Kan man redde en skilt dej til kagen? Det sker jo, at dejen skiller, nรฅr smรธr og รฆg piskes sammen, men du kan redde den med et nemt trick.
Hvordan redder man en skilt dej - og kan man overhovedet det?
Det spรธrgsmรฅl fรฅr jeg jรฆvnligt fra brugere pรฅ Madens Verden, og derfor har jeg lavet denne lille artikel med svaret.
Problemet med skilt dej kan blandt andet opstรฅ, nรฅr du bager rabarberkage og guldalderkage, der laves med en rรธrt dej. Men her guider jeg dig igennem, hvis uheldet er ude.
Hvorfor skiller min dej?
Problemet med en rรธrt dej er, at sukker, smรธr og รฆg skal piskes sammen, og her er der tale om en sรฅkaldt emulgering. Det vil sige, at man faktisk skal fรฅ ingredienser til at blande sig sammen, selvom de ikke er vilde med det. I dette tilfรฆlde smรธr og รฆg.
Du kender princippet fra eksempelvis mayonnaise, hvor รฆg og olie skal piskes sammen, altsรฅ emulgeres, og det krรฆver ogsรฅ lidt forsigtighed.
Tilbage til den rรธrte dej. Typisk starter man med at piske sukker og smรธr sammen, og her opvarmes det blรธde smรธr. Det vigtige er nemlig at anvende blรธdt smรธr og derefter piske sukker og smรธr meget luftigt, sรฅ det bliver helt lyst.
Det er ofte her fejlen sker ved, at sukker og smรธr ikke er pisket tilstrรฆkkeligt sammen, og derfor skiller dejen, nรฅr รฆggene piskes i.
Fejlen kan dels vรฆre, at smรธrret ikke er pisket tilstrรฆkkeligt - men ogsรฅ at รฆggene er for kolde, sรฅ massen ikke emulgeres. Jo, det lyder lidt teknisk, men jeg tror du forstรฅr hvad jeg mener.
Sรฅ husk at tage smรธrret ud af kรธleskabet i god tid, og pisk det lyst og luftigt med sukkeret. Derefter tilsรฆttes รฆggene et ad gangen, og piskes godt ind i sukker- og smรธrmassen.
Sรฅdan redder du en skilt dej
Men uheldet kan jo ske, og at dejen skiller. Og hvad gรธr man sรฅ? Kan den skilte dej reddes?
Ja, det kan den heldigvis nemt. Og lรธsningen finder du i hvedemelet.
Tag et par spiseskefulde hvedemel af den mรฆngde, som du i forvejen har vejet af til din kage.
Pisk melet godt ind i den skilte dej, og nu vil den samle sig igen - og derefter kan du fortsรฆtte din kagebagning.
Bedst er det at piske melet i inden det sidste รฆg piskes i, men det kan ogsรฅ lade sig gรธre, selvom alle รฆggene allerede er kommet i. Og skaden altsรฅ er sket.
Sรฅ sรฅdan redder du nemt en skilt dej.
Rรธrt dej anvendes blandt andet i mine populรฆre opskrifter pรฅ รฆblekage, sandkage og marmorkage. God bagelyst.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode