• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Kernetemperatur

Kernetemperatur

billederesultat for kernetemperatur og stegetid
Del gerne:
43
SHARES
FacebookMessenger43PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. januar 2024 - Udgivet:  29. september 2023

Indhold

  1. Kernetemperatur og stegetid er vigtige for, at få mørt kød, der ikke bliver tørt. Her er min guide og oversigt over præcis kernetemperatur.
  2. Sådan måler du
  3. Fjerkræ skal gennemsteges
  4. Svinekød må gerne være rosa
  5. Kernetemperatur i hakket kød
  6. Hviletid

Kernetemperatur og stegetid er vigtige for, at få mørt kød, der ikke bliver tørt. Her er min guide og oversigt over præcis kernetemperatur.

Kernetemperatur og stegetiden afhænger selvfølgelig af, hvilket stykke kød du steger eller griller, men brug altid et stegetermometer.

På den måde er du sikker på et godt resultat, hver gang du tilbereder kød, uanset om det er oksekød, kylling eller andet kød.

Sådan måler du

Du skal måle temperaturen i den tykkeste del af dit kød eller steg. Og det er ret vigtigt.

Stik måleren ned i kødet ovenfra og ikke fra enden af lødet. Så undgår du huller i hver eneste skive kød.

Du kan dog også stikke stegetermometeret ind fra siden på det tykkeste sted, og måle på den måde. Men altså ikke fra enden.

Den angivne kernetemperatur gælder som udgangspunkt et medium stykke kød. Eksempelvis langtidsstegt oksefilet.

Ønsker du en mere rød steg, så tager du dit kød af varmen lidt før. Og modsat, hvis du ønsker kødet helt gennemstegt, ja så giver du det lidt mere stegetid.

Udskæring af kødKernetemperatur
And - andesteg75
Chateaubriand57
Culotte - oksekød56
Cuvette - medium60
Farsbrød - forloren hare80
Flæskesteg65
Kalkun75
Kalvefilet64
Kylling75
Lammekølle65
Langtidsstegt oksefilet57
Nakkefilet - svinekød80
Nakkekam - svinekød80
Oksemørbrad57
Porchetta75
Pulled pork93
Roastbeef - gennemstegt70
Roastbeef - medium60
Roastbeef - rødt55
Skinke culotte68
Svinekam65
Svinemørbrad65
Tykkam - oksekød80

Fjerkræ skal gennemsteges

Husk, at det altid er vigtigt at gennemstege fjerkræ som kylling, and og kalkun. Det samme gælder retter med hakket kød, eksempelvis frikadeller og fars som forloren hare.

Med fjerkræ skyldes det risikoen for salmonella, som du skal tage meget alvorlig!

Svinekød må gerne være rosa

Til gengæld er det en myte, at svinekød skal gennemsteges. Det passer ikke.

Svinekød må gerne være rosa, men det gælder som sagt (skrevet) IKKE hakket svinekød. Det skal ALTID gennemsteges.

I givet fald der her er tale om bakterier, så vil de sidde på kødets overflade, og dermed får det en højere temperatur end kernetemperaturen.

Derfor bliver bakterierne her dræbt.

Se vores opskrift på pulled pork i ovn, grill og smoker

Kernetemperatur i hakket kød

Hakket kød, om det så er svinekød eller oksekød, skal have en kernetemperatur på 80 grader, så bakterierne er uskadeliggjort.

Når du måler kernetemperaturen, skal du altid stikke stegetermometeret i den tykkeste del af stegen.

Ellers får du ikke målt den rigtige temperatur.

Hviletid

Og så er der diskussionen om hviletid. Nogen mener hviletid er noget pjat, andre at den er vigtig. Jeg hælder helt klart til det sidste.

Altid lade din steg ligge og hvile efter stegning - men ikke pakke den ind i sølvpapir eller andet, for så fortsætter kødet med at koge.

Lad kødet ligge utildækket.

Her kan du i øvrigt læse mere om hvad sous vide er, for det er en nem og god måde at tilberede kød på.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Preben Kramer

    oktober 08, 2017 at 12:39 pm

    Jeg undre mig over, at f.eks. culotten's kernetemperatur skal være lavere end både okskemørbrad og oksefilet, Der er bestemt ikke en mere mørudskæring, end de nævnte og mørningstiden er betydelig længere for en culotte, desuden vil den være meget "rød", hvis den kun er 56 g. Jeg benytter ofte sousvide, og når jeg tilbereder culotter er det altid ved en højere temperat og længere tid end f.eks oksemørbrad.
    mvh

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Madplan uge 22

Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter

Ugens vine, uge 22, 2025

Ugens vine, uge 22: Mange dyre vine er topkøb!

Billede af oksekød i karry.

Oksekød i karry med peberfrugt og asparges

Forsiden lige nu

Billede af kalv med æblecider.
Kalv med æblecider, sennep og timian→ Se opskriften
Billede af oksekød i karry.
Oksekød i karry med peberfrugt og asparges→ Se opskriften
sommerdessert med flødebolle, tuc kiks og jordbær
Sommerdessert i glas med flødebolle, Tuc kiks og jordbær→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)→ Se opskriften
broccoligryde
Broccoligryde - hurtig opskrift på gryderet med broccoli→ Se opskriften
billede med bulgur med grøntsager og kylling
Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)→ Se opskriften
billederesultat for speltsalat med bagte tomater
Lækker speltsalat med bagte tomater og mozzarella→ Se opskriften
billede med spidskål med bacon og ærter
Spidskål med bacon→ Se opskriften
Billede med fersken.
Ferskner og nektariner – fakta, forskelle og tips→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her