• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Æggeretter › Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips

Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips

billede med hårdkogte æg
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  1. marts 2025 - Udgivet:  5. april 2017

Hårdkogte æg er jo dejlige på et stykke friskbagt rugbrød, og så er det rart at kende den nøjagtige kogetid.

Så her er den kort oversigt over kogetiderne på æg - både de blødkogte, de smilende og de hårdkogte.

Oversigt
  • Kogetider
  • Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips
  • Tips
  • Pas på med kolde æg
  • Blødkogt æg
  • Smilende æg
  • Verdens bedste æggekage
  • Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
  • Æggemuffins - nem opskrift
  • Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)
  • FAQ
  • Kommentarer

Kogetider

Blødkogte æg skal koges i cirka 4 minutter

Smilende æg koges i cirka 6 minutter

Hårdkogte æg koges i cirka 8 minutter

billede med hårdkogte æg
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips

5 fra 1 stemme
Hvor længe er det nu lige man skal koge hårdkogte æg? Det kan være svært at huske, men den præcise kogetid er otte minutter.
Forb. tid 2 minutter min
Tilb. tid 8 minutter min
Hviletid i koldt vand 8 minutter min
Samlet tid 18 minutter min
Antal: 4 æg
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 63
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 4 æg - strl. M/L.

Fremgangsmåde
 

  1. Du koger æggene ved at komme dem forsigtigt ned i koldt vand. Vandet skal næsten dække æggene.
  2. Lad vandet koge op, og skru så ned for varmen, så det nu blot simrer, men æggene koge i 8 minutter.
  3. Hæld straks vandet fra efter endt kogetid, og fyld gryden op med koldt vand.
  4. Lad de hårdkogte æg ligge 8 minutter i det kolde vand.

Næringsindhold

Kalorier: 63kcalKulhydrater: 0.3gProtein: 6gFedt: 4gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.02gKolesterol: 164mgNatrium: 62mgKalium: 61mgSukker: 0.2gVitamin A: 238IUCalcium: 25mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Her kommer lidt vigtig info: Hvis du koger blødkogte æg tager du dem straks op, så de ikke koger videre. De skal jo ikke pilles, så dem kan du bruge straks.

De smilende æg lader du ligge to minutter i det kolde vand, og så skal de op.

Er æggene hårdkogte skal de ligge cirka 8 minutter i det kolde vand. Så er de nemmere at pille.

Pas på med kolde æg

I øvrigt skal du aldrig komme et koldt æg ned i kogende vand, da det så nemt risikerer at sprække. Kom derfor i koldt vand, og kog det. Tag tid fra vandet koger.

De angivne kogetider passer godt til almindelige æg, som dog er langt de fleste. Har du meget store eller små æg, skal du justere kogetiden efter det.

Flere inspirerende opskrifter:

Blødkogt æg

4.9 fra 102 stemmer
Hvor længe skal blødkogt æg have, og hvor meget vand skal man komme i gryden når æggene koges? Her er guiden til perfekte blødkogte æg.
Gå til opskrift
et billede med blødkogt æg

Smilende æg

5 fra 1 stemme
Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.
Gå til opskrift
kogetid på smilende æg

Verdens bedste æggekage

4.7 fra 397 stemmer
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Gå til opskrift
billede med æggekage med bacon og tomater

Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette

4.8 fra 151 stemmer
Prøv denne enkle opskrift på en klassisk omelet. Den er nem at tilberede og perfekt til enhver anledning. Traditionel omelette.
Gå til opskrift
billede med omelet

Æggemuffins - nem opskrift

4.8 fra 73 stemmer
Forkæl dig selv med lækre æggemuffins med spinat, bacon og peberfrugt. Perfekte til en hurtig og velsmagende morgen- eller frokostmad.
Gå til opskrift
billede med æggemuffins

Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)

4.8 fra 249 stemmer
Opskrift på æggekage i ovn, der er verdens bedste æggekage. Æggekagen bages godt af, og pyntes med bacon, tomater og purløg. Bagetiden er cirka 40 minutter.
Gå til opskrift
Billed resultat for æggekage i ovn

FAQ

Hvordan koger man hårdkogte æg?

Hårdkogte æg er perfekte til æggemadder og andre retter. For at koge dem perfekt, skal du lægge æggene i koldt vand og bringe vandet i kog. Derefter skal æggene koges i vandet i 8 minutter. Hvis du vil have dem endnu mere hårde, kan du lade dem stå i vandet lidt længere.

Hvor længe holder hårdkogte æg?

Hårdkogte æg kan opbevares i køleskabet i mindst 5 dage. Det er vigtigt at opbevare æggene i en tætlukket beholder for at undgå, at de optager lugt fra andre fødevarer.

Hvorfor skal der salt i vandet når man koger æg?

Hvis ægget revner under kogning, hjælper saltet med at få æggehviden til at koagulere (størkne) hurtigere. Det betyder, at mindre æggehvide siver ud, og det holder ægget mere samlet. Det nævnes nogle gange, at salt ændrer vandets kogepunkt. Men den mængde salt man normalt bruger til at koge æg, ændrer ikke temperaturen nok til at have en praktisk betydning.

Hvorfor er nogle æg sværere at pille?

Svaret skal man blandt andet finde i hvor gammelt ægget er. Friske æg er sværere at pille. Det skyldes, at den tynde hinde mellem æggehviden og skallen (skalhinden) sidder meget tæt. Men også at æggehviden har en lavere pH-værdi og binder sig stærkere til hinderne. Ældre æg (typisk 7-10 dage gamle) er lettere at pille, fordi pH-værdien stiger lidt med tiden, hvilket får æggehviden til at slippe skallen lettere. Og der trænger lidt luft ind i ægget med tiden, hvilket også løsner bindingen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Silja

    maj 06, 2024 at 6:18 am

    Kogetiden på de hårdkogte æg passer perfekt. Tak for den.

    Svar
  2. Naja

    juli 31, 2023 at 11:22 am

    Går ud fra, at de 8 min (ved hårdkogte æg) først tæller fra vandet koger, og ikke fra at man putter æggene i?

    Svar
  3. Niels Carstensen, Virum

    april 05, 2016 at 9:50 pm

    Jeg kan læse jeg har kogt mine hårdkogte æg for længe 🙂
    Synes nu altid de har været gode selv jeg har kogt æggene i ti minutter.
    Til gengæld passer tiden på de blødkogte æg fint. Smilende æg laver jeg aldrig.
    Vh Niels

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required