Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Boller

Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)

billede med boller
4.8 fra 668 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.8k
SHARES
FacebookMessenger1.8kPinterestEmailSMS
Opdateret: 7. juli 2025 - Udgivet: 18. oktober 2017
Oversigt over indhold
  • Hjemmebagte boller med smør
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på boller
  • Billeder
  • Fryseegnet
  • Forskellige typer pensling til bagværk
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Hjemmebagte boller med smør

4.77 fra 668 stemmer
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 18 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 167
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 350 g vand - svarende til 3,5 deciliter
  • 40 g gær
  • 1 æg
  • 600 g hvedemel - evt. lidt mere
  • 40 g sukker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 70 g smør
Pensling
  • 1 æg
  • 2 spsk vand
  • 1 nip salt
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Afmål vand (skal være lunkent) og rør gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter æg i.
  2. Vej hvedemel af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
  3. Skær det bløde smør i mindre stykker og kom det i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
  4. Tag dejen ud på køkkenbordet, virk dejen op og læg den i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
  5. Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
  6. Læg viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
  7. Rør et æg sammen med to spiseskefulde vand og en nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
  8. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
  9. Tag bollerne ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 167kcalKulhydrater: 28gProtein: 4gFedt: 4gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.1gKolesterol: 27mgNatrium: 293mgKalium: 58mgKostfibre: 1gSukker: 2gVitamin A: 124IUVitamin C: 0.03mgCalcium: 10mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på boller

Hjemmebagte boller er fantastiske, og samtidig er de meget nemme at bage. I hvert fald hvis du har den rigtige opskrift - og den får du her.

Det er min gennemprøvede bolleopskrift, og bollerne, der er meget luftige, kan du servere til kaffen, fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder. Selvfølgelig smurt med smør, for så smager boller bedst.

De kan fryses og du får 18 luftige og nemme boller ud af opskriften. Du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. God bagelyst.

Andre populære opskrifter:

  • Fødselsdagsboller
  • Gulerodsboller
  • Rosinboller

Billeder

Her er nogle billeder af de hjemmebagte boller:

billede med boller på bageplade
Opskrift på boller med smør, mælk og lidt kardemomme. Opskriften giver 32 lækre boller, der er egnet til frysning, så du altid har friske boller på lager. Foto: Madensverden.dk.
Billederesultat for teboller

Fryseegnet

Boller er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør. Lad dem lige køle lidt af.

Men de kan også sagtens fryses ned til senere brug.

Forskellige typer pensling til bagværk

PenslingResultat
Sammenpisket ægBlank, gylden og let sprød skorpe
MælkMat og blødere overflade, let gylden
Smeltet smørBlød og smøragtig overflade, mere glans
OlieGiver en let blank og blød skorpe
VandGiver en sejere, mere rustik skorpe (god til madbrød)
Æg + mælkKombi: blank og gylden, men knap
så sprød

Flere inspirerende opskrifter:

  • Grovboller
  • Skyrboller
  • Klidboller
  • Pekanboller

FAQ

Hvorfor skal man pensle boller?

Pensling betyder, at man smører en væske på bollernes overflade inden (og evt. efter) bagning. Det giver en flot overflade og kan påvirke både skorpen, farven og teksturen.

Hvornår skal man pensle boller?

Du kan pensle boller på to måder:
Før bagning: For at få farve, skorpe og holde evt. pynt fast
Efter bagning: For glans og blødere skorpe (eks. med smeltet smør).

Kan boller hæve for længe?

Boledej kan sagtens hæves for længe, og så risikerer du de nærmest kollapser under bagning. Så overhold hævetiden. For kort hævetid giver mere robuste og tunge boller.

Hvilken mel er bedst til boller?

Brug en hvedemel med et godt proteinindhold, der giver en god struktur af gluten i bollerne. Jeg går altid efter et proteinindhold på ca. 12%.

Hvordan opbevarer man boller bedst?

Læg de afkølede boller i en frysepose, hvor de fint holder 2-3 dage ved stuetemperatur. Du kan også fryse dem ned.

Kan man fryse boller?

Ja, boller er bestemt fryseegnet. Frys dem ned i en pose, når de kølet lidt af.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katrine Skjoldager skriver

    september 12, 2025 at 7:58 am

    Jeg har gennem årene afprøvet mange opskrifter. Denne opskrift er ubestridt den bedste og mest træfsikre opskrift! Vi elsker den herhjemme og i perioder bages boller ugentligt ❤️
    Bløde, luftige og aldrig tørre boller.

    Svar
  2. Alice Aagaard skriver

    maj 21, 2025 at 9:29 am

    Dine opskrifter kan åbenbart ikke finde ud af, at jeg allerede er medlem, nr. 13600. Hvad er der i vejen ?

    Svar
    • Holger skriver

      maj 21, 2025 at 10:08 am

      Hej Alice
      Godt du skriver - husk at logge ind, så systemet ved det er dig 🙂
      Driller det fortsat, sender du lige en mail til mig på hej@madensverden.dk.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Edita skriver

    april 06, 2025 at 12:46 pm

    De bedste boller nogensinde🌸😃

    Svar
« Ældre kommentarer

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required