• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Kartoffelmos - nem og lækker opskrift på luftig mos

Kartoffelmos - nem og lækker opskrift på luftig mos

billede med kartoffelmos
En let og fløjlsblød kartoffelmos, der laves med masser af smør for at opnå den rette konsistens. Du skal bruge smør i hold 1:5, så der skal altså 100 gram smør til 500 gram kogte kartofler. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. oktober 2024 - Udgivet:  12. oktober 2017

Del gerne:
685
SHARES
FacebookMessenger685PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Kartoffelmos
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Hvor meget smør i kartoffelmos?
  8. Rodfrugter i mosen
  9. Kassér grønne kartofler til mos
  10. Kartoffelmos med æg
  11. Med fløde
  12. Bagt kartoffelmos
  13. Gratineret mos i ovn
  14. Kartoffelmos med ost
  15. Med kødsovs
  16. Brug ikke håndmikser
  17. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Kartoffelmos er på ingen måde besværlig at lave, men der er alligevel en række gode råd, og dem får du i denne opskrift.

Jeg gennemgår nemlig nemlig her hvordan du laver verdens bedste mos, og fortæller dig samtidig hvorfor du ikke skal bruge en elpisker, undgå grønne kartofler og meget andet, der er godt at vide før du kaster dig over at lave mos med kartofler.

Opskriften er beregnet som tilbehør til fire personer og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Kartoffelmosen passer perfekt til gullasch og andre gryderetter, men er også god som låg på en sheperds pie.

Se også disse opskrifter:

  • Pommes duchesse
  • Hvidløgsmos
  • Bagt kartoffelmos

Opskrift

billede med kartoffelmos

Kartoffelmos

Lær hvordan du laver verdens bedste kartoffelmos med denne nemme opskrift. Få gode råd og undgå fejl for den perfekte mos.
Bedømmelse
4.8 fra 98 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1000 g kartofler - skrællet vægt, i grove tern
  • 60 g smør - blødt, eller større mængde
  • 1 dl mælk - varm, måske lidt mere
  • salt og friskkværnet peber - gerne hvid peber
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kog 1000 gram kartofler til de er helt møre - men HUSK, at det skal være i usaltet vand. Du smager først til med salt når mosen er færdig. Kommer du salt i vandet under kogningen, bliver din kartoffelmos mere hård, hvorimod du får en blødere kartoffelmos ved at vente med at salte til sidst.
    kartofler skæres ud til kartoffelmos
  • Saltet binder simpelthen vandet i kartoflerne under kogningen. Husk i øvrigt at koge kartoflerne møre - men ikke udkogte.
  • Når du har hældt kogevandet fra kartoflerne, skal du lige lade dem dampe af for at fjerne det sidste af vandet fra dem.
    kogte kartofler dampes af inden mosning
  • Hæld vandet fra og tilsæt 60 gram smør. Mindst 60 gram, men denne portion kan sagtens trække op til 150 gram smør.
    smør til kartoffelmos
  • Det nemmeste er blot at mose kartoflerne direkte i gryden sammen med smør og ca. 1 deciliter mælk (gerne varm). Tilsæt mælken gradvist, så mosen ikke bliver for tynd. Nogle kartoffelsorter er mere vandige, og derfor skal der ikke anvendes så meget mælk. Du er nødt til at prøve dig frem.
    billede med kartoffelmoser
  • Mos kartoflerne godt med en kartoffelmoser og smag til med salt og friskkværnet peber. Gerne en hvid peber. Du kan om nødvendigt tilsætte lidt mere mælk til den rette konsistens opnås.
    kartoffelmos med kartoffelmoser

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
315
% Daglig værdi*
Fedt
 
13
g
20
%
Mættet fedt
 
8
g
50
%
Transfedt
 
0.5
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
3
g
Kolesterol
 
35
mg
12
%
Natrium
 
121
mg
5
%
Kalium
 
1094
mg
31
%
Kulhydrater
 
45
g
15
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
420
IU
8
%
Vitamin C
 
49
mg
59
%
Calcium
 
64
mg
6
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Hvor meget smør i kartoffelmos?

Hvor meget smør skal der i en kartoffelmos?

Det er selvfølgelig op til dig, men jeg ved, at mange kokke har en god tommelfingerregel, og den hedder 1:6. Eller endda mere smør.

Det betyder, at har du 600 gram skrællede kartofler, ja så skal du bruge 100 gram smør. Og 1,2 kilo kartofler skal altså have 200 gram smør.

Det lyder selvfølgelig af voldsomt meget smør, men det giver den helt rigtige, luftige og cremede mos.

Rodfrugter i mosen

Du kan koge knoldselleri, persillerod eller pastinak i grove tern med kartoflerne, og på den måde variere smagen af din mos.

Faktisk kan de fleste slags rodfrugter koges sammen med kartoflerne, og dermed anvendes i kartoffelmosen.

I stedet for mælken, kan du også blot noget af kogevandet fra kartoflerne. Det giver en god smag til mosen, men gør den også lidt mere vandet i smag og konsistens. Så det er en smagssag.

Kassér grønne kartofler til mos

Husk altid at tjekke dine kartofler for grønne pletter. Det er et giftstof, og derfor må du aldrig bruge kartofler der er grønne.

Hvis kartoflerne er grønne i den ene ende, ja så er det ikke nok bare at skære denne del fra. Du skal smide hele din kartoffel ud!.

Derfor skal du også tjekke kartoflerne grundigt i supermarkedet inden du køber dem med hjem. Det er irriterende at komme hjem med en pose kartofler, hvor halvdelen er grønne,

Kartoffelmos med æg

Du kan også lave kartoffelmosen med æg. Det giver dig en mere luftig mos, og æggene tilfører også mere smag.

Du skal bruge to pasteuriserede æggeblommer, som du pisker i mosen til allersidst.

Sørg dog for, at du får dem pisket godt ind i kartoffelmosen.

Med fløde

Og hvis ikke du er fedtforskrækket og bange for lidt ekstra kalorier, ja så kan mosen selvfølgelig også laves med fløde.

Du kan erstatte al mælken eller dele af den med tilsvarende mængde fløde.

Fløden giver selvfølgelig også mere smag. Og flere kalorier.

Generelt er et godt råd, at når du tilsætter væde i form af mælk eller fløde, så skal den ikke være kold.

Varm gerne væsken op først, enten i gryde eller mikroovn. Så er kartoffelmosen nemmere at røre ud.

Bagt kartoffelmos

Bagt kartoffelmos er super lækkert, og laves på følgende måde.

600 gram skrællede kartofler skæres i mindre stykker, og koges derefter møre i usaltet vand. Det tager cirka 20 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe godt af, så der er så lidt vand tilbage som muligt. Ellers kan din ovnbagte kartoffelmos blive for tynd.

Kom kartoflerne i en skål og tilsæt smør skåret i tern. Rør det ud. Brug eventuelt et piskeris. Derefter røres æggeblommerne gradvist i, og kartoffelmosen smages til med salt og peber. Der skal en del salt til, så husk at smage mosen godt til.

Anret derefter toppe af mos på en bageplade med bagepapir, og du kan eventuelt sprøjte dem ud med en sprøjtepose med stjernetyl. Så bliver kartoffeltoppene flot. Du kan også pensle kartoffelmosen med lidt æg eller æggeblomme.

Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor bagt kartoffelmos skal have cirka 10 minutter, så den får lidt farve.

Gratineret mos i ovn

Den færdige mos kommes i et ildfast fad, hvorefter du lægger små klatter smør over.

Gratinér kartoffelmosen i ovnen ved 200 grader, hvor den skal have cirka 20 minutter.

Så nemt laver du gratineret kartoffelmos.

Kartoffelmos med ost

Du kan også nemt lave kartoffelmos med ost. Her kommer du et par deciliter ost i mosen, hvorefter den kommes i et ildfast fad eller en lille bradepande.

Drys med parmesan, og stil mosen med ost i en forvarmet ovn ved 250 grader, hvor den skal have cirka 15 minutter.

Med kødsovs

Du kan nemt lave en lækker ret med kartoffelmos med kødsovs.

500 gram hakket oksekød med 10 procent fedt brunes grundigt af i en meget varm stegegryde. Kom to finthakkede skalotteløg og to finthakkede fed hvidløg ved. Svits yderligere et par minutter.

Tilsæt en dåse flåede tomater. Skær to gulerødder og et stykke knoldselleri i små tern og kom det ved. Ligeledes kommes to deciliter bouillon og en teskefuld tørret timian, og derefter koges kødsovsen i en halv time.

Smag til med salt og peber, og servér straks til en god kartoffelmos.

Brug ikke håndmikser

Min er erfaring er, at det IKKE er godt at bruge en håndmikser til piskning af kartoffelmos. Man risikerer at mosen bliver mere klistret, og det ønsker du ikke.

Brug i stedet en gaffel, en kartoffelmoser eller andet, som du kan mose kartoflerne med. Selv foretrækker jeg at anvende et piskeris, men kartoffelmoseren er det bedste redskab.

Til gengæld skal du aldrig forsøge at lave kartoffelmosen i en blender. Det bliver ikke godt.

Typiske spørgsmål

Hvor meget smør skal der i kartoffelmos?

Der skal meget smør til en rigtig kartoffelmos. Ca. 100 gram til 600 gram kartofler.

Er en håndmikser god til kartoffelmos?

Nej, mosen risikerer at blive mere klistret. Anvend i stedet en kartoffelmoser, piskeris eller gaffel.

Hvor mange kalorier indeholder kartoffelmos?

Der er omkring 300 kalorier i 100 gram kartoffelmos i denne opskrift. Mindre mængde smør nedbringer kalorieindholdet.

De bedste kartoffelsorter til mos?

Det er ikke ligemeget hvilke sort af kartofler du anvender til mosen. Nogle kartoffelsorter er rigtig gode, mens andre ikke rigtig duer til at blive most. Jeg vil især anbefale sorterne Bintje, Folva og Estima.

Hvornår salter man kartoffelmos?

Vent med salt til sidst. Så får du en mere fløjsblød kartoffelmos.

Hvordan moser man kartofler bedst?

Navnet siger det næsten: Mos. De kogte kartofler skal altså moses og ikke piskes. Derfor er en elpisker en dårlig ide. Anvend i stedet en kartoffelmoser - eller mos med et piskeris uden at piske. Det er også fint.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lise Munch Nissen

    april 18, 2024 at 11:03 am

    Hej hej
    100 gr smør til 600 gr kartofler lyder fint, men opskriften viser 60 gr smør til 1 kg kartofler … så det er måske en fejl, skulle i så fald være ca 170 gr smør 🙂
    Mange hilsner
    Lise

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 18, 2024 at 11:25 am

      Hej Lise
      Tak for det, og godt du er opmærksom. Jeg har lige rettet lidt til, og min pointe er blot, at mosen er bedst med 100 ram smør til 600 gram kartofler. Men der er jo også et hensyn til kalorier, mættet fedt og den slags, så derfor er der mindre smør i opskriften. Men kom gerne mere i 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Jarppi

        august 18, 2024 at 10:57 am

        Lækker Kartoffelmos 🙂 Men det er Kartoflerne der er problemet, ikke Smør eller mættet fedt, en irriterende myte der lever videre desværre

  2. Peter P. Dahl

    februar 08, 2023 at 9:34 am

    Sikke da en dejlig kartoffelmos! Den er både luftet og cremet, uhm!

    Svar
  3. Maja

    januar 26, 2022 at 7:38 pm

    Vi er for flere år siden stoppet med at lave kartoffelmos, vi blev altid skuffet. Men mmmm denne ER virkelig god

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 20, 2022 at 6:22 am

      Hej Maja
      Jaaa, der er forskel på kartoffelmos .-)
      Dejligt at høre.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Barbara Eriksen

    september 27, 2021 at 6:49 pm

    De bedste opskrifter ever

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 20, 2022 at 6:21 am

      1.000 tak, Barbare - det er jeg glad for at høre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. René

    september 11, 2019 at 9:39 am

    Laver kun min mos på smør... Lærte af en polsk kok at man kunne bruge olie smags neutral.. Han lavede oksefile m. Grov mos lavet på olie

    Svar
  6. Paalsen

    februar 21, 2019 at 2:57 pm

    Jeg har igemmen årene eksperimenteret meget med kartoffelmos. Det var bare nemt lige at snuppe dem ude i haven.
    Kartoffelmos med hakkebøf og bløde løg:
    Nogle kartoffel sorter har en fin skræld, så de vaskes bare grundigt, skæres i tern inden de koges i rigeligt vand. Tilsæt porrer der er skåret i skiver. Det hele moses, der tilsættes lidt kogevand, madlavnings fløde og smør. Smages til med salt, peber og lidt revet muskat.
    Mosen lægges over en stegt hakkebøf med lidt bløde løg ovenpå. Top lidt revet Gouda i toppen på mosen og sæt det i ovnen i ca 15 min ved 200 grader..
    Det er en nem, hurtig og lækker ret. Desuden også en billig ret. Mosen er smuk og vitaminrig og så smager den bare himmelsk.
    Der kan med fordel tilføjes et par fed hvidløg.
    Velbekomme.

    Svar
  7. britta toudal

    september 11, 2018 at 4:17 pm

    min bedste kartoffelmos, kog 1 kg skællede kartofler der er skåret i tern, kog dem kun akkurat mære, hæld kartoffelvandet fra, gem ca 1½ dl og damp kartoflerne. Bland 1§ dl mælk med kartoffelvandet. Mos kartoflerne med en elpisker ikke for fint, (det er det . ( hurtigste) tilsæt væde efter hvor lind man ønsker sin mos, til sæt en god klat smør, salt og hvid peber, til slut piskes et helt æg i, det gør mosen extra luftig. Sådan har jeg lavet kartoffelmos i 40 år, og den falder altid i god jord.

    Svar
    • Madensverden.dk

      september 11, 2018 at 4:57 pm

      Hej Britta

      Mange tak - det lyder som en super dejlig opskrift på kartoffelmos. Og den er hermed givet videre til andre.

      De bedste hilsner

      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required