Hjertevenlig kost nedsætter din risiko for at få hjerte-karsygdomme og forbedrer dit kolesteroltal, så der er god grund til at kaste sig over maden.
Vi ved godt, at vores kost har indflydelse på vores helbred, men kan man virkelig spise sig til et stærkere hjerte? Ja, man kan i hvert fald skrue risikoen ned for hjertesygdomme ved at spise hjertevenlig kost.
Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd er sat sammen, så vi får dækket vores behov for vitaminer, mineraler og andre gode næringsstoffer. Hvis vi følger dem, er vi kommet langt i forhold til at forebygge sygdomme.
Men Hjerteforeningen har nogle tilføjelser til de ti kostråd, en af dem er at spise ca. 30 gram nødder dagligt, fortæller ernæringsfaglig seniorkonsulent Natasha Selberg til Madensverden.dk:
- Nødder og bælgfrugter har en beskyttende effekt på hjertet. Nødder har et højt indhold af de gunstige, umættede fedtstoffer, så vi anbefaler, at man spiser en lille håndfuld uden sukker og salt hver dag.
Masser af fisk
Hjertevenlig kost indeholder også masser af fisk og rigtigt gerne fede fisk som laks, sild og makrel.
- Fisk er en vigtig del af kosten, fordi de indeholder Omega3-fedtsyrer, som helt overordnet har en positiv effekt på kolesteroltallet og en beskyttende virkning på hjertet. Desuden er der mineraler og vitaminer i fisk, som vi ikke får så meget af gennem andre fødevarer, siger Natasha Selberg.
- Vi anbefaler, at folk spiser mindst 350 gram fisk om ugen, og hvis man er hjertesyg, skal de 300 gram være fede fisk.
Fiskeolie dur ikke
Omega3-fedtsyrer i form af kapsler med fiskeolie, levertran og andre kosttilskud med fiskeolie er ikke gode erstatninger for den rigtige vare, der fiskes op af havet og søen.
- Vi anbefaler ikke fiskeolie som erstatning for fisk. De nyeste studier viser, at fiskeolie ikke har den forebyggende effekt, som man troede i mange år. Det ultimative er at få den gode fiskeolie fra selve fiskene, siger Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.
Det gode fedt
Hjerteforeningens generelle anbefalinger både i forhold til forebyggelse og hjertesygdomme er at skifte mættet fedt ud med umættet. Mættet fedt er det, der findes i smør, ost og fede kødudskæringer, umættet findes i planter, fisk, rapsolie, olivenolie, nødder, mandler, frø, kerner og avocado.
Frugt og grøntsager er også særligt vigtigt at indtage. Det er både godt for blodtryk, kolesteroltal og blodsukkeret. Såvel Hjerteforeningen som Fødevarestyrelsen anbefaler 600 gram dagligt, deraf udtrykket "6 om dagen".
Det betyder, at de 600 gram kan splittes op i seks dele, der for eksempel kan bestå af en gulerod, et æble, et glas juice, en banan og to tomater.
Når vi inddeler det i sjettedele, er det let at holde regnskab over vores indtag af frugter og grøntsager.
For vi bliver nødt til at spise masser af det, for hjertevenlig kost er ikke kun hjertevenligt, det er livs-venligt.
Læs andre artikler om sund kost
Jo, det er faktisk sundt at drikke kaffe - se hvorfor
Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Mættet fedt for stadigvæk skyld for ting det ikke er skyld i, det er virkelig irriterende 🙁