Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Mozzarella - opskrifter og fakta om den cremede ost fra Syditalien

Mozzarella - opskrifter og fakta om den cremede ost fra Syditalien

Billede med mozzarella.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS

Mozzarella er andet end den revet ost, vi kommer på pizza og lasagne. Her får du fakta og viden om den lækre ost - samt opskrifter og tips.

Indhold
  • Mozzarella er andet end den revet ost, vi kommer på pizza og lasagne. Her får du fakta og viden om den lækre ost - samt opskrifter og tips.
  • Bøffel eller ej
  • Sådan laves mozzarella
  • Opbevaring
  • Hvad er mozzarella?
  • Smag og tekstur
  • Sådan bruges mozzarella
  • Sundhedsprofil
  • Opbevaring
  • Fun facts
  • Opskrifter med mozzarella
  • Kommentarer

Mozzarella kan være en himmerigsmundfuld, blød og rund udenpå, cremet og nærmest flydende i midten.

Det kan også være de lettere kønsløse strimler af ost, vi drysser på en lasagne, inden den skal i ovnen.

Så hvad er det for en ost? Hvilken skal vi købe? Og er det vigtigt at vælge en mozzarella lavet på bøffelmælk? Det og meget mere kan du få svar på her.

Vi begynder i det 10. århundrede, hvor maurerne tog vandbøfler med til Sicilien. I det 12. århundrede ved historikere, at munke fra klosteret San Lorenzo i Capua fremstillede oste, de kaldte mozza.

100 år efter begyndte den type ost, vi kender, at blive solgt på markederne i Napoli og den første tekst, hvor navnet mozzarella nævnes stammer fra 1570.

Der er altså en lang og fornem tradition bag de oste, vi bruger som det lækre midtpunkt i en frisk tomatsalat med basilikum. Eller kommer på en god, italiensk pizza.

Bøffel eller ej

Det er muligt at købe mozzarella fremstillet af ganske almindelig komælk. Mange oste smager udmærket, selvom de er baseret på koens mælk i stedet for bøffelens.

Men der er alligevel mere smag og bid i bøffelmozzarella, da bøflers mælk er federe og sødere.

Skal du have en autentisk, traditionel mozzarella, er den lavet på frisk sødmælk fra bøffelen og har navnet 'Mozzarella di Bufala Campana'.

Det er den eneste type, som er PDO-certificeret (Protected Designation of Origin) og den klassiske syditalienske ost.

I Danmark kan vi blandt andet købe Castellis bøffelmozzarella i en pose.

Mozzarella har mange størrelser og former. Vi kender typisk den kuglerunde, porcelænshvide ost, men man kan også få nydelige flettede mozzarella.

Størrelserne varierer fra 10 gram helt op til tre kilo.

Sådan laves mozzarella

Mozzarella di Bufala Campana laves ved at varme den friske bøffelmælk op til 33-39 grader. Herefter tilsættes osteløbe fra gårsdagens produktion, hvorefter mælken koagulerer under omrøring. Efter ostemassen er helt smuldret tørt, deles væsken i bunden og den tørre masse i hvert sit kar.

Den flydende del, vallen, bruges til at lave ricotta af, den tørre del tilsættes kogende vand lidt efter lidt, så den smelter og bliver lettere tyggegummiagtig.

Imens bliver massen rørt rundt konstant for så at blive æltet og formet med hænderne. Til sidst kommes osten i en maskine, der sørger for at spytte den ud i runde kugler, som lægges i saltvand i tanke.

En proces, der har mange år på bagen, og hvor det meste stadig laves ved håndkraft.

Opbevaring

Du kan opbevare mozzarellaen i køleskabet, men den skal tages ud et par timer, før den skal spises. Ellers får man ikke fuldt udbytte af smagen.

Køber du en frisk mozzarella fra et marked i Italien, skal den spises samme dag.

Hvad er mozzarella?

  • Mozzarella er en italiensk friskost, oprindeligt lavet af mælk fra vandbøfler (mozzarella di bufala).
  • I dag laves den også ofte af komælk (fior di latte), især uden for Italien.
  • Navnet kommer fra det italienske "mozzare", som betyder at skære af - fordi osten formes ved håndskæring.

