Opskrift på nemme og luftige gulerodsboller. Du kan også se, hvordan du laver den grove, koldhævede og sunde udgave af boller med gulerod.
Det her er den bedste opskrift på hjemmebagte gulerodsboller, der er bløde, lette og luftige. Dejen er nem at ælte sammen, og er bygget på en klassisk bløddej, som blot tilsættes reven gulerod.
Du kan også se hvordan man laver sunde og grove gulerodsboller, og prøv endelig også den koldhævede udgave, der virkelig også er lækker. De laves med blandt andet yoghurt og hæver natten over i køleskabet. Så de er både koldhævede og langtidshævede.
Hvor meget gulerod skal der så i bollerne? Jeg synes denne mængde gulerod som angivet er tilpas, men du kan sagtens tilsætte lidt mere eller mindre gulerod.
Pas dog på med ikke at bruge så meget gulerod, at bollerne bliver for tunge. Omvendt må de jo også gerne smage lidt af gulerødderne.
Lav gerne bolledejen på din røremaskine, men den kan selvfølgelig sagtens også laves i hånden.
Opskriften giver 15 store og lækre boller med gulerod. Og de kan sagtens fryses ned.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på gulerodsboller
Gulerodsboller
Ingredienser
- 350 g vand - lunkent, svarende til 3,5 dl.
- 40 g gær
- 1 stort æg
- 600 g hvedemel - evt. lidt mere mel
- 50 g sukker
- 2 tsk salt - strøgne
- 50 g smør - meget blødt
- 100 g gulerod - reven
Pensling
- 1 æg
- 4 spsk mælk
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Smuldr gær ned i vand i røreskålen, og rør gæren ud.
- Kom æg i og rør den ud i gærvæsken.
- Bland hvedemel i en anden skål med sukker og salt og kom det i dejen på én gang. Ælt nu 5 minutter ved høj hastighed, og dejen er stadig noget fast. Det skal den være. Ælt så tre minutter ved lav hastighed.
- Tilsæt så smør (blødt), og ælt dejen i yderligere tre minutter ved lav hastighed.
- Gulerod vaskes og rives på den grove side af rivejernet. Kommes i dejen, som derefter æltes igennem i et par minutter.
- Læg dejen ud på køkkenbordet og træk den et par gange og fold den sammen. Lægges i en skål, som beklædes med husholdningsfilm. Hæver 15 minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet igen, og fold den igen et par gange. Den skal IKKE æltes. Kom lidt mel på bordet.
- Del dejen i 15 lige store stykker, som spændes op til boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. Tre rækker med fem boller i hver, og de må gerne stå lidt tæt og vokse sammen under bagningen i ovnen.
- Beklæd igen med husholdningsfilm og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Til pensling piskes æg sammen med lidt mælk og salt. Gulerodsbollerne pensles med æggemassen og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor de skal have omkring 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Fryseegnet
Lad de færdigbagte gulerodsboller køle af på en rist.
Gulerodsbollerne kan fryses ned.
Grove gulerodsboller
Du kan nemt lave grove gulerodsboller ved at tilsætte fuldkornsmel i stedet for noget af den almindelige hvedemel.
Samlet er der jo 600 gram hvedemel i opskriften, men prøv at udskifte 200 gram af melet med fuldkorn.
Hvis du stadig vil bevare den lyse gulerodsbolle og ikke gøre bollerne alt for grove, kan du anvende en hvid fuldkorns hvedemel.
Det er almindeligt fuldkorns hvedemel, men blot en lysere udgave, og den bevarer den lyse brødsmag. Blandt andet Amo producerer denne type hvedemel, og der kan købes i de fleste supermarkeder. Og den lyse fuldkornsmel indeholder alle de vigtige næringsstoffer i kornet.
Og ellers kan du jo også anvende andre typer af fuldkornsmel.
Vær dog lige opmærksom på, at når man erstatter almindeligt hvedemel med fuldkorn, så skal der tilsættes en smule mere væske, og altså her i form af lunkent vand.
Sunde gulerodsboller
Hvis du vil lave de mere sunde gulerodsboller, kan der tilsættes kerner til opskriften.
Selv holder jeg meget af at tilsætte en deciliter solsikkekerner til dejen, og så kan du jo samtidig også pynte gulerodsbollerne med solsikkekerner når bollerne er penslet.
Men du kan også anvende andre typer af kerner, og græskarkerner går også rigtig godt sammen med gulerødderne i dejen.
Tilsæt så også mere fuldkorn, ligesom du kan droppe sukkeret - eller i hvert fald skære lidt ned på indholdet.
Bliver dejen til de sunde gulerodsboller for fast i det under æltningen i røremaskinen, kan du tilsætte lidt mere lunkent vand.
Som sagt trækker fuldkorn og kerner lidt mere væske end almindeligt hvedemel, så prøv dig lidt frem.
Koldhævede gulerodsboller
Hvis du vil have et endnu bedre resultat, kan du lave koldhævede gulerodsboller.
Og her er min bedste opskrift på de koldhævede gulerodsboller, der passer sig selv i køleskabet om natten, hvorefter du nemt kan bage bollerne til morgenmad.
