Langtidsstegt og braiseret oksespidsbryst bliver mørt som smør, og samtidig får du den absolut bedste sovs, der har simret i 4,5 timer.
Du har sikkert aldrig smag noget så godt som et stykke langtidsstegt og braiseret oksespidsbryst!
Kødet bliver simpelthen så mørt, når det steges ved lav varme i fire timer og 30 minutter i ovnen.
Info om opskriften
Oksespidsbrystet brunes først ved høj varme, hvorefter det steges (braiseres) ved svag varme i hønsefond ved 125 grader.
Når kødet kommer ud af ovnen, kan du trevle det fra hinanden.
Og skyen koger du op med lidt piskefløde - og vupti, så har du en helt vidunderlig sovs til oksestegen.
Her er der tale om langtidsstegt oksesteg, der kræver du giver dig god tid. Men det er det hele værd.
Opskriften er til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
Opskrift på oksespidsbryst
Oksespidsbryst
Ingredienser
- 1 kg oksespidsbryst
- 1 spsk brun farin
- 1 tsk salt
- 2-3 fed hvidløg - pressede
- 1 potte rosmarin
- 1 dl olivenolie
- 5 dl hønsefond
- 1 dl piskefløde
Fremgangsmåde
- Bland først brun farin og salt sammen.
- Tjek dit stykke oksespidsbryst for store fedtklatter eller andet urent, og fjern det.
- Kom en god klat smør på en meget varm pande, og brun hurtigt kødet et halvt minut på hver side. Tag det af.
- Gnub nu brun farin/salt-blandingen grundigt ind i kødet. Lad det trække et kvarter.
- Bland olivenolie, presset hvidløgsfed og finthakket rosmarin sammen, og fordel det på oversiden af stegen. Lad trække yderligere et kvarter.
- Læg oksespidsbrystet i et ovnfast fad, og hæld en halv liter hønsefond ved. Læg også gerne et par kviste timian eller rosmarin ved.
- Pak fadet ind i sølvpapir, så det lukker helt tæt.
- Stil kødet ind i en forvarmet ovn ved 130 grader varmluft, og nu skal det stege her i fire timer og 30 minutter.
- Tag så den langtidsstegte og braiserede oksesteg ud af ovnen, og pak den ind i et andet stykke sølvpapir og et viskestykke. Nu skal den hvile i 30 minutter.
- Imens kan du passende lave lidt ovnstegte kartofler og bagte cherrytomater.
- Skyen koger du op i en kasserolle, reducerer den lidt (koges ind), og giver den lidt madkulør, så den får en mørkere farve. Jævn den med lidt Maizena udrørt i en smule koldt vand, og tilsæt piskefløde.
- Smag til med friskkværnet peber og en teskefuld sukker. Evt. også gerne lidt gastrik.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Skær så oksespidsbryst i skiver, og anret sammen med kartofler, lidt rodfrugter og cherrytomater.
Opdateret opskrift
NOTE: Opskriften er opdateret med en lidt længere stegetid efter flere forsøg.
Så giv oksespidsbrystet fire timer og 30 minutter, hvorefter du er sikker på et godt resultat og et meget mørt stykke kød.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Sonja
Super god, den servere jeg næste gang vi får gæster. 😊
Jakob
Jeg har nu prøvet at lave den nogle gange, men jeg oplever simpelthen at det bliver lidt “gummiagtig” at tygge i.
Smager er rigtig god men jeg syntes godt det kunne blive mere mørt- hvad gør jeg forkert?
Hjælper det at prøve give den 5,5 time i ovnen i stedet?
Skal jeg evt. have mede væske ved ?
Rasmus
Hej. Jeg har prøvet opskriften med nyretapper i stedet for spidsbryst, og det bliver den rene gudespise! Jeg har også prøvet at sætte den over aftenen før ved 90 grader, ikke varmluft, så den når at få 15-16 timer i ovnen - det bliver den ikke ringere af! Rosmarin er normalt ikke min favorit krydderurt, men i denne opskrift kan den nærmest kun få for lidt 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Rasmus
Tusind tak for din fine tilbagemelding, og dine gode råd er hermed givet videre til andre, der vil have mad med god smag 🙂
Alt det bedste
Holger
Rasmus
Jeg springer forresten også piskefløden over, da min hustru er laktoseintolerant, men et skvæt gastrik fra Fejø Cider afrunder saucen perfekt 👌🏻
Lars
Hej Holger jeg er lidt tids presset kan jeg brune stegen af aften før at den skal i ovnen??
Holger Rørby Madsen
Hej Lars
Nej, det ville jeg ikke gøre. Og det tager ikke så lang tid at gøre.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Alt det bedste
Holger
Ida
Jeg har lavet den (både bruning og ovnstegning) i en stor Le Creuset stegegryde og det blir fantastisk, både steg og sovs. Mørt og med masser af smag. Tror det handler om at der skal lukkes godt af fir at beholde damp og væde
Morten Hermansen
Rigtigt lækkert resultat!
Jeg vil gerne lave det med et fuldt oksespidsbryst noget nær 6-7 kg. Vil det således være samme stegetid, eller skal det have længere tid i ovnen?
Mvh Morten
Jesper
Har lavet dette med et "blandet" resultat.
Halvdelen af spidsbrystet blev mørt og lækkert, og den anden halvdel var noget mere gummiagtigt, jeg må gå ud fra, at det må være den udskæring jeg nok har fået.
Eva
Lidt tør og kedelig, og sovsen var noget smagsløs, selvom jeg ellers spædede den op efter alverdens trick.
Benny
Adversel! Følg ikke denne opskrift med et stykke godt spidsbryst. Bliver helt tørt og sejt som en gummibold.
Øv.
Holger Rørby Madsen
Hej Benny
Tak for din tilbagemelding, men det har jeg godt nok aldrig oplevet at det blev?
Hvad har du gjort?
De bedste hilsner
Holger
Lars Kofoed
Kan man tilføje gulerødder, løg og bladselleri til fadet for at få mere smag til sovsen?
Holger Rørby Madsen
Hej Lars
Det klan du tro - det kan du sagtens. Knoldselleri er også godt 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste og god weekend
Holger
Josefine
Kan man lægge nogen grøntsager med i sovsen ved stegningen? Fx gulerod?
Gitte
Hej Holger tror du man kan sætte temp. ned til 110 g. og gi det en time mere.... er nemlig ikk hjemme så tiden passer 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Jeg vil faktisk tro du kan nøjes med en halv time mere med den temperatur 🙂
Og ellers kan du sætte den til 100 grader, hvis det skal passe med en time mere.
Håber det hjælper.
Alt det bedste
Holger
Anette
Vi er meget begejstret for din spidsbrystopskrift. Jeg plejer stege ca 1 kg. Nu skal jeg stege 1,8 kg. Jeg tilbereder i stegepose. Er det stadig 130 gr i 4½ time eller skal det gå langsommere, når stegen er så stor? Hvad skal kernetemperaturen være?
Holger Rørby Madsen
Hej Anette
Mange tak for det - det er jeg glad for at høre.
Du kan blot anvende samme stegetid, det har i hvert fald fungeret fint for meget når jeg har haft et større stykke oksespidsbryst.
Du behøver ikke tjekke kernetemperatur her, da kødet vil være gennemstegt og meget mørt.
De bedste hilsner
Holger
Jørgen
ALT FOR SALT, og nærmest uspiselig.
Hvad F..... gik der lige galt der med alt det salt ???????
Holger Rørby Madsen
Hej Jørgen
Det lyder ikke rart. Det er altid en udfordring når der er bouillon med sammen med saltet kød. Og der er ikke noget værre end for saltet mad. Jeg har lige opdateret til en LILLE spiseskefuld salt - man kan jo altid smage til hvis der mangler salt til sidst.
Jeg har dog ikke selv oplevet problemet, da jeg jo altid i opskrifterne skriver præcist hvad jeg har anvendt.
De bedste hilsner
Holger
Per
Jeg har brugt jeres opskrift . Der er sq alt for meget SALT. Måske en teske.
Der ødelagde i lige en god sauce...
Pia
Jeg har nu prøvet at lave den i min stegeso. Den blev fantastisk. Tak for en super opskrift