Smag og tekstur

  • Smagen er mild, frisk og let syrlig, med en blød og elastisk konsistens.
  • Når den er frisk, er den saftig og let pborøs - og perfekt til kolde retter.
  • Smelter flot ved opvarmning og bliver cremet og gylden.

Sådan bruges mozzarella

Mozzarella er super alsidig og bruges i mange klassikere:

  • Pizza - uundværlig topping i både Napoli og resten af verden
  • Caprese-salat - med tomater, basilikum og olivenolie
  • Lasagne og gratiner - smelter flot og giver god tråd
  • Panini og toasts - for en cremet fyldning
  • Pasta og aubergine parmigiana
  • Friteret mozzarella (eks. mozzarellasticks eller arancini)

Sundhedsprofil

  • Mozzarella er rig på:
    • Protein
    • Calcium - godt for knogler
    • Fosfor og B12-vitamin
  • Kalorieindhold varierer - bøffelmozzarella har mere fedt end komælksversionen
  • Findes også som light-versioner, hvis man ønsker mindre fedt

Opbevaring

  • Frisk mozzarella opbevares i sin lage i køleskab
  • Holdbarheden er kort - bør spises inden for et par dage efter åbning
  • Fås også i tørret form (til pizza) med længere holdbarhed
  • Frisk mozzarella bør ikke fryses, da teksturen ændres

Fun facts

  • Mozzarella di Bufala Campana har beskyttet oprindelsesbetegnelse (DOP) i EU
  • Traditionelt formes kuglerne i hånden og lægges i saltet valle
  • Mozzarella er en del af den klassiske "pizza margherita" - en hyldest til Italiens flag
  • Mozzarella produceret af vandbøffelmælk er hvidere og mere cremet end komælksversionen.

Opskrifter med mozzarella

Her får du nogle udvalgte opskrifter med mozzarella fra Madens Verden:

Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
Nemme og lækre mozzarellaspyd med melon, parmaskinke og basilikum. En skøn italiensk forret på spyd, der smager af sol og sommer.
Se opskriften her
mozzarellaspyd med melon, skinke og basilikum
Caprese salat
Her får du min opskrift på en caprese salat, der er en lækker forret fra Italien. Laves super nemt med tomat, mozzarella og basilikum.
Se opskriften her
caprese salat
Arancini - fyldte risottokugler med mozzarella
Arancini er kugler af risotto fyldt med mozzarella. De er helt vildt lækre og perfekte som en snack eller en forret.
Se opskriften her
Arancini
Pizzasnegle
Få en nem opskrift på lækre pizzasnegle. Små og velsmagende pizzaer, der bages med skinke og revet mozzarella. Gode til madpakken.
Se opskriften her
billede med Pizzasnegle der er klar til servering
Italiensk kyllingeret - Jill Bidens egen opskrift
Italiensk kyllingeret i fad a la USA's førstedame Jill Biden. Kyllingebryst paneres og simrer i ovnen med en lækker tomatsovs og mozzarella.
Se opskriften her
Italiensk kyllingeret
Mørbrad med mozzarella og parmaskinke
Her får du en lækker opskrift på mørbrad med mozzarella og parmaskinke. Det er himmelsk gode mørbradbøffer, der er behørigt pakket ind.
Se opskriften her
mørbrad med mozzarella
Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
Kylling caprese er en italiensk inspireret ret, og her er den nemme opskrift. Laves med kyllingefilet, mozzarella, tomat og basilikum.
Se opskriften her
kylling caprese
Lækker speltsalat med bagte tomater og mozzarella
Min opskrift på en nem og lækker speltsalat med bagte tomater. Fyldig og sund salat med perlespelt, ovnbagte tomater og mozzarella. God salat som tilbehør.
Se opskriften her
billederesultat for speltsalat med bagte tomater
Pasta med kødboller
Her får du en lækker opskrift på pasta med kødboller. En nem pastaret i fad, der laves med pastasauce og mozzarella. Meget børnevenlig.
Se opskriften her
pasta med kødboller
Bønnesalat
Min opskrift på en klassisk og nem bønnesalat. Salaten laves let med grønne bønner (friske eller frosne), tomater, rødløg og mozzarella.
Se opskriften her
billederesultat for bønnesalat med tomater og rødløg
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.