Her starter du med at komme tre deciliter koldt vand i en skål, og derefter rører du otte gram gær ud i vandet. Brug bare en grydeske, for du skal ikke ælte dejen med hænderne. Derfor er det også en nem opskrift.
Derefter røres 75 gram grovvalsede havregryn i sammen med 1 deciliter yoghurt og 100 gram reven gulerod. Kom også en god teskefuld salt ved sammen med cirka 450 gram hvedemel. Mængden af hvedemel kan variere lidt, så gå forsigtig frem.
Rør i dejen indtil den er samlet godt (det tager blot et par minutter), og den skal ikke være hverken for tynd eller for fast. Så tilsæt mere hvedemel indtil du har den rette konsistens.
Dæk skålen til med husholdningsfilm, for filmen holder på fugten i dejen, så ikke den tørrer for meget ud mens bolledejen hæver.
Stil skålen med gulerodsbolledejen i køleskabet natten over.
Om morgenen beklædes en bageplade med bagepapir, hvorefter dejen tages ud på køkkenbordet, hvor du forinden lige har drysset lidt mel ud.
Saml dejen hurtigt uden at ælte den, og del i 12 lige store stykker, der sættes på bagepladen. Læg en dyb bradepande omvendt ovenpå, og lad de koldhævede gulerodsboller hæve i 25 minutter. Pensles med sammenpisket æg og mælk.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft, og bag gulerodsbollerne i cirka 15 minutter midt i ovnen. Måske lidt længere tid, men hold øje med dem.
Lad de nybagte gulerodsboller køle lidt af på en rist og nyd dem så med smør eller en god marmelade.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Camille
Hej
Jeg leder efter en opskrift på boller som kan fryses og som kan spises optøet uden at skulle varmes efter optørning.
Har du en god opskrift på det?
Gerne med højt kalorieindhold.
sisse
Smager vidunderligt! Til børnene koger og blender jeg gulerødderne og tilsætter dem i stedet for vandet. Det smager også dejligt og børnene opdager ikke at de er fuld af gulerødder;)
Lissa
De skønneste gulerodsboller. Og de hurtigste. 👏
Sabir
De mest vidunderlige gulerodsboller 🙂
Tusind tak for den fantastiske opskrift. Både vi og børnene elsker gulerodsbollerne.
Jeg har tilføjet 100 gr. havregryn og 100 gr. yoghurt naturel.Dejen var klistret og præcist, som de skulle være, både til “straks brug” og til hævning dagen efter.
Til topping har jeg, efter at have penslet med æg, tilføjet chiafrø, solsikkekerner og græskarkerner! Det kan virkelig anbefales. Jeg har bagt i 18 min. og har derefter slukket ovnen og lade stå i “varmen” i yderligere 3 min. Fantastisk resultat.
Nanna Brit
YNGLINGS!!!! Den bedste opskrift på gulerodsboller jeg er støt på…..og jeg har lavet min del af forskellige opskrifter. Godt resultat HVER GANG! Min dej bliver altid våd, men dette gør kun at jeg ender med en virkelig saftig bolle der holder sig lækker i flere dage. Nemt at tilpasse med forskellige slags mel mm. Her i familien er vi ihvertfald fan på fuld skrue
Holger Rørby Madsen
Hej Nanna
Tusind tak for de pæne ord. Og den bløde dej gør nemlig, at gulerodsbollerne bliver meget bedre.
Alt det bedste
Holger
Ingrid
Kan jeg erstatte smør med olie?
Rikke T
Verdens bedste opskrift, de lykkes hver eneste gang. Og så er det nemt at variere ingredienserne, uden at det går ud over resultatet
Christina Rasmussen
Mega nem opskrift og duper godt resultat. Bruger forskellige grønsager som passer til årstiden - pt bages de med revet squash 😋😋
Britta Pedersen
Så lækre boller, har bagt dem flere gange og kommer fuldkorns mel , så glade for den opskrift 😀
Jette Toft Møller
Topkarakter herfra, dejen er nem at arbejde med, og smagen er Uhmm..., det sagde min svigersøn, da han tog første bid, venlig hilsen Jette og tusind tak for opskriften.
Gitte Pedersen
Jeg har lige prøvet opskriften og gik lige efter den hvad angår mål. Virkelig gode og lækre boller. Tror måske at dem som synes de er klistrede ikke overholder æltetiderne. Mine blev i hvert fald rigtig gode. De var for klistrede til at sætte fingre i, men jeg satte dem på pladen med en ske.
Vibeke Nielsen
Det var virkelig nogle skønne gulerodsboller
Michelle
Madpakke favorit hos både store og små!
Susanne Poulsen
hvorfor måles væske i gram???????
Holger Rørby Madsen
Hej Susanne
Fordi jeg synes det er mere præcist end streger på et målebæger 🙂
Men fremadrettet forsøger jeg at skrive begge dele på. Det lover jeg.
Alt det bedste
Holger
Malene
Jeg bagte bollerne i dag og udskiftede 1/4 af melet med grahamsmel og tilsatte 100 g solsikkekerner. De blev rigtig gode. Mængden af mel var passende, jeg skulle kun bruge ekstra, da jeg skulle forme bollerne.