Se her hvad forskellen er pรฅ mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato, og se hvilke fรธdevarer, der pรฅ trods af dato, stadig kan spises.
Du har sikkert ogsรฅ stรฅet med en liter mรฆlk eller en bakke รฆg, hvor datoen for mindst holdbar til er overskredet, og skal man sรฅ smide fรธdevarerne ud? Eller kan de stadig bruges?
Her kigger vi lidt nรฆrmere pรฅ hvad mindst holdbar helt prรฆcist dรฆkker over, og hvad denne dato betyder for en rรฆkke almindelige fรธdevarer.
Her er ogsรฅ nogle helt generelle gode rรฅd nรฅr varerne er forbi holdbarhedsdatoen.
Forskel pรฅ mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato
Vi starter med forskellen pรฅ mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato, for her er der nemlig en ret sรฅ vigtig forskel.
Den sidste anvendelsesdato er den mest kritiske og alvorlige.
Denne type fรธdevarer kan nemlig udgรธre en sundhedsmรฆssig risiko for dig, hvis varen er for gammel.
Det drejer sig blandt andet om kรธd, kylling, pรฅlรฆg og den slags. Herunder ogsรฅ fisk.
Derfor skal du altid kassere madvarer, der har overskredet sidste anvendelsesdato, uanset om varen lugter grimt eller ej.
Mindst holdbar til kan mรฅske bruges
Hvis derimod kigger pรฅ fรธdevarer med mindst holdbar til (eller bedst fรธr), sรฅ er der ikke umiddelbart nogen grund til at kassere disse varer uden videre.
For selvom datoen her er overskredet, sรฅ kan du faktisk ofte sagtens spise dem, uden at de er en sundsmรฆssig risko for dig.
I denne kategori finder vi blandt andet juice, havregryn, hvedemel, mรฆlk, smรธr, marmelade meget andet. Herunder ogsรฅ dรฅsemad som makrel i tomat og hakkede tomater, men ogsรฅ sodavand og sรฅ videre.
For hvis du har opbevaret den pรฅgรฆldende madvare som den skal, ja sรฅ er holdbarheden faktisk ofte lรฆngere end angivet.
Dette gรฆlder sรฅ lรฆnge varerne ikke er รฅbnet, for herefter gรฆlder selvfรธlgelig den dato, der er angivet omkring holdbarhed efter รฅbning.
Lugt om maden er dรฅrlig
Nรฅr vi taler om mad i kategorien mindst holdbar til eller bedst fรธr, sรฅ du kan du lugte eller smage om den stadig kan bruges. Uden risiko for at blive syg af den.
Her har Fรธdevarestyrelsen udgivet en rรฆkke gode rรฅd, sรฅ alt for meget mad ikke bare ender i skraldespanden uden grund.
Et eksempel er mug, For selvom der kun er en lille mugplet pรฅ eksempelvis en peberfrugt, kan der godt vรฆre spredt skimmelsvampe langt ind i peberfrugten, og derfor er det ikke nok blot at skรฆre det mugne omrรฅde vรฆk. Sรฅ den duer ikke.
Men er der gรฅet rรฅd i din peberfrugt, kan du godt skรฆre det vรฆk og spise resten. Sรฅ den er altsรฅ god nok.
Og sรฅ kan fรธdevaren vรฆre misfarvet, slimet eller harsk, men dette bliver du som udgangspunkt ikke syg af. Selvom det selvfรธlgelig ikke er lรฆkkert.
I det hele taget er det gode rรฅd, at du bruger din lugtesans hvis du er i tvivl om fรธdevaren er god nok pรฅ den anden side af mindst holdbar til datoen.
Hvis maden er blevet for gammel, kan den fรฅ en ubehageligt sur eller harsk lugt. Lugter fรธdevaren uappetitlig, bรธr du ikke spise den. Eksempelvis for gammel mรฆlk kommer til at lugte grimt og surt og er fyldt med klumper. Sรฅ her opdager du straks at mรฆlken skal kasseres.
Smag om maden er for gammel
Fรธdevarestyrelsen siger ogsรฅ, at hvis maden lugter og ser fin ud, kan man smage pรฅ en lille smule af den. Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den, og den skal derfor ikke smides ud.
Men smager maden derimod dรฅrligt, skal du smide den ud. Husk at du ikke bliver syg af at have smagt pรฅ maden.
Du bliver nemlig ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordรฆrver din mad.
Og her kigger vi nu nรฆrmere pรฅ fem konkrete fรธdevarer og deres holdbarhed efter udlรธbsdato.
Mindst holdbar til pรฅ รฆg
Hvem har ikke stรฅet med en bakke รฆg, der har overskredet datoen for mindst holdbar til, og hvad gรธr man sรฅ? Det er jo synd at smide รฆggene ud.
Men det behรธver du bestemt heller ikke, og รฆggene kan normalt sagtens holde sig lidt lรฆngere end angivet pรฅ pakken.
