbarhed
  • Frisk mozzarella bør ikke fryses, da teksturen ændres

Fun facts

  • Mozzarella di Bufala Campana har beskyttet oprindelsesbetegnelse (DOP) i EU
  • Traditionelt formes kuglerne i hånden og lægges i saltet valle
  • Mozzarella er en del af den klassiske "pizza margherita" – en hyldest til Italiens flag
  • Mozzarella produceret af vandbøffelmælk er hvidere og mere cremet end komælksversionen.

Opskrifter med mozzarella

Her får du nogle udvalgte opskrifter med mozzarella fra Madens Verden:

Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift

5 fra 4 stemmer
Nemme og lækre mozzarellaspyd med melon, parmaskinke og basilikum. En skøn italiensk forret på spyd, der smager af sol og sommer.
Gå til opskrift
mozzarellaspyd med melon, skinke og basilikum

Caprese salat

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på en caprese salat, der er en lækker forret fra Italien. Laves super nemt med tomat, mozzarella og basilikum.
Gå til opskrift
caprese salat

Arancini - fyldte risottokugler med mozzarella

5 fra 4 stemmer
Arancini er kugler af risotto fyldt med mozzarella. De er helt vildt lækre og perfekte som en snack eller en forret.
Gå til opskrift
Arancini

Pizzasnegle

4.8 fra 8 stemmer
Få en nem opskrift på lækre pizzasnegle. Små og velsmagende pizzaer, der bages med skinke og revet mozzarella. Gode til madpakken.
Gå til opskrift
billede med Pizzasnegle der er klar til servering

Italiensk kyllingeret - Jill Bidens egen opskrift

4.8 fra 14 stemmer
Italiensk kyllingeret i fad a la USA's førstedame Jill Biden. Kyllingebryst paneres og simrer i ovnen med en lækker tomatsovs og mozzarella.
Gå til opskrift
Italiensk kyllingeret

Mørbrad med mozzarella og parmaskinke

4.6 fra 8 stemmer
Her får du en lækker opskrift på mørbrad med mozzarella og parmaskinke. Det er himmelsk gode mørbradbøffer, der er behørigt pakket ind.
Gå til opskrift
mørbrad med mozzarella

Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum

5 fra 2 stemmer
Kylling caprese er en italiensk inspireret ret, og her er den nemme opskrift. Laves med kyllingefilet, mozzarella, tomat og basilikum.
Gå til opskrift
kylling caprese

Lækker speltsalat med bagte tomater og mozzarella

4.8 fra 4 stemmer
Min opskrift på en nem og lækker speltsalat med bagte tomater. Fyldig og sund salat med perlespelt, ovnbagte tomater og mozzarella. God salat som tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for speltsalat med bagte tomater

Pasta med kødboller

4.8 fra 5 stemmer
Her får du en lækker opskrift på pasta med kødboller. En nem pastaret i fad, der laves med pastasauce og mozzarella. Meget børnevenlig.
Gå til opskrift
pasta med kødboller

Bønnesalat

4.6 fra 5 stemmer
Min opskrift på en klassisk og nem bønnesalat. Salaten laves let med grønne bønner (friske eller frosne), tomater, rødløg og mozzarella.
Gå til opskrift
billederesultat for bønnesalat med tomater og rødløg
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her