Oversigt over indhold
Hjemmebagte boller med smør
Ingredienser
- 350 g vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 g gær
- 1 æg
- 600 g hvedemel - evt. lidt mere
- 40 g sukker
- 2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 70 g smør
- 1 æg
- 2 spsk vand
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Afmål vand (skal være lunkent) og rør gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter æg i.
- Vej hvedemel af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- Skær det bløde smør i mindre stykker og kom det i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk dejen op og læg den i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør et æg sammen med to spiseskefulde vand og en nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag bollerne ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på boller
Hjemmebagte boller er fantastiske, og samtidig er de meget nemme at bage. I hvert fald hvis du har den rigtige opskrift - og den får du her.
Det er min gennemprøvede bolleopskrift, og bollerne, der er meget luftige, kan du servere til kaffen, fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder. Selvfølgelig smurt med smør, for så smager boller bedst.
De kan fryses og du får 18 luftige og nemme boller ud af opskriften. Du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. God bagelyst.
Andre populære opskrifter:
Billeder
Her er nogle billeder af de hjemmebagte boller:
Fryseegnet
Boller er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør. Lad dem lige køle lidt af.
Men de kan også sagtens fryses ned til senere brug.
Forskellige typer pensling til bagværk
Pensling | Resultat |
---|---|
Sammenpisket æg | Blank, gylden og let sprød skorpe |
Mælk | Mat og blødere overflade, let gylden |
Smeltet smør | Blød og smøragtig overflade, mere glans |
Olie | Giver en let blank og blød skorpe |
Vand | Giver en sejere, mere rustik skorpe (god til madbrød) |
Æg + mælk | Kombi: blank og gylden, men knap så sprød |
Flere inspirerende opskrifter:
FAQ
Pensling betyder, at man smører en væske på bollernes overflade inden (og evt. efter) bagning. Det giver en flot overflade og kan påvirke både skorpen, farven og teksturen.
Du kan pensle boller på to måder:
Før bagning: For at få farve, skorpe og holde evt. pynt fast
Efter bagning: For glans og blødere skorpe (eks. med smeltet smør).
Boledej kan sagtens hæves for længe, og så risikerer du de nærmest kollapser under bagning. Så overhold hævetiden. For kort hævetid giver mere robuste og tunge boller.
Brug en hvedemel med et godt proteinindhold, der giver en god struktur af gluten i bollerne. Jeg går altid efter et proteinindhold på ca. 12%.
Læg de afkølede boller i en frysepose, hvor de fint holder 2-3 dage ved stuetemperatur. Du kan også fryse dem ned.
Ja, boller er bestemt fryseegnet. Frys dem ned i en pose, når de kølet lidt af.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Katrine Skjoldager skriver
Jeg har gennem årene afprøvet mange opskrifter. Denne opskrift er ubestridt den bedste og mest træfsikre opskrift! Vi elsker den herhjemme og i perioder bages boller ugentligt ❤️
Bløde, luftige og aldrig tørre boller.
Alice Aagaard skriver
Dine opskrifter kan åbenbart ikke finde ud af, at jeg allerede er medlem, nr. 13600. Hvad er der i vejen ?
Holger skriver
Hej Alice
Godt du skriver - husk at logge ind, så systemet ved det er dig 🙂
Driller det fortsat, sender du lige en mail til mig på hej@madensverden.dk.
Alt det bedste
Holger
Edita skriver
De bedste boller nogensinde🌸😃