Slรฅ et รฆg ud i en skรฅl, og lugt til det. Hvis ikke det lugter grimt og dรฅrligt, ja sรฅ kan du sagtens bruge det.
Et godt forslag er, at bruge det i retter, hvor รฆggene varmes op, herunder i en รฆggekage eller kogt รฆg.
Kartofler med spirer
Det sker jo ogsรฅ, at kartofler begynder at spire fordi man ikke har nรฅet at bruge dem. Men er kartofler med spirer for gamle, og skal de smides ud?
Nej, pรฅ ingen mรฅde. Du kan sagtens spise spirede kartofler uden risiko.
Til gengรฆld skal du altid smide grรธnne kartofler ud, og her er det ikke nok kun at skรฆre det grรธnne fra.
Hele kartoflen skal kasseres, da den indeholder giftstoffet solanin, som du kan blive syg af.
Rugbrรธd over mindst holdbar til dato
Rugbrรธd er desvรฆrre ogsรฅ en af de madvarer, som vi danskere ofte kasserer uden grund.
For selvom rugbrรธdet er forbi mindst holdbar til datoen, sรฅ kan det stadig sagtens spises.
Igen gรฆlder rรฅdet om at smage pรฅ det, og hvis smagen er ok, ja sรฅ kan du roligt spise det.
Men hvis der er mug pรฅ rugbrรธdet, sรฅ skal det helst smides ud.
Og nej, du kan ikke skรฆre muggen fra, riste brรธdet og sรฅ tro at alt er godt. Sรฅdan fungerer det desvรฆrre ikke.
Typisk bliver franskbrรธd i รธvrigt hurtigere ramt af mug end rugbrรธd, fordi der er mere surdej og dermed syre i rugbrรธdet end i det lyse franskbrรธd.
Sรฅ er brรธdet muggent, sรฅ skal det det smides ud.
Kรธdpรฅlรฆg som rullepรธlse og hamburgerryg
Hvis vi kigger lidt nรฆrmere pรฅ kรธdpรฅlรฆg som blandt andet rullepรธlse, roastbeef, hamburgerryg og den slags, sรฅ er regelen her helt klar.
Her skal du nemlig altid kassere pรฅlรฆgget, nรฅr det er forbi sidste anvendelsesdato.
Sรฅ selvom pรฅlรฆgsskiverne i pakken mรฅske lugter fint, sรฅ skal det kasseres. Ogsรฅ selvom det er rรธget.
ร rsagen er risiko for blandt andet listeria, sรฅ her er der ingen vej udenom skraldespanden.
Derfor skal du huske at spise pรฅlรฆgget inden det nรฅr frem til den sidste anvendelsesdato.
Holdbarhed pรฅ gรฆr
Gรฆr har ogsรฅ en sidste holdbarheds dato, men kan man stadig bruge gรฆren selvom datoen er overskredet?
Ja, det kan du umiddelbart sagtens.
Tjek at der ikke er dannet mug pรฅ gรฆren, for sรฅ skal den kasseres;. Men ellers kan du bare bage lรธs.
Datoen her er med til at sikre, at du kommer levende gรฆrceller i din dej, sรฅ gรฆr kan altsรฅ sagtens anvendes pรฅ den anden side af holdbarhedsdatoen.
Er gรฆren for gammel kan du dog risikere, at dit brรธd ikke rigtigt hรฆver, men det er altsรฅ ikke farligt.
Her kan du i รธvrigt se listen med de senest tilbagekaldte fรธdevarer i Danmark.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mig
Har flere gange spist pรฅlรฆg ( hamburgerryg osv. ) efter kรธleskabsdato uden problemer og lever altsรฅ endnu. Har ogsรฅ flere gange spist lidt grรธnne kartofler.
Lili
Vil bare lige sige, at รฆg kan holde sig MEGET lรฆngere end "bedst fรธr" datoen. I Grรธnland var der fรธr i tidender sat nye mรฆrkater pรฅ รฆggebakkerne, der udskรธd "bedst fรธr" datoen en hel mรฅned (ved ikke, om det stadig gรธres!) og pรฅ landet gemte man fรธr i tiden รฆg i 2 mรฅneder, nรฅr hรธnseholdet "holdt pause".
Lis Heisselberg
Hej Holger
Tak for alle dine dejlige opskrifter, som jeg gรธr flittigt brug af. Jeg har dog en lille bรธn til dig og alle andre madskribenter: Kan du ikke skrive vรฆgt i stedet for et "lille spidskรฅl", "et stort lรธg", "2 porrer" osv. Det gรธres for det meste, nรฅr det drejer sig om vรฆske, at det altsรฅ angives i dl, ml m.m. , og det ville vรฆre rigtig dejligt, hvis det ogsรฅ var gรฆldende for de faste ingredienser. Tak fordi du ofte skriver stรธrrelsen pรฅ ildfaste fade, forme osv., det er dejligt, det mangler hos mange andre.
Med venlig hilsen
Lis Heisselberg
Maddie
Hvad med natron? (ikke bagepulver)