Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Kanel

Kanel (fakta, indhold og opskrifter med kanel)

Billede med kanel og kanelstænger.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMS
Opdateret: 13. april 2025 - Udgivet: 13. april 2025
Oversigt over indhold
  • Hvor kommer kanel fra?
  • Fakta og viden
  • Kumarin i kanel
  • Hedder det en eller et kanel?
  • Opskrifter med kanel
  • Kanelkage
  • Kanelsnegle
  • Kanelstang
  • Æblekage med kanel, remonce og creme
  • Kanelgifler - nem opskrift
  • Kanelsnurrer
  • Jødekager
  • Kringle med æble, kanel og remonce
  • Verdens bedste rabarberkage
  • Blommekage fra Lagkagehuset
  • Kommentarer

Mmm.. duften af kanel er jo i sig selv fantastisk, og kan hurtigt lede ens tanker hen på sene vinteraftener og julen. Hvem kan forestille sig risengrød uden.

Vi har brugt kanelen i mange tusinde år, og den har været kendt og værdsat siden 2000 år før Kristus. hvor den især blev brugt i lande som Ægypten til at bekæmpe sygdomme med.

Vi kender kanelen på dens lidt søde, varme og krydrede smag, og det kan tilkøbes i stort set alle supermarkeder. Og den er jo uundværlig i kanelsnegle, kanelstang, kanelkage og mange andre opskrifter.

Hvor kommer kanel fra?

Kanelen (når det er den ægte udgave) bliver fremstillet af tørret bark fra det tropiske træ Cinnamomum ceylanicum, og det sælges i to forskellige varianter.

Dels som stødt, og dels i stænger, som du kan se på billedet længere oppe.

Fakta og viden

Her får du 5 vigtige informationer om kanel.

Kanel kommer fra barken af et træ

Ægte kanel (Ceylon-kanel) stammer fra barken på kaneltræet, som vokser i bl.a. Sri Lanka og Indien. Barken tørres og ruller sig naturligt sammen til de velkendte stænger.

Der findes to typer kanel

  • Ceylon-kanel: Mildere, lysere og kaldes ofte "ægte kanel".
  • Cassia-kanel: Mørkere og kraftigere, det er den mest udbredte i supermarkeder. Cassia indeholder mere kumarin, som man helst ikke skal have for meget af.

Kanel har været brugt i tusinder af år

Allerede i det gamle Egypten brugte man kanel som parfume, i medicin og til balsamering. Det var så værdifuldt, at det blev anset for en gave til konger og guder.

Kanel har sundhedsmæssige egenskaber

Kanel indeholder antioxidanter og menes at have en positiv effekt på blodsukker og inflammation - dog kun i små mængder!

Det er en klassiker i både det søde og salte køkken

I Danmark elsker vi kanel i kanelsnegle, risengrød og æblekage, men den bruges også i eks. mellemøstlige og indiske retter med kød, ris eller grøntsager.

Kumarin i kanel

Man skal som næcnt være opmærksom på, at kanel indeholder kumarin, som ganske vist er et naturligt aromastof, men det er  samtidig et giftstof, der kan skade for leveren.

Her skelner man især mellem to typer af kanel, nemlig kassiakanel og ægte kanel. Indholdet af kumarin i kassiakanel er væsentligt højere end i den ægte kanel, der også kaldes Ceylon-kanel. Sidstnævnte indeholder kun meget lidt kumarin. Derfor bør kassiakanel indtages i begrænsede mængder, oplyser Fødevarestyrelsen.

Så for at få de positive egenskaber ud af kanelen, er det vigtigt at købe den ægte kanel. Den hedder altså enten Ceylon-kanel eller Cinnamomum verum, og altså IKKE kassia-kanel. Så husk at kigge på emballagen næste gang du køber kanelen i supermarkedet. Det er ikke ligegyldigt hvad du vælger.

Hedder det en eller et kanel?

Og så kommer vi til den sproglige del af det. For hedder det egentlig et eller en kanel?

Det er drilsk sprøgsmål, og hvis du er i tvivl, så er der en god grund. Du kan nemlig sige og skrive begge dele. Der er valgfrihed, og derfor er både kanelen og kanelet korrekt.

Opskrifter med kanel

Her får du de bedste opskrifter med kanel, der jo er en kær ingrediens i mange stykker bagværk:

Kanelkage

4.7 fra 57 stemmer
Her er min opskrift på verdens bedste kanelkage. En lækker, svampet og luftig kage med kanel, der toppes med chokoladeglasur og hakkede mandler.
Gå til opskrift
billede med kanelkage

Kanelsnegle

4.8 fra 104 stemmer
Nem og lækker opskrift på kanelsnegle. Sneglene er både lækre og snaskede, fyldt med remonce og creme, og så er de meget nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med kanelsnegle

Kanelstang

4.8 fra 70 stemmer
Kanelstang er en dansk klassiker når vi taler kage. Her er min opskrift på kanelkagen med remonce og creme, og hvor fyldet aldrig løber ud.
Gå til opskrift
billede med kanelstang

Æblekage med kanel, remonce og creme

4.7 fra 46 stemmer
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
verdens bedste æblekage

Kanelgifler - nem opskrift

4.9 fra 32 stemmer
Opskrift på verdens bedste kanelgifler, der smager himmelsk godt. Giflerne laves med en lækker kanelremonce, og de er gode at fryse ned.
Gå til opskrift
billede med kanelgifler

Kanelsnurrer

4.8 fra 12 stemmer
Kanelsnurrer er en populær fætter til den skønne kanelsnegl, og her er en nem opskrift på de lækre kanelboller. Kanelsnurrerne kan også bages i fad.
Gå til opskrift
billede med kanelsnurrer

Jødekager

4.7 fra 88 stemmer
Den bedste opskrift på jødekager, der er klassiske småkager til jul. Sprøde og lækre kager med kanelsukker og mandler. Nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med jødekager

Kringle med æble, kanel og remonce

4.6 fra 28 stemmer
Her får du min bedste opskrift på lækker kringle med æble, kanel og remonce. En skøn og nem æblekringle med masser af snasket æblefyld.
Gå til opskrift
billede til kringle med æble og kanel

Verdens bedste rabarberkage

4.7 fra 172 stemmer
Få min bedste opskrift på rabarberkage, der laves med en hurtig og luftig dej, som tilføres friske rabarberstykker med sukker og kanel.
Gå til opskrift
et billede med rabarberkage

Blommekage fra Lagkagehuset

4.9 fra 7 stemmer
Her er en nem og lækker opskrift på blommekage fra Lagkagehuset, og den laves med friske blommer, en hjemmelavet creme og kanelremonce. God dessertkage.
Gå til opskrift
hjemmebagt blommekage
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.