Oversigt over indhold
Kransekage - nem og lækker opskrift
Ingredienser
- 250 g marcipan - ren rå marcipan
- 100 g flormelis
- 1 pasteuristeret æggehvide - svarende til 30 gram
- 75 g flormelis
- 0,5 pasteuriseret æggehvide - svarende til 15 gram
Fremgangsmåde
- Skær eller pluk marcipan i mindre stykker og kom det i en skål sammen med flormelis og pasteuristeret æggehvide. Ælt det hele sammen til du har en samlet masse enten med hænderne eller i en røremaskine.
- Kom lidt flormelis på bordet så massen ikke klistrer fast til bordet. Del kransekagemassen i 2 stykker og rul hvert stykke til cirka 2 cm tykke stænger.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Skær hver marcipanstang i 6 lige store stykker. Form hvert stykke til en trekantet top ved at presse let på siderne og op, så du får den karakteristiske trekantede form. Klistrer kransekagemassen meget, kan du fugte fingrene i lidt vand.
- Kom de trekantede kransekagestykker på bagepladen med bagepapir og lad dem stå og sætte sig 20-30 minutter inden de bages.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme og bag dem derefter i cirka 10-12 minutter til de er flotte og gyldne. Bagetiden afhænger naturligvis af, hvor hårdt din ovn varmer.
- Lad kransekagerne afkøle helt inden du kommer glasur på.
- Pisk flormelis og pasteuriseret æggehvide sammen til glasur, der gerne må være temmelig tyktflydende, så den ikke løber for meget ud.
- Kom glasuren i en frysepose og klip et lillebitte hul i et af hjørnerne.
- Træk streger af glasur frem og tilbage i zigzagmønster over kransekagestykker. Lad glasuren tørre helt, inden du serverer den hjemmelavede kransekage.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på kransekage
Der er næsten ikke noget bedre end hjemmelavet kransekage, og denne kransekagemasse er samtidig også meget nem at lave.
Du kan også lave en større portion og lave et kransekagetårn, hvor du i stedet for kransekagestykker former dem som ringe i forskellige størrelse. Længere nede finder du de rigtige længder på stykker til kransekagetårnet.
Opskriften her giver tolv stykker kransekagekonfekt lavet af marcipan, men du kan sagtens lave flere ved at gange opskriften op. De hjemmelavede kransekagestykker er perfekte til Nytårsaften, og her får du også en forklarende video med fremgangsmåden.
I forhold til opbevaring, så er det er bedste tip, at du fryser kransekagestykkerne ned. Uden at give dem glasur. Det gør bare kransekagen endnu bedre, og så tages stykkerne op efterhånden som de skal bruges.
Se flere opskrifter:
- Rådhus muffins med kransekagemasse
- Jordbærkage med kransekage og flødecreme
- Nougat medaljoner - nem kransekagekonfekt
Tips
Du kan også bruge en sprøjtepose med en trekantet tyl til at forme dine kransekagestykker.
Hjemmelavet kransekage kan også dyppes i lidt smeltet chokolade, hvor du forsigtigt dypper bunden i chokolade. Det er også lækkert af rulle lidt nougat ind i kransekagen.
Opbevar dem i en tætsluttende beholder. Her kan den opbevare i op til en uge.
Kransekage kan også med fordel fryses ned. Faktisk bliver den bedre af at blive frosset ned, så gør gerne (helst) det.
Mål til kransekagetårn
Vil du lave kransekagestykker til et kransekagetårn? Så skal du bruge mål på hvor lange stykkerne skal være, og dem får du her. Det er til et kransekagetårn med 10 ringe:
- 8 centimeter
- 11 centimeter
- 14 centimeter
- 17 centimeter
- 20 centimeter
- 23 centimeter
- 26 centimeter
- 29 centimeter
- 32 centimeter
- 35 centimeter
Udgangspunktet er altså et stykke kransekage på 8 centimeter (det mindste stykke), og derfra skal de efterfølgende være 3 centimeter længere hver gang.
Her skal du selvfølgelig også bruge en større portion kransekagemasse. Til et kransekagetårn med 10 ringe skal du bruge 750 gram marcipan, 250 gram sukker og ca. 50 gram æggehvide.
Flere inspirerende opskrifter:
- Nøddehorn med chokolade og nøddeflager
- Rådhustærte (rådhusstang) som bageren laver den
- Mandelhorn lavet af kransekagemasse
FAQ
Kransekage er en klassisk dansk festkage lavet af marcipan, sukker og æggehvide, formet i ringe eller stænger og bagt, til den er sprød udenpå og blød/let sejt indeni. Typisk serveret til nytår, bryllupper, konfirmationer og dåb.
Kransekage har en fin holdbarhed.
Friskbagt: 3-5 dage i tætsluttende dåse.
Frossen: Op til 3 måneder.
Bedst at fryse uden glasur og pynte efter optøning.
Glasur laves af flormelis og lidt æggehvide eller vand. Den skal være meget fast, næsten sej. Brug sprøjtepose med lille hul til at tegne striber. Øv dig gerne på bagepapir først.
Det er ikke nødvendigt at fryse kransekage, men mange foretrækker at bage og fryse den, da det gør kagen mere saftig og nem at opbevare. Tø den langsomt op i tætlukket pose, eventuelt med en skive æble for at lave lidt fugtighed.
Du kan sagtens lave den 1-2 uger i forvejen. Opbevares tæt pakket i fryseren. Tø kransekagen op ved stuetemperatur, den smager næsten bedre efter frysning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Elena skriver
I opskriften til kransekagetårn står der 250 gr sukker. Hvad er forskellen i ‘resultatet’ (konsistensen?) hvis man bruger sukker i stedet for flormelis og er bagetiderne de samme som ved opskriften til stykkerne?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Elena
Godt du spørger. Du kan sagtens bruge flormelis i samme mængde i stedet for sukker - fremgangsmåden er den samme. Der er ingen forskel.
Alt det bedste - og godt nytår
Holger
Christinna Frederiksen skriver
Mega god og nem opskrift. De bliver så lækre
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Christinna
Mange tak for det - og ja, bedre kransekage får man næsten ikke 🙂
Alt det bedste - og godt nytår
Holger