Hårdkogte æg er jo dejlige på et stykke friskbagt rugbrød, og så er det rart at kende den nøjagtige kogetid.
Så her er den kort oversigt over kogetiderne på æg - både de blødkogte, de smilende og de hårdkogte.
Oversigt
Kogetider
Blødkogte æg skal koges i cirka 4 minutter
Smilende æg koges i cirka 6 minutter
Hårdkogte æg koges i cirka 8 minutter

Hårdkogte æg - guide med kogetid og gode tips
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Du koger æggene ved at komme dem forsigtigt ned i koldt vand. Vandet skal næsten dække æggene.
- Lad vandet koge op, og skru så ned for varmen, så det nu blot simrer, men æggene koge i 8 minutter.
- Hæld straks vandet fra efter endt kogetid, og fyld gryden op med koldt vand.
- Lad de hårdkogte æg ligge 8 minutter i det kolde vand.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Her kommer lidt vigtig info: Hvis du koger blødkogte æg tager du dem straks op, så de ikke koger videre. De skal jo ikke pilles, så dem kan du bruge straks.
De smilende æg lader du ligge to minutter i det kolde vand, og så skal de op.
Er æggene hårdkogte skal de ligge cirka 8 minutter i det kolde vand. Så er de nemmere at pille.
Pas på med kolde æg
I øvrigt skal du aldrig komme et koldt æg ned i kogende vand, da det så nemt risikerer at sprække. Kom derfor i koldt vand, og kog det. Tag tid fra vandet koger.
De angivne kogetider passer godt til almindelige æg, som dog er langt de fleste. Har du meget store eller små æg, skal du justere kogetiden efter det.
Flere inspirerende opskrifter:
Blødkogt æg
Smilende æg
Verdens bedste æggekage
Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
Æggemuffins - nem opskrift
Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)
FAQ
Hårdkogte æg er perfekte til æggemadder og andre retter. For at koge dem perfekt, skal du lægge æggene i koldt vand og bringe vandet i kog. Derefter skal æggene koges i vandet i 8 minutter. Hvis du vil have dem endnu mere hårde, kan du lade dem stå i vandet lidt længere.
Hårdkogte æg kan opbevares i køleskabet i mindst 5 dage. Det er vigtigt at opbevare æggene i en tætlukket beholder for at undgå, at de optager lugt fra andre fødevarer.
Hvis ægget revner under kogning, hjælper saltet med at få æggehviden til at koagulere (størkne) hurtigere. Det betyder, at mindre æggehvide siver ud, og det holder ægget mere samlet. Det nævnes nogle gange, at salt ændrer vandets kogepunkt. Men den mængde salt man normalt bruger til at koge æg, ændrer ikke temperaturen nok til at have en praktisk betydning.
Svaret skal man blandt andet finde i hvor gammelt ægget er. Friske æg er sværere at pille. Det skyldes, at den tynde hinde mellem æggehviden og skallen (skalhinden) sidder meget tæt. Men også at æggehviden har en lavere pH-værdi og binder sig stærkere til hinderne. Ældre æg (typisk 7-10 dage gamle) er lettere at pille, fordi pH-værdien stiger lidt med tiden, hvilket får æggehviden til at slippe skallen lettere. Og der trænger lidt luft ind i ægget med tiden, hvilket også løsner bindingen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Silja
Kogetiden på de hårdkogte æg passer perfekt. Tak for den.
Naja
Går ud fra, at de 8 min (ved hårdkogte æg) først tæller fra vandet koger, og ikke fra at man putter æggene i?
Niels Carstensen, Virum
Jeg kan læse jeg har kogt mine hårdkogte æg for længe 🙂
Synes nu altid de har været gode selv jeg har kogt æggene i ti minutter.
Til gengæld passer tiden på de blødkogte æg fint. Smilende æg laver jeg aldrig.
Vh